Schwarzenberg: Díky Kalouskovi prostředky máme a netíží nás dluhy

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

19. 9. 2013

Proč neděláme rozhovor na české ambasádě v Rakousku? Prezident vám nabídl post velvyslance.

Žil jsem v Rakousku 41 let, což bylo dobré, ale těch 41 let jsem se chtěl vrátit. A když se to podařilo, chci žít tady. Doma. Ta nabídka byla zištná, neboť panu prezidentovi jde o to, aby mě dostal z Čech. Abych tady nepřekážel.

Takže to vnímáte účelově, ne jako krok k usmíření?

Já sice považuji pana prezidenta za dobrodince, ale politika je politika. Nakonec i on sám řekl, že to považuje za důstojný konec politické kariéry.

Ve Vídni byste ale byl blíž manželce. To vás neláká?

Když jsem tady, tak jí nelezu na nervy.

Jaký máte vztah k Zemanovi? Některé jeho kroky máte za totalitní, jindy ale spolu s úsměvem mluvíte...

Člověk má vždy dodržovat jisté zdvořilostní formy vůči hlavě státu. K prezidentskému úřadu mám uctivý vztah, nezapomeňte, že jsem se narodil za první republiky. Ale názory pana prezidenta, třeba ten, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, považuji za nehorázné. Stejně tak sestavení vlády proti vůli Sněmovny.

Je vůbec něco, co na něm naopak oceňujete?

Je velice inteligentní člověk, o tom nemohou být žádné pochyby. Je politik, který své řemeslo ovládá. To bezesporu. Někdy je vtipný, teď už ale své vtipy často opakuje.

A jaký jeho prezidentský krok hodnotíte pozitivně?

Že jezdí zase s vlaječkou na autě.

Přejdeme k volbám. Představme si, že jsem pravicový Pražan, proč bych měl volit vaši stranu, ne ODS?

Poněvadž jsme dokázali opravdu změnit politiku v Praze, to šmelení s pozemky a podobně přestalo… Jistěže nějaké chyby se občas stanou, člověk, když vládne, tak i chybuje. A ta politika primátora Hudečka je osvěžující. Odstřihli jsme od vlivu slovutné pražské kmotry.

A na celostátní úrovni?

Jsme jediná strana, která hájí parlamentní demokracii, proto by nás každý rozumný občan měl volit. Lidé mohou mít odlišné postoje, třeba v hospodářských otázkách, v této souvislosti jsou to ale vedlejší záležitosti. Jsme dobrou alternativou pro ty, kteří chtějí udržet parlamentní demokracii a nechtějí tu mít časem autoritářský systém.

Spousta lidí vás má ráda. O takové popularitě si váš místopředseda Kalousek může nechat zdát.

To vím. Podle mě je to nejvíce pomlouvaný člověk v ČR.

A neoprávněně?

Ano. Slyšel jsem spoustu klepů o něm. Nicméně nikdy se žádná obvinění neprokázala. Z vlastní zkušenosti vím, že jsme dost pomlouvačný národ. Já ho dobře znám, vím, kde bydlí na Vinohradech, jezdí normálně oktávkou. A ta jeho chalupa v Bechyni. Má nádherný výhled, je příjemná, ale normální. Ano, má i neřesti, patří mezi ně vážná hudba. Miluje operu. Když je nějaký dobrý zpěvák v Londýně, tak tam zaletí. Mimochodem má hezkou dceru.

On je ale nepopulární především kvůli tvrdým ekonomickým reformám.

Právě teď, pokud jsou lidi rozumní, měli by mu poděkovat. Pomalu se zvedáme ode dna. Teď je třeba ten správný okamžik investovat. Díky Kalouskovi prostředky máme a netíží nás dluhy.

Není ta neoblíbenost přítěží před volbami?

Já nejsem velký straník a spolkař, ale on to umí, on tu stranu vždy pohnal. My jsme taková nerozlučná dvojčata. Co on umí, já neumím, co já umím, on neumí, máme opačné vlastnosti, a to je dobrá kombinace.

Jste i osobní přátelé?

No… řekněme… ta velká osobní přátelství pocházejí obyčejně z mládí. Když jsme se s Kalouskem poznali, to už mi bylo 70 nebo 69. To je dosti pozdě. Není celoživotní přítel. Těch už mám málo. Většina již zemřela, ať to byl Václav Havel nebo Magor Jirous.

Myslíte si, že teď by i Havel našel s Kalouskem společnou řeč?

Oni dva se nesnášeli. Dneska by to asi šlo, ale stejně by to bylo obtížné. Havel byl samozřejmě duchovně někde úplně jinde, a myslím, že části věcí, které mu vyprávěli o Kalouskovi, věřil. Podporoval zelené, což já taky. A Kalousek jako spousta pragmatických politiků neměl úplně pochopení pro část té řekněme nepolitické politiky.

Říkáte, že se odrážíme ode dna, jak si tedy vysvětlujete nárůst podpory levice a obzvlášť komunistů, a to i od lidí, kteří jim ještě nedávno nemohli přijít na jméno?

Za prvé, většina lidí tu hospodářskou krizi přičítá vládě. Je pravda, vůbec to nepopírám, že zejména ta poslední vláda tou rozhádaností v koalici, případy korupce atd. dostala mnohem horší pověst, než si zasloužila. Poněvadž čistě to, co vláda dělala, nebylo tak blbý, ale ztratila image a respekt. A ten smutný konec z té růžové knihovny, to celý projekt ještě dodatečně potopilo. Dělali jsme chyby, o tom není pohyb. Některý blbý věci se nám staly.

Komunisté mají sympatie u spousty mladých …

Těch není moc. Mladí lidé často nesouhlasí s politickými postoji svých rodičů a naslouchají babičkám a dědečkům.

Pouštíte se do kampaně, jak vám slouží zdraví?

Prozatím bezvadně. Zotavil jsem se během léta v lázních.

Cítíte se na další kampaň krátce po prezidentské?

Ano, jinak bych do toho nešel. To by bylo nezodpovědné vůči voličům.

Manželka nebo syn vás od toho neodrazují?

Ne, vědí, že to nemá smysl, já byl vždycky tvrdohlavý.

Prý budete obtelefonovávat voliče...

To se přehání, já nebudu nikomu neznámému volat: Tady Karel Schwarzenberg... Budu obvolávat známé, aby si uvědomili, jak vážnou záležitostí jsou tyto volby. A doufám, že i ostatní budou obtelefonovávat jen známé. Považuji za nešťastné volat někoho neznámého.

Máte nějaký svůj tip na volební výsledek?

Ne. Je příliš mnoho neznámých. Nevíme, jak s těmi velkými penězi, které do toho strká, dopadne pan Babiš, pan Okamura. Netušíme, jak po půl roce zapůsobí prezident na lidi, jak ho přijmou. Levice vyhraje, ale jak, to nevíme. Roli možná sehraje to, jak je ČSSD rozpolcená na sobotkovce a haškovce. Nevíme, jak se podaří zotavit ODS. Nevěřím, že zůstane na těch nízkých číslech z průzkumů. Předpokládám, že skončím v opozičních lavicích, ale bude to zajímavé.

Dosáhnete 15 % nebo víc?

Říkám nevím.

 

Co také TOP 09 slibuje

  • Společné sociální pojištění obou manželů při stejném nároku na finanční plnění ze sociálních systémů.
  • Chce, aby peněžitá pomoc v mateřství nebyla zastropována a odvíjela se od výdělku před nástupem na mateřskou dovolenou.
  • Sociálně citlivé zvyšování finanční spoluúčasti na zdravotních službách tak, aby bylo možno zachovat úroveň péče bez zvyšování zdravotního pojištění.
  • Rozšíření majetkových přiznání pro politiky, ústavní činitele a vysoké úředníky veřejné správy tak, aby odrážela stav jejich majetku při vstupu do funkce.
Jan Exner

Blesk, 19. 9. 2013, rubrika: Politika, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme