Schwarzenberg: Ohledně strany už nemám obavy

7. 3. 2015

PRAHA S politikou si tak trochu začal už v časech železné opony, když jako předseda Mezinárodního helsinského výboru jezdil jednat se sovětskými představiteli o lidských právech. Tehdy se poznal s Václavem Havlem, kterému pak po revoluci dělal prezidentského kancléře. Teď, ve svých 77 letech, pomýšlí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na odchod.

„Po pravdě řečeno, už to vidím před sebou, že budu končit v nějaké dohledné době. Nemám chuť přesluhovat,“ řekl MF DNES Schwarzenberg.

Až dosud přitom podobné otázky odmítal s tím, že má energie dost. Nezlomil ho ani neúspěch TOP 09 v loňských senátních a komunálních volbách. V minulosti několikrát svým odchodem „pohrozil“: například před prezidentskou volbou nebo v době, kdy byl členem vlády a vadila mu kauza Jiřího Čunka nebo působení Ladislava Bátory na ministerstvu školství. Teď však zmiňuje jednodušší důvody: politice už odevzdal většinu toho, co chtěl, a těší se, až bude mít víc času na vnoučata.

Přesný termín zatím nezná. Hospodářským novinám nedávno řekl, že by stranu chtěl dovést do sněmovních voleb v roce 2017. Teď ke svému politickému důchodu doplňuje: „Až uvidím, že mám volby za sebou, že je příhodný čas, že je nástupce připraven, že je strana připravena jít s někým jiným do voleb. A já ohledně strany už nemám obavy. Je stabilizovaná, už to není jako před několika lety.“

Na letošním sněmu, který se koná v listopadu a strana si na něm zvolí nové vedení, jež ji má dovést ke krajským volbám v příštím roce a sněmovním v roce 2017, by tak ještě kandidovat měl.

„Zatím nikdo z nás svoji kandidaturu neohlásil, myslím, že to budeme dělat v létě,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, kterého mnozí členové strany jmenují jako přirozeného Schwarzenbergova nástupce.

„Stranu založil a vymyslel, dělá spoustu výkonné práce, byť poslední slovo samozřejmě má Karel,“ podotýká místopředsedkyně Helena Langšádlová.

„Už dříve jsem řekl, že až se jednou Karel Schwarzenberg rozhodne nekandidovat, budu-li zítra zdráv, samozřejmě kandidovat budu. A přál bych si, aby těch kandidátů bylo víc,“ poznamenává Kalousek.

Samotný Schwarzenberg na žádného svého nástupce ukazovat nehodlá: „Nejsme monarchie. To si musí strana říct sama. Jsou tu dva tři možní nástupci.“ Zřejmé je, že TOP 09 čeká těžké rozhodování. Zájemci se totiž zatím netlačí ani na současné Kalouskovo křeslo prvního místopředsedy. „Troufnu si říct, že pokud na něho bude pouze jediný kandidát, první, kdo bude zklamaný, bude Miroslav Kalousek. Věřím, že když v roce 2009 zakládali tuto stranu, nebylo to s vizí, že to bude strana jednoho či dvou mužů,“ říká šéf pražské TOP 09 a poslanec Jiří Koubek.

S nedostatkem osobností, které by měly chuť stranu táhnout, bojují i ostatní: vyzývatele nemá na blížícím se sjezdu ani předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a úplně prázdno bylo minulý týden za Andrejem Babišem na sněmu ANO. Tyto strany však zatím nemusí přemýšlet o svém novém lídrovi.

„Velmi dobrou práci odvádí třeba širší veřejnosti do této doby neznámý Michal Kučera. Ukazuje se v parlamentu jako silný názorový oponent Babiše nebo Pilného. Ale že by teď do vedení vpadl někdo kromě těch známých jmen, jako je Leoš Heger, Helena Langšádlová nebo Marek Ženíšek, to pochybuji,“ přiznává jeden z vlivných členů TOP 09. „Myslím, že to u Karla hodně vychází ze zdravotního stavu. Teď si prodělal chřipku a zápal plic, ale věřím, že se v létě odebere do svých oblíbených lázní do Rakouska a přijede zase občerstven novou energií,“ tvrdí.

TOP 09 přitom nemusí přijít jen o svého předsedu, ale i o partnera. Právě ve volebním roce 2017 jí končí smlouva o spolupráci se Starosty, kteří se nechávají slyšet, že když uspějí v krajských volbách, mohli by do těch dalších jít sami nebo s podporou jiné strany. A rozehrávají se tak hry o příštím uspořádání. Ty přiživil i šéf ANO Andrej Babiš, když před týdnem na sněmu kritizoval ČSSD a několikrát se zřetelně přiklonil doprava, ke snižování státního dluhu či daní, které má v programu i TOP 09.

A prezident Miloš Zeman už před měsícem MF DNES řekl, že by neměl problém jmenovat vládu ANO s TOP 09 a ODS.

Schwarzenberg by však spolupráci s ANO odmítl i teď. „Když se podívám, jak zachází s nynějším svým hlavním koaličním partnerem, který je víceméně stejně silný jako on, umím si představit, jak by přistupoval k podstatně slabšímu partnerovi,“ řekl. 

Ondřej Leinert

zdroj: Mladá fronta DNES, 7. 3. 2015, Titulní strana

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme