Zúčtování s prezidentem Klausem

ParlamentníListy.cz oslovily nynější politiky, ale i osobnosti, které v aktivní politice skončily, s prosbou o zhodnocení desetiletého působení Václava Klause ve funkci prezidenta republiky, jeho pozitiv i negativ. Zde jsou názory poslanců TOP 09 a Starostů.

7. 3. 2013

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát zná Klause ještě z doby, kdy byl politikem a poslancem ODS. Říká, že nikdy nepatřil ke Klausovým obdivovatelům, na druhou stranu jeho prezidentství nehodnotí kriticky.

“Na rozdíl od toho, jak se většina médií staví k Václavu Klausovi ke konci jeho prezidentského mandátu, tak já jeho funkční období nehodnotím kriticky. Kladné hodnocení jeho osobnosti přijde až za několik let a to ve světle toho, co se stane v dalším směřování Evropské unie. Bylo několik věcí, kde jsem s ním neshodl. Nechápal jsem jeho negativní názor na druhý pilíř důchodové reformy. Jako pravicový politik jsem s většinou věcí, které říkal a dělal, neměl problém a v řadě věcí to byly i mé postoje,“ říká poslanec.

“Jako problém jsem trochu viděl jeho komunikaci s politiky EU, ale i obecně. Problémem je, že drtivá většina politiků ve světě má dnes poměrně povrchní vzdělání a Václav Klaus má tendenci poučovat. On je takový ten profesorský typ. To se v politice neodpouští a ty adresáty toho poučování to může urážet. Samozřejmě je fakt, že řada lidí není schopna oponovat jeho názorům. Nejsem jeho obdivovatel, nikdy jsem nepatřil k jeho nejbližším spolupracovníkům, ale ve sféře idejí mám řadu podobných názorů. Čili se na něj v komplexu nedívám kriticky a to, co udělal Senát s žalobou k Ústavnímu soudu považuji za naprostou nehoráznost,nestoudnost. Nenapadají mě k tomu slušná slova. Obrovským zklamáním je pro mě, že se Eliška Wagnerová vůbec k takové partě přidala. Té jsem si vždy vážil,“ dodal Laudát.

Podle místopředsedy TOP 09 a poslance Pavola Lukšy lze Václava Klause kritizovat za nepředvídatelné chování a změny názorů. “Například on sám kritizoval Václava Havla, že se příliš vměšoval do politiky a uděloval hodně milostí. V obou případech nakonec svého předchůdce překonal, a to v negativním slova smyslu. Václav Klaus také všem zkomplikoval situaci vetem technických zákonů k důchodové reformě, když před tím nechal několikrát projít zákony, které stejnou důchodovou reformu zaváděly. Poslední amnestie se mu opravdu nepovedla a posílila jen pocity občanů, že ti nepoctiví zase ušli svému trestu,“ míní poslanec.

“I přes tuto kritiku považuji současné obžalování za velezradu za nedůstojné. Tento institut má sloužit jako jediný nástroj k sesazení prezidenta v případě, že ohrožuje demokracii a ústavní pořádek. V momentě, kdy mu zbývá v úřadě jen několik dní, to představuje jen prázdné a zbytečné gesto. Václav Klaus byl prezidentem všech občanů a bez ohledu na jeho negativní stránky vykonával tento úřad poměrně důstojně. Rozsáhlejší hodnocení ale ponechme historii, kdy opadnou emoce a bude možné plně zhodnotit důsledky jeho činů,“ dodal Lukša.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové Klaus nepopíratelně patří mezi naše největší osobnosti polistopadové éry. "Na jeho hodnocení je ještě poměrně brzy. Pozitivní slova hledám kvůli posledním letům jen těžko. Domnívám se, že jej lze pochválit, že v dobách různých vládních krizí vystupoval státnicky a snažil se nabádat politické strany k rychlému a kompromisnímu řešeno. Za negativní považuji jeho vypjaté vystupování vůči Evropské unii. Ano, mnoho věcí se nám na Evropské unii nelíbí a je potřeba jednat o změnách, ale nikoli tímto způsobem. Vyhlášení amnestie také nepovažuji za správný krok," říká poslankyně.

Lukáš Petřík
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme