Ženíšek: Riziko zneužití korespondenční volby je zanedbatelné

24. 5. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

V návaznosti na průběh a výsledek rakouských prezidentských voleb leckoho napadlo, jak by mohly volby v Česku ovlivnit korespondenční hlasy z ciziny, kde žije na čtvrt milionů Češek a Čechů. Podobně jako v Rakousku u nás však korespondenčně hlasovat nejde, zatím. Takový nápad tu byl už v roce 2006, ale neprošel. Po deseti letech předložil návrh zákona o korespondenční volbě poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09. Pane Ženíšku, vláda se k vašemu návrhu zákona o korespondenčním hlasování vyjádřila už letos v lednu, řekněme, že bez nadšení. Jak je to teď s projednáváním zákona v současnosti? Je na stole?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

V současné době má ten sněmovní tisk své číslo, je to tisk 676 a takzvaně leží ve sněmovně. To znamená, že je sice uveden v programu, má své číslo, ale bez nějaké dohody napříč politickým spektrem na předřazení tohoto bodu, aby se na něj do konce volebního období dostalo, nemá šanci na projednání, což  nás trochu mrzí. Aniž bych předvídal, jak by to hlasování ve třetím čtení dopadlo, tak si myslím, že debata o využívání korespondenčního hlasování v České republice jakožto jediné zemi v rámci střední Evropy, která jej nemá, by za to stála. Všechny okolní země to totiž mají a má to i 24 zemí z celé Evropské unie.

Moderátor

Pane Tejci, proč u nás zatím korespondenční hlasování neuspělo? Byl byste pro, nebo se vám ten návrh pana Ženíška nelíbí?

Jeroným Tejc

Já bych podpořil zařazení projednání tohoto návrhu zákona, jak o tom hovořil kolega jenom proto, abych podpořil jeho zamítnutí. Jsem přesvědčen, že z řady důvodů není správné, abychom zaváděli korespondenční hlasování. K tomu konkrétnímu návrhu má vláda řadu legislativních výtek. V zásadě říká, že pokud by byl ten zákon schválen v této podobě, tak by se podle něj volby vůbec neměly konat, protože je ta terminologie zmatečná. To se ale dá odstranit ve druhém čtení, ve výborech. Legislativně to upravit. To, co je ale zásadní se podle mého názoru odstranit nedá. Jde o samotnou myšlenku, protože pokud bude někdo hlasovat korespondenčně, tak není zaručena tajnost hlasování, není zaručeno, že mu nebude někdo z rodiny stát za zády a nebude říkat jak má nebo nemá volit. Zároveň není vyloučeno to, že se budou hromadně nakupovat hlasy, což bohužel známe i z voleb, které tomu mají zabránit, je to tam, kde se volí osobně. Stejně z některých regionů vidíme, jak to funguje, jak jsou někteří lidé ochotní zajít daleko a nakupují hlasy.

Moderátor

Pane Ženíšku, nechám vás reagovat a zároveň se k tomu zeptám. Jsou čeští občané v zahraničí v současnosti, tedy podle vás, znevýhodnění?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Jsem šokován názorem pana poslance. Čekal bych celou řadů dalších argumentů proč nezavádět korespondenční volbu, ale říct, že někdo žije v zahraničí a nechce se dostavit tisíc kilometrů na zastupitelský úřad, když žije třeba v Texasunebo studuje v Texasu na univerzitě, je argument, který jsem v té debatě ještě nezaslechl.  Pan poslanec neříká pravdu. Jsou tu volby do Evropského parlamentu, a on to moc dobře jako předseda ústavněprávního výboru ví, kde český občan, pokud v době konání voleb do Evropského parlamentu odjede třeba na služební cestu, ani nemá možnost volit pomocí seznamu voličů nebo průkazu na zastupitelském úřadu. Současnáprávní úprava to neumožňuje. Proto i zavedení korespondenční volby, která není vůbec jiná, nebo složitější než mají v Německu, na Slovensku, v Rakousku nebo v Polsku, tento nedostatek odstraňuje.

Moderátor

Mohlo by v českém případě hlasování poštou nějakým způsobem tedy ovlivnit výsledky voleb? Toho se obáváte, pane Tejci?

Jeroným Tejc

Já se toho neobávám, ale je to fakt, že by mohly být ovlivněny výsledky. Dám příklad z minulosti.Sociální demokraté prosadili, aby hlasovali občané, kteří žijí v zahraničí, byť na ně mnohdy nedopadá to, o čem rozhodují, například výše daní. Díky hlasům ze zahraničí, které byly v roce 2006 započteny do Jihočeského kraje se poměr levice, která měla sto jedna hlasů ve sněmovně měnil na sto na sto. Přišla vláda Mirka Topolánka a prováděla zde až neuvěřitelné pokusy na lidech. Rozhodování, které tady je, má určitě vliv na to, jak se bude žít v České republice. Přiznám se, že pokud někdo chce žít dlouhodobě, tím nemyslím při studiu, nebo na zastupitelském úřadu, ale chce dlouhodobě žít ve spojených státech, nebo někde na druhém konci světa, tak má podle mého názoru právo rozhodnout - může se dostavit nazastupitelský úřad. Nevidím důvod proč kvůli tomu zřizovat korespondenční hlasování, kde je riziko, že nebude zaručena tajná volba.

Moderátor

Pane Ženíšku co vy na to?

Marek  Ženíšek

Musím odmítnout stále se opakující argument, že člověk, který dlouhodobě žije v zahraničí, nemá právo rozhodovat, pokud tady neplatí daně a že nemá právo rozhodovat o tom, co se tady bude dít. Majetkový cenzus, co se týká volebního práva,pane poslanče, tady byl již před sto lety. To s tímhle naprosto nesouvisí. Obavy ze zneužití korespondenčního hlasování samozřejmě mám, ale je třeba vzít statistiku a podívat se, jak to funguje v ostatních zemí. Riziko zneužití je statisticky zanedbatelné. Co se týče vlivu na výsledky voleb, je to riziko asi stejné, jako když jsme byli v některých lokalitách svědky, kdy občané ukazovali zbylé hlasovací lístky po tom, co odešli z volební místnosti někomu, který jim za tu obálku dal pak sto nebo pět set korun. To je všude stejné.

Moderátor

To byly regionální volby.

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Právě proto tato novela nenavrhuje korespondenční hlasování v případě senátních voleb, protože se dnes můžete stát senátorem za pomoci třeba deseti tisíc hlasů. Tam je to riziko samozřejmě větší, a proto s komunálními i senátními volbami ta novela nepočítá.

zdroj: ČRo Plus, 24. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme