Ženíšek: Silné a jasné české „možná“

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

3. 2. 2012

Pětadvacet premiérů zemí Evropské unie se zavázalo k podpisu smlouvy Fiscal Compact (závazek, že se země nebudou zadlužovat), David Cameron deklaroval, že ji nepodepíše, český postoj je neuchopitelný a nepochopitelný. Prakticky jsme nebyli schopni sdělit naše stanovisko.

Moc nerozumím tomu, proč premiér vlády rozpočtové odpovědnosti má problém s podpisem dokumentu, jehož jediným cílem je právě ona rozpočtová odpovědnost a odmítá se přihlásit k dokumentu, který pouze hovoří o zacházení s veřejnými financemi přesně tak, jak to máme v programovém prohlášení vlády. Navíc, kritéria popsaná ve smlouvě jsou ještě volnější než ta, která Česká republika dodržuje už nyní.

Stejná strana, tedy ODS, která před dvaceti lety zvládla rozdělit dvě republiky bez referenda, si teď odmítá „vzít na triko“ podpis dokumentu, který (pokud ho nepodepíšeme) nás může vyčlenit z centra dění v Evropě. Snaží se tu snad někdo zbavit odpovědnosti?

A nepodepsání této smlouvy může ČR do budoucna opravdu vážně poškodit. Proč by u nás měly investovat firmy, když nemají zaručeno, že stát se bude chovat ekonomicky rozumně a u našich sousedů to zaručeno mají? Velmi snadno se můžeme stát předměstím, místo centrem Evropy.

A to nemluvím o tom, že jsme se opět v Bruselu ukázali jako věční kverulanti bez stálého názoru. Jako neustálý „troublemaker“, který nemá vlastní názor, ale neguje všechny ostatní. Naše zahraniční politika se dá, vzhledem k gestu pana premiéra, opět nazvat pouze jedním slovem - nečitelná.

Marek Ženíšek < br >místopředseda TOP 09 pro zahraniční politiku

Lidové noviny, 3. 2. 2012, Rubrika: Názory, str. 11

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme