Schwarzenberg: Premiérovi je existence vlády důležitější než peníze občanů

27. 5. 2015

(editovaný přepis debaty s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě)

David BOREK, moderátor

Poprvé v tomto volebním období zažilo Česko jeden klasický parlamentní rituál. Trvalo to tedy několik hodin, ale poté, co dozněly poslední projevy, je výsledek dnešního hlasování sněmovny jasný. Návrh pravice na vyslovení nedůvěry vládě neprošel, když pro něj hlasovalo jen 47 poslanců. Hezký večer, jsou tu Události, komentáře. A je tu s námi, respektive ve studiu parlamentním také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Vítejte i vy.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Dobrý večer, spíš už dobrou noc.

David BOREK, moderátor

Pane Schwarzenbergu, 47 hlasů pro nedůvěru vládě. To není velký výsledek. Bylo to vlastně nutné? Protože názory opozice na koalici a naopak známe už pár měsíců včetně názorů na údajný střet zájmů Andreje Babiše nebo na kontroverze okolo biopaliv. Co nového přinesl dnešek?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

No, bylo to nutný, jináč bychom to nedělali. Nám bylo samozřejmě jasné, že budeme převálcováni, neboť na jedné straně byla koalice s podporou neformální části vládní koalice, to jest Komunistické strany Čech a Moravy, která zdržovala hlasování, tudíž jsme měli, byli odkázáni na naše poslance. To je docela normální. Mě to zvlášť nevzrušuje. Ne, museli jsme poukázat na tuto jedinečnou událost v našem politickém životě, kdy si ministr financí sám přihrává peníze do svých podniků. Kdyby byl pouze podnikatel, budiž. Ale když to dělá z funkce ministra financí, jak zákony o tom slavném oleji řepkovém nebo že získá největší zakázku státních lesů, tak proti tomu musíme vystoupit. Musíme českému obyvatelstvu, naším občanům vysvětlit, kam se jejich peníze odklání.

David BOREK, moderátor

Jenom, pane Schwarzenbergu, toto stejné, co jste řekl, platilo i pro ministra dopravy v koalici, ve které byla, ve které jste byl i vy, myslím pana Aleše Řebíčka?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Já jsem byl tehdá, musím říci, proti tomu. Ovšem já jsem byl v nejslabší frakci spojený se Zelenými. Já si pamatuju, jak jsem se pana Řebíčka jenom ptal při zasedání vlády, jak to, že kilometr dálnice v České republice je dražší než v Rakousku, které je poněkud hornatější země než Česká republika. Ovšem on se jenom sebevědomě usmíval, věděl, že mu v tom nebude nikdo překážet. A já už vůbec ne jako ministr zahraničí.

David BOREK, moderátor

Pane Hamáčku, ČSSD byla velice kritická, když do vlády vstoupily Věci veřejné s Vítem Bártou, podnikatelský projekt, vlivný byznysmen, který může ovlivňovat politiku České republiky. Teď vám nevadí Andrej Babiš a on jako významný podnikatel, který je součástí Vlády České republiky?

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

No, já když jsem sledoval onen sestřih, tak jsem chvilku přemýšlel, jestli jsem v pořadu Události, komentáře nebo 168 hodin. A je možná škoda, že Česká televize, veřejnoprávní televize vybrala tato vystoupení a nevybrala například vystoupení předsedy vlády, který i na tuto otázku zcela jasně odpověděl a sdělil poslancům, proč sociální demokracie vládne ve vládě, ve které sedí. A řekl, že takto rozhodli voliči.

David BOREK, moderátor

Ne, promiňte, pane Hamáčku, voliči nerozhodli o tom, že pan Babiš má být ministrem financí, že vy máte být předsedou sněmovny a že vy zrovna vy, vaše strana má být v koalici s panem Babišem. Voliči dali nějaké mandáty, ale přece to není, od toho není úplně jednoznačná zkratka k dnešnímu rozestavění politických sil a rozestavění ministerských křesel.

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

To máte pravdu pouze částečně. Voliči rozhodli, že prakticky jediná možná koalice je ta současná. A samozřejmě pokud by nebyl pan ministr Babiše ministrem financí, tak by pravděpodobně žádná vláda nevznikla. Já chci pouze říci, že my jsme se pohybovali v mantinelech, které nám dali voliči. A v rámci těchto mantinelů jsme sestavili jedinou funkční vládu, vláda, která má podporu veřejnosti, vládu, která je politická a má podporu tří stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, není to vláda přeběhlíků, není to vláda stavěná na nějakém kupování hlasů a je to vláda, která řeší problémy této země a troufnu si říci docela úspěšně.

David BOREK, moderátor

Vláda, která vznikla po roce 2010 také byla patrně jedinou možností, anebo ne? Nebo to šlo tak, že Věci veřejné nebudou ve vládě, že bude vládnout někdo jiný, že prostě ODS, TOP 09 a Věci veřejné nebudou koaličními partnery, když se tedy odkazujete na tento současný podle vás nevyhnutelný stav věcí?

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

Ale samozřejmě. V té době asi také by bylo velmi obtížné sestavovat nějakou jinou vládu.

David BOREK, moderátor

Tak proč jste tehdy také chtěli nedůvěru vládě několikrát jako opoziční strana?

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

Ale já neupírám opozici právo hlasovat o nedůvěře vládě. Koneckonců sami jsme to několikrát použili. A opozice toto právo dneska využila, dopadlo to, jak to dopadlo. Získali 47 hlasů, což vlastně není ani tolik, kolik je potřeba na svolání schůze k nedůvěře vládě. A sněmovna zítra pokračuje standardním programem a budeme se věnovat tomu, od čeho tady jsme, to znamená schvalování zákonů.

David BOREK, moderátor

Ještě prosím, pane Hamáčku, já jsem se díval na programové prohlášení vlády i koaliční smlouvy a nenašel jsem tam nic explicitního, pokud teda neumím možná číst dobře mezi řádky, o tom, že vláda bude prodlužovat platnost podpory biopaliv. Našel jsem tam tedy sekci o tom, že vláda navrhne zákon ve spolupráci s opozicí o snižování závislosti na fosilních palivech. Tak ale jestli to je, jestli to je ono, tak je to možná až hodně tedy tajnůstkářský odkaz.

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

Pane redaktore, možná by stálo se lépe připravit na pořad tohoto typu. Vláda v tisku 417 o žádných biopalivech nemluvila. A to, co proběhlo v Poslanecké sněmovně, bylo pouze schválení původního vládního návrhu. Debata o biopalivech patří do jiného tisku, do tisku 418, který je nyní právě projednáván Poslaneckou sněmovnou, a zcela jistě se tam budeme věnovat tomu, zda prodlužovat podporu biopaliv nebo jakým způsobem nastavit celou tu věc, ale to vše v závislosti na notifikačním procesu, který probíhá u Evropské komise, a jakmile bude známo stanovisko Evropské komise, tak předpokládám, že vláda potom jej zohlednění i v tom tisku 418, který ale stále ještě není ukončen a je projednáván.

David BOREK, moderátor

Pane Schwarzenbergu, vy, teď jsme slyšeli tedy vysvětlení pana Hamáčka ohledně biopaliv i ohledně, i ohledně pana Babiše. Opravdu, vracím se možná k té první otázce. Nebylo toto všechno známé, nehrajeme tady vlastně reprízy replik názorů a protinázorů, které veřejnost slyšela v posledních měsících?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Já vám něco řeknu. Ta otázka těch biopaliv a jak si tady přihrává pan ministr financí peníze do vlastního podniku, je poněkud komplikovaná. Širší veřejnosti ve své složitosti dobře známá není, tudíž to musíme několikrát opakovat, aby lidi to pochopili. Já přiznávám taky, že jsem nějakej čas potřeboval, až jsem ten celý mechanismus pochopil. Ale je to opravdu bezostyšné obírání českých občanů.

David BOREK, moderátor

V čem? Události, komentáře přece jenom mají trochu větší časovou plochu, neříkám, nevyzývám vás tedy teď k tomu, abyste tři minuty to vysvětloval, ale přece jenom nad rámec tohoto sloganu.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Podívejte se, zaprvé. Evropská komise sice, je pravda, si přeje biopaliva nikoliv pak ale biopaliva první generace, ke kterým ten řepkový olej patří. Ten nejenom přinese pět miliard monopolistovi výroby tohoto oleje, nýbrž kazí taky a ničí naší půdu. To jako starej sedlák vám můžu potvrdit. Škodí to naší půdě. Ale když se podíváte na český venkov, je úplně žlutej. A je to ve prospěch jedné firmy, poněvadž prakticky má monopol na výrobu toho řepkového oleje právě továrna pana Babiše.

David BOREK, moderátor

Pane Hamáčku.

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

No, pan Schwarzenberg kritizuje zákon, který přijala jejich vláda. My jsme na programu podpoře biopaliv, který byl přijat za minulých vlád, ve kterých seděla ODS, TOP 08 a další, nezměnili ani čárku. Tedy platí ta právní úprava, kterou oni přijali. Takže pokud tady někdo mluví o obírání české veřejnosti, o zaplevelování krajiny, tak za to může ten, který tento zákon schválil, a tato vláda na tom zákoně zatím nezměnila ani čárku. Novela tohoto zákona se projednává a bude dokončena až ve chvíli, kdy bude známo stanovisko Evropské komise.

David BOREK, moderátor

Pojďme si poslechnout, co dnes řekl Andrej Babiš, když vystoupil během jednání, během rozpravy sněmovny.

Andrej BABIŠ, vicepremiér pro ekonomiku, ministr financí /ANO/

Já jsem strašně rád, že jsem se stal středobodem týto sněmovny a hlavně opozice. Ale vy jste zapomněli, že vy jste mě zplodili. Vy, zkorumpovaná pravice. Vždyť já jsem byl váš volič, jsem byl volič ODS. Takže kdybyste nekradli, nepodváděli a plnili program, tak já bych tu nestál. Mohl jsem si užívat těch peněz. Takže já nevím, co mi tady vyčítáte teďka.

David BOREK, moderátor

Pane Schwarzenbergu, vy jste zplodili, jako a vy tedy jako člen několika vlád předchozích středopravých, Andreje Babiše?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Já se nepamatuju, že bych na tom zplození Andreje Babiše měl podíl. Ale co bylo předtím řečeno, ano, je pravda, že tehdá na tlak z Evropské komise ten zákon byl přijat. Ovšem měl končit, a to je úplně jasné, v roce 2015, v kterém teď jsme. Tudíž celý ten experiment by měl teď končit. My jsme se taky poučili teprve, když ten zákon platil. Co to způsobí v české přírodě, co to způsobí půdě a kde jsou ty nevýhody řepkového oleje. To jsme se poučili. Nikdo není nejchytřejší na začátku. Ale mělo to teď v roce 15 končit. To je to nejdůležitější. A teď se to hezky prodloužilo, aby bylo dalších pět miliard pro pana Babiše.

David BOREK, moderátor

No, ale vy jste mi trochu utekl z té otázky. Vy jste se vrátil k biopalivům a k řepce. Ale já jsem se ptal na to, co zmiňoval Andrej Babiš. Skandály, korupční skandály pravice vytvořily jeho politickou sílu, proti které vy teď vystupujete.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Do jisté míry je pravda, že minulá vláda trpěla pro skandály. Nebyly to pouze skandály pravice, skandály taky jedné populistické strany, která byla v minulé koalici. Ale nepochybně nějaké skandály byly. Ale s odpuštěním. Objemu peněz se nevyrovnaly tomu skandálu, který je teď.

David BOREK, moderátor

Co vlastně bude dál ve vládní koalici. Teď tedy řeknu svůj dojem, a to je dojem tedy opakovaný. Když se hlasuje o nedůvěře vládě, tak to vždy koalici trochu semkne. Pokud tedy se někdo neuloupne z té koalice, což se dnes nestalo. V posledních měsících vaše vláda, ČSSD a hnutí ANO, často proti sobě vystupovaly. Po dnešku je koalice utužena?

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/

To se obtížně hodnotí. Já si zaprvé nemyslím, že koalici sužovaly nějaké zásadní spory. To, co probíhalo a probíhá, je standardní demokratická diskuse. My se spolu bavíme jak v rámci koaliční rady, tak v rámci debat na jednotlivých odborných výborech. A zatím ta naše debata nedoznala nějakého zásadního rámce, který by ohrožoval naši, naši koalici. A já nevidím v budoucnu žádný velký problém, který by měl potenciál koalici ohrozit. Jak jsem řekl na začátku, voliči nějak rozhodli, rozdali karty. Tato koalice byla asi jediná možná a naším úkolem je pracovat pro naše voliče a pro Českou republiku.

David BOREK, moderátor

Pane Schwarzenbergu, vy osobně jste navrhl přijít s vyslovením nedůvěry vládě, když o tom TOP 09 jednala?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Ano, ano, přišel jsem s tím, protože to považuji za otázku cti tohoto parlamentu.

David BOREK, moderátor

Čili nebyl to návrh pana Kalouska, byl to návrh váš.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Ano, prosím. Byl to můj návrh. Taky jsem ho jasně při té tiskovce vyslovil.

David BOREK, moderátor

Jenom jsem to chtěl pro ty budoucí učebnice dějepisu, aby to bylo jasně takto stanoveno. Když se hlasuje o nedůvěře vládě, tak skutečně pokud se "neuloupne" někdo z koalice, tak dopředu jsou aritmetické poměry dány, pokud tedy by čistě náhodou tedy se nestalo to, že desítky poslanců najednou nedorazí do svého zaměstnání. Ale to se také tedy občas může stát. Vy jste vyjednávali s některými koaličními politiky? Teď nechme stranou, pane Schwarzenbergu, projevy ve sněmovně, nechme stranou tiskové konference. Ale vy jste měli jednání třeba neformální, ale přece jenom nějaká jednání s někým z koalice?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Nikoliv o této otázce.

David BOREK, moderátor

O jaké otázce tedy, pokud ano?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

My jsme objasnili panu premiérovi. Pan Kalousek, který objasnil panu premiérovi, který tomu taky původně úplně nerozuměl, v čem spočívá tady odklonění peněz a vysvětloval to dlouhé. Nicméně panu premiérovi celkem pochopitelně byla existence setrvání jeho vlády důležitější, než se starat o peníze českých občanů. Prostě tady v podstatě z jeho hlediska byl důležitý cíl udržeti vládu prostředky, kdy zaplatil nebo umožnil vydělávat panu Babišovi tyto částky. To jsou politické kšefty, není to velice chutné, ale je to tak.

David BOREK, moderátor

Abychom končili možná logicky výhledem do budoucna. Panu Schwarzenbergu, vy jste jako TOP 09 ohlásili, že v létě nebo v těchto příštích nadcházejících měsících budete eskalovat svůj odpor proti plánům ministra financí na zavedení elektronické evidence tržeb. Nechme stranou obstrukce, o kterých se tedy mluví jako už o skoro hotové věci nebo potenciálně možné věci. Ale další hlasování o nedůvěře vládě kvůli tomu, kvůli elektronické evidenci tržeb? Je to vyloučeno?

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Myslím, že ne. To předpokládám, že to nebude. Myslím, k tomu v klubu vůle nebude, neboť to je politická otázka, o které můžeme diskutovat, jestli je to účelné, nebo ne. Jestli to prospěje drobným živnostníkům, nebo jim to škodí. To je politická otázka, tady nejde, jak říkám, o sporné veřejné peníze.

David BOREK, moderátor

Ale není to tak, že důvěra vládě má být právě o některých politických otázkách spíše než o věcech, o kterých mluvíte vy? Teď se jenom ptám, jak vlastně definovat nedůvěru vládě.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Já bych řekl, že jsou jasné většiny. Tak by se člověk měl opravdu soustředit na vyslovení nedůvěry jako jenom na poslední prostředek. Ne jako běžný prostředek politiky, co dělal svého času Paroubek. To nepovažuju za správné.

David BOREK, moderátor

Karel Schwarzenberg a Jan Hamáček. Pánové, děkujeme za účast v našem pořadu. A vlastně teď už to tedy mohu říci dobrou noc.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Dobrou noc přeju.

zdroj: ČT 24, 26. 5. 2015, Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme