Stát mění pravidla pro dárcovství krve. Už nebude diskriminovat homosexuály

28. 3. 2024
Podle ministerstva zdravotnictví se od poloviny roku zjednoduší darování krve od dárců, které přitahují osoby stejného pohlaví. Gayové zatím mohou krev darovat jen po půlroční sexuální abstinenci. Česko je jednou z mála zemí, kde homosexuální muži prakticky nemohou být bezplatnými dárci krve.
Před každým odběrem musí dárci vyplnit dotazník. Z možnosti darovat krev jsou dočasně nebo trvale vyloučeni lidé z řady důvodů. Půlroční stopku dárcům vystaví třeba operace, tetování, pobyt v nápravném zařízení nebo pohlavní styk mezi muži. Tím jsou z možnosti darovat krev de facto vyloučeni všichni gayové. Změnit to mají nové vyhlášky od letošního července.
"Jedna je schválená a ta znamená modernější testování krve proti virovým onemocněním," vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. "Stanovuje přesnější vyšetření dárců na krví přenosné infekce metodami PCR. Po vyšetření krve budeme mít větší míru jistoty," pochvaluje si Miloš Bohoněk, primář Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN Praha.
Spolu s modernějším testováním má druhá vyhláška upravit i dotazníky a doporučení pro dárce. Formuláře už by neměly být diskriminační.
"Vyloučit někoho z dárcovství krve jen na základě sexuální orientace je podle judikatury Soudního dvora Evropské Unie diskriminační. Přesto se tak často u gayů bohužel dělo. Teď se to mění," připomíná předsedkyněPoslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).
Podle předsedy Společnosti pro transfuzní lékařství Petra Turka se o finální podobě vyhlášky stále jedná. Důležité je podle něj hlavně upřednostnit bezpečí příjemců.
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme