Za chřipku ať lidé platí, za plomby ne

Rozhovor s kandidátem na ministra Leošem Hegerem

7. 7. 2010

* Už před volbami jste říkal, že byste posílil pravomoci praktických lékařů. Hýbal byste nějak poplatky, aby lidé chodili ke specialistům mnohem častěji s doporučením praktického lékaře?

Poplatky mají zabránit bezbřehosti péče. Když by se měl redukovat přístup ke specialistům, a to je potřeba, tak by bylo dobré ty poplatky k tomu využít.

* A jak by to mohlo konkrétně vypadat?

Mohlo by to vypadat tak, že by se u praktika dál platilo 30 korun. Já bych to zmírnil tím, že by se platilo jen jednou při nějaké diagnóze nebo jednou za 14 dní. Třeba za kontrolu by se platit nemělo, protože to dráždí řadu lidí a je to trochu nonsens. A u specialistů bych navrhoval, aby lidé, kteří tam jdou s doporučením od praktického lékaře, ten poplatek neplatili nebo aby to bylo jen těch 30 korun. Naopak lidé, kteří jdou ke specialistovi přímo, by platili podstatně více. Třeba několik stovek.

* Třeba 200, nebo 300 korun?

No, třeba 200 korun. Za to, že lidé jdou hned ke specialistovi a riskují, že utratí víc peněz z pojištění, tak za to by měli platit více.

* A tuto změnu v poplatcích byste chtěl prosadit už v roce 2011?

Je třeba o tom diskutovat. Pokud by proti tomu nebyl odpor, tak by to mohlo platit už od roku 2011.

* Máte už jasno o svém užším týmu, který si s sebou na ministerstvo vezmete?

Ne, zatím jsem ještě s nikým, kdo by připadal v úvahu, nemluvil. Je ale jasné, že na ministerstvu po odchodu pana náměstka Šnajdra chybí náměstek pro ekonomiku.

* Koho byste si s sebou chtěl vzít z TOP 09? O zdravotnickém programu vyjednával hlavně váš stranický expert a bývalý slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac...

Musel bych si s ním o tom hodně promluvit. My jsme se shodli v cílech, kam by mělo zdravotnictví směřovat, ale ne vždycky jsme se shodli, jak bychom měli české zdravotnictví reformovat. On prosazoval velmi radikální řešení, jako velkou spoluúčast na běžné banality,možná by chtěl mluvit o privatizaci pojišťoven.

* Takže vy nebudete prosazovat ani privatizaci zdravotních pojišťoven, ani nebudete chtít, aby se ze zdravotního pojištění vyřazovaly banální nemoci a zákroky?

Privatizace pojišťoven je asi politicky neprůchodná. A pokud jde o spoluúčast na banalitách, je problém ji nastavit, aby to opravdu byly jen banality. Pokud jdete například na kosmetickou operaci křečových žil, tak se bez ní můžete obejít a měl byste si ji zaplatit. Ale pokud je operace křečových žil nutná ze zdravotních důvodů, tak pro lidi, kteří se pohybují blízko sociálního minima, už by bylo placení problém. Takže v tomto případě by to měly pojišťovny hradit.

* Před volbami právě Rudolf Zajac navrhoval, aby si lidé platili ze svého zubní plomby nebo léčbu chřipky. Myslíte si to také?

Chřipku si může člověk vyléčit tím, že si lehne do postele, bere si aspirin tři dny, a když má nějakou komplikaci, tak pak může jít k doktorovi. Jinak tam toho doktora opravdu nepotřebuje. Takže tam jo, tam bych pro připlácení byl. A když někdo bude chtít jít s touto banalitou k doktorovi, tak ať si zaplatí nějakou větší účast. Při bližším pohledu vám ale zas tolik věcí na připlácení nezbude.

* Na co by si mohli lidé připlácet kromě chřipky?

Například na lepší materiály, jako je protéza kyčelního kloubu, o které se ví, že vydrží déle. Nebo když si zlomíte nohu, můžete za příplatek dostat lehkou laminátovou sádru.

* A pokud jde o obyčejné amalgámové plomby?

Tak to je spíš odborná otázka, ale pro ty chudší lidi by měly být dál hrazeny z pojištění.

Když lidé obejdou praktického lékaře a jdou hned ke specialistovi, tak riskují, že utratí víc peněz z pojištění. Za to by měli platit. Třeba 200 korun.

Hospodářské noviny, 7. 7. 2010, Rubrika: Téma, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme