S Jaromírem Drábkem o vládních reformách

Ministr Jaromír Drábek v Partii

18. 9. 2011

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Dobrý den. Není to tak dávno, co odbory slibovaly horký podzim plný demonstrací a stávek. Chtěly tak vyjádřit nesouhlasit s některými vládními reformami. Jenomže podzim je za dveřmi, reformy prošly sněmovnou a o odborářských protestech se najednou nemluví. Odhalily snad odbory skrytý půvab vládních reforem? I o tom bude dnešní Partie. Ve studiu vítám ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, dobrý den.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Dobré dopoledne.


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila. Dobrý den.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Hezký dobrý den.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pane Zavadile, uniklo mi něco nebo teď záměrně vystupujete méně radikálně?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

No, já myslím, že vám nic neuniklo, že je potřeba ještě nějaký čas na to, abysme udělali ty věci, o kterých hovoříte a já jsem přesvědčen, že pokud to půjde takhle dál, takže k tomu může dojít, říkám může dojít, protože nerad říkám věci, které se potom nesplní, takže uvodíme. Uvidíme, jak se bude odehrávat celá ta záležitost okolo dalších věcí, protože ta, ty reformy neskončily, budou dále ještě projednávány ať už Senátem, anebo teda samozřejmě potom zpět, předpokládám, že se řada z nich vrátí do Poslanecké sněmovny, takže ještě máme čas.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

To znamená, že připravujete nějaké protesty, jenom o tom nemluvíte?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Zatím o tom nemluvíme.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Není to tím, že třeba ten poslední plánovaný velký protest v dopravě nevyzněl úplně přesvědčivě, protože se z pohledu obyčejných lidí prakticky nic nestalo?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

No, tady si myslím, že to tak není. Podívejte se, stála celá Praha, mám na mysli metro, to ještě v životě nebylo, stála železnice a i v té dopravní komunikaci, ať už to byla Praha, Brno, Ostrava, tak řada těch vozidel nevyjela, takže já si nemyslím, že to bylo tak, jak říkáte. Já se naopak domnívám, že ta stávka proběhla velmi, velmi úspěšně a že lidé také pochopili, že stávka je tady, že se musejí nějak s tím vyrovnat a proto také ty protesty proti stávce byly velmi nízké. My jsme dostali 60 % podporu veřejnosti v té stávce, takže to zase nebylo tak málo.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Z řad vládní koalice zaznívaly směrem k tomu poslednímu protestu, o kterém mluvíme, k té stávce v dopravě víceméně úsměšky nebo takové trošku přezíravé komentáře. Máte nějaké zásadnější obavy z případných dalších protestů?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

No, tak já v žádném případě nechci zpochybňovat to úsilí odborů o prosazování svých zájmů, nicméně vláda jasně řekla, jakým způsobem chce postupovat na začátku svého funkčního období, jasně jsme deklarovali, že považujeme vůči občanům za zodpovědné, abychom udělali zásadní změnu těch socioekonomických systémů, a to ať penzijního systému, tak sociálního systému, tak zdravotního systému. A myslím si, že dnes je vidět po tom roce a čtvrt, že vláda, ať je ten umělecký dojem jakýkoli, tak postupuje systémově v těchto oblastech. Nakonec tak, jak už tady, tak, jak už tady.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Tak jako veřejnost, tak jako veřejnost patřičně oceňuje, tedy pokud jde o popularitu vlády.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tak samozřejmě, ale pokud musíte udělat nepopulární reformy, tak nemůžete počítat s tím, že první rok vládnutí získáte nějaké ovace. Ale důležité je a to tady už to bylo naznačeno, že Poslaneckou sněmovnou prošly jak zásadní kroky ve zdravotnické reformě, tak zásadní kroky v důchodové reformě, tak základní kroky v sociální reformě. A to si myslím, že za rok a čtvrt vlády není vůbec špatný výsledek.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Jedna z těch věcí, které zaznívaly jako kritika i od odborářů byla, že s nimi i se zaměstnavateli na tripartitě nedostatečně probíráte to, co chce vláda dělat. Řekl byste, že se tahle záležitost zlepšila?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tak já jsem přesvědčen, že ten způsob, jakým komunikujeme se sociálními partnery, protože kromě pléna tripartity existuje řada pracovních skupin, pracovních týmů, v kterých projednáváme ty jednotlivá témata, tak si myslím, že ten systém je nastaven tak, že je možná korektní konkrétní diskuse a musím říct, že ve většině těch oblastí ta konkrétní a konkrétní diskuse probíhá. Že samozřejmě v řadě případů máme různé pohledy na tu věc a nestřetneme se v tom, že bychom si řekli ano, tady jsme se dohodli stoprocentně a takhle je to nejlepší, to je přece ale úplně normální, ale ta korektní a konkrétní diskuse z mého pohledu probíhá v naprosté většině těch témat.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pardon, jak, jak s odboráři, tak se zaměstnavateli?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Jak s odboráři, tak se zaměstnavateli.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

No, víte, ta korektnost je trošičku taková v uvozovkách. Samozřejmě, že se jedná, že se schůzky konají, ale bohužel musím říct a na těch pracovních skupinách se to projevuje a taky v samotném plénu, že se zaklíná vláda jako jakýmsi fetišem a to je programové prohlášení, které bylo ustanoveno v době, kdy ta vláda nastoupila a podle našeho názoru není možné to brát jako dogma a myslíme si, že i v té době, která je teď a která se mění, takže by bylo vhodné, aby se také měnily programové prohlášení. A tady vláda prostě nechce o tom vůbec hovořit a trvá si dál na těch svých postulátech a bohužel potom se dochází k těm střetům, ke kterým se dochází.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Takže, takže tím chcete říct, že podle vašich, dejme tomu, i nezávislých analýz by bylo rozumnější dělat něco jiného, nějaké modely, se kterými pracujete, ukazují, že by vláda měla volit jiné kroky a jenom proto, že dogmaticky lpí na nějakém textu, tak je nedělá?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Dá se to tak říct, protože my jsme v těch našich připomínkových řízeních dali spoustu návrhů. Konečně pan ministr práce ví, co se stalo s důchodem a nakonec k tomu dojdeme. My jsme dali svůj vlastní návrh, existence dvou pilířů vedle sebe druhého a třetího, ale k tomu dojdeme, byla nám odmítnuta. Byla nám i odmítnuta i ta záležitost, která vyvádí peníze z toho průběžného systému, aby se to nahradilo DPH, k tomu ale také dojdeme, takže to je řada věcí, kdy se nemůžeme shodnout a kdy vláda si zarputile jede v tom svém koridoru, to znamená v tom svém programovém prohlášení a to si myslím, že není dobře.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Tak ono je logické, že vláda plní své programové prohlášení, nebo snaží se ho plnit.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ale já jsem znova řekl, že podmínky se mění, že je tady určitá záležitost, která je, jak jste naznačil i ve vztahu na veřejnost, kdy dneska více než 80 % tyto druhy, tento způsob reforem odmítá. Tím nechci říct, že by odmítala reformy en bloc, to ne, ale je znova potřeba si říct, že prostě ta jak byly prosazovány tyto reformy, to nebylo prostě OK, nebylo to v pořádku a my jsme přesvědčeni, že se mohlo jít úplně jinou cestou.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tak já dám s dovolením také dva konkrétní případy, které si myslím, že to velmi dobře ilustrují. Jeden z nich je ten pozitivní, to je diskuse kolem zákoníku práce, kde já si myslím, že ta diskuse na tripartitní úrovni probíhala skutečně velmi konstruktivně, kde pracovní tým zpracovával postoje jednotlivých sociálních partnerů. Nakonec ještě v druhém čtení v Poslanecké sněmovně se doplňovala ta tématika pracovních kont, na kterých se dohodli zaměstnavatelé s odbory a my jako zástupci státu jsme pouze hlídali, aby to nebylo v rozporu s evropskou legislativou nebo s naším ústavním pořádkem. Co se týká důchodové reformy, tak to je spíše ten opačný pól. Tam prostě, když, když strana odborů velmi, velmi úpěnlivě trvá na tom ! svém postoji, že prostě nechce přesunout, a já tu teď nechci jít do detailu, ale nechce přesunout ten dnešní systém penzijního připojištění do toho systému penzijního spoření, tu změnu, no, tak to prostě je obecně nepřijatelné, protože ten dnešní třetí pilíř může být doplňkový. To dnešní penzijní připojištění může být doplňkové v tom systému důchodového, důchodového zajištění, ale nemůže to být ten hlavní převažující z jednoduchého pohledu, že třetí pilíř to dnešní penzijní připojištění je založeno na přehazování peněz z jedné kapsy do druhé. Stát něco od toho člověka vybere na daních a potom mu to vrátí jako příspěvek na d! 367 chodové pojištění. A to může být doplňkový systém, ale nemůže to být ten základní prvek důchodového systému.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

My se k důchodové reformě ještě vrátíme, ať se na ní teď nezasekneme. Pojďme se vrátit k zatím poslední tripartitě, která skončila poměrně rychle kvůli nevolnosti ministra financí. Mimochodem, už je v pořádku?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ano, pokud já mám informace, tak ministr financí je už zdravotně zase v nějakém stabilizovaném, stabilizovaném stavu. On měl skutečně minulý týden problémy, měl horečky a musím říct, že, že poté, co jsme si vyslechli na začátku jednání tripartity, tak se vůbec nedivím, že se mu udělalo špatně. Já kdybych měl.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Počkejte, chcete říct, že tripartita je zdravotně riskantní prostředí tedy?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Musím říct, že tentokrát tomu tak bylo, protože když jsem se, a to snad není ani na stranu, tentokrát na stranu odborů výjimečně, protože, protože odboráři přednesli celkem standardní svoje argumenty, které byly očekávatelné, ale musím říci, že pokud na začátku ještě před úvodním slovem v procedurální části jsme vyslechli od nejvyšších představitelů zaměstnavatelů, že například to, že se zvyšuje rating České republiky škodí českým firmám, nebo to, že vláda nešetří na provozních výdajích a měla by tedy se zamyslet nad tím, jak šetřit na provozních výdajích, když se tady rok a půl dohadujeme o tom, jestli to šetření na provozních výdajích je příliš razantní, nebo jestli, jestl! i je únosné, tak to skutečně je věc, která je velmi na pováženou.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Zástupce zaměstnavatelů tady nemáme, odboráři tentokrát nepřispěli ke špatnému stavu ministra financí.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

No, já se domnívám, že také, akorát snad možná s úctou, respektive úcta pana ministra Kalouska k nám nedovolila tak ostře vystoupit jako vystoupil k vůči zaměstnavatelů. Já se panu ministrovi na jednu stranu nedivím, protože já bych byl také indisponovaný, kdybych měl sestavovat rozpočet v téhle situaci, ve které se nachází Česká republika a kdy vlastně i on sám a někteří členové vlády.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Počkejte, myslíte v situaci opatrného hospodářského oživení, nízké nezaměstnanosti a tak to je nepříjemná situace pro ministra financí.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

To je jedna věc, a druhá věc je ale i to, že razantním způsobem právě 3 členové z vlády, já budu jmenovat ty nejdůležitější, Nečas, Kalousek a bývalý ministr, bývalý premiér Topolánek, vlastně způsobili poměrně velký propad veřejných financí a to se dneska sčítá a to vlastně je dneska ten problém, který teda řeší ministr Kalousek většinou škrty a podle našeho názoru to těmi škrtami nevyřešíme a až se dostaneme potom k některým věcem to větší hloubky, tak zjistíme proč. Takže je to skutečně obtížná situace sestavovat za téhle té, v téhle době rozpočet, a já si neumím představit, jak bych ho sestavoval s těmi základními věcmi, které tam v tom rozpočtu jsou. A my jsme přes! vědčeni, že řada těch věcí nejsou správná. Čísla, mám na mysli čísla. 2,5 % nárůst HDP my považujeme za velmi přehnaný a od toho se potom odráží všechno. Růst spotřeby prostřednictvím občanů považujeme za velmi přehnaný, protože jak se zvyšovala zadluženost a tak dále a tak dále.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Ak tím pádem v překladu říkáte, že by vláda měla šetřit ještě víc, pokud chce zachovat nějaké, nějaké.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ne, ne, ne, my se bavíme o příjmové straně rozpočtu, protože na druhou stranu se snižuje a neustále snižuje příjem do státní kasy. A to bylo způsobeno v tom roce 2007, takže.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Ano, ale tak když, když říkáte, když říkáte, že vláda počítá s příliš velkými příjmy, protože s příliš velkým hospodářským růstem a protože s příliš velkým růstem spotřeby.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

S nízkými příjmy, s nízkými příjmy. Ona počítá s nízkými příjmy.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pokud říkáte, že je nadhodnocený odhad hospodářského růstu v příštím roce.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ano.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pochopil jsem to dobře, tak pokud ekonomika poroste pomaleji, tak logicky z důvodu menšího hospodářského růstu bude menší příjem státu, než jaký je plánovaný.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ano, to si rozumíme. Ale druhá věc je, že příjmy státu jsou podhodnoceny už z minula a to je daňová záležitost, to není záležitost státního rozpočtu, ale to spolu úzce souvisí a v těch daních a v té struktuře daní to je prostě zárodek toho, že ten rozpočet vypadá takhle.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Čili vládě vytýkáte, že víc nedaní, jestli tomu dobře rozumím.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ano, vládě vytýkáme, že skutečně na některé typy daní a na některé typy těch věcí, které se dají nazvat příjmami, prostě rezignuje a bohužel teda je mi líto.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Dovolte mi k sestavování rozpočtu dvě poznámky. První je metodická. Rozpočet se začíná zpracovávat v dubnu každý rok, a je to poměrně složitý proces od toho dubna až do konce září, kdy vláda rozpočet projedná a pošle ho Poslanecké sněmovně k projednání, a není možné říct v půlce září, 14 dní předtím, než má být odeslán Poslanecké sněmovně - vezměte to zpátky a celé to přepracujte. To je prostě několikaměsíční práce. Samozřejmě také, když se ta základní čísla dávají v dubnu, no, tak také se odvíjejí od makroekonomické predikce, která je známá v dubnu a není možné každý měsíc měnit naprosto výrazně ty zásady, na kterých je rozpočet postaven. Ano, p! otom je možné průběžně upřesňovat v rámci běhu roku plnění rozpočtu, a to také jsme loni i letos dělali, protože tak jak se vyvíjí rok, no, tak potom je potřeba průběžně reagovat na naplňování rozpočtu. Druhá poznámka je k těm daním. Přece všichni víme, že jsou tady 3 základní momenty, které ovlivňují rovnováhu rozpočtu. A to, že pro nás ten schodek rozpočtu, těch 105 miliard korun je tím cílem, který je naprosto neporušitelný, to je naprosto, to je jasné. To nám pomáhá v mezinárodní prestiži právě v ratingu České republiky v tom, aby měly podniky co nejlevnější úvěry, to je prostě ten základní cíl, který splnit musíme z důvodu dlouhodobého rozvoje České republiky. Jak to máme udě!  lat, ten rozpočet je skutečně napjatý, to já s panem předsedou Zavadilem naprosto souhlasím, jsou jenom 3 instrumenty - snižovat provozní výdaje státu, a tam se možná dnes už v řadě případů shodujeme, že jsme na hraně, snižovat laťku sociálního systému, to samozřejmě jako ministr práce a sociálních věcí musím říct, že to není ta správná cesta, byť víme, a budeme o tom možná mluvit za chvíli, byť víme, že ten sociální systém je potřeba upravit, no, a třetí věc je příjmová stránka rozpočtu. Ano, na tom se shodujeme. My se pouze neshodujeme na tom, kde, jak se to má na příjmové stránce rozpočtu řešit, protože já říkám ne, nezvyšujme přímé daně ve chvíli, kdy budeme zvyšovat přímé daně, ať už u závislé práce nebo u korporá! tní daně, tak tím podvážeme ekonomický růst. Ano, pokud chceme zvýšit příjmovou stránku rozpočtu, tak tak jako ostatní země, musíme jít do nepřímých daní a musíme řešit daň z přidané hodnoty. A to je ta cesta, kterou vláda jde.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Tady se nemůžeme shodnout, tady se nemůžeme shodnout.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A kterou samozřejmě zástupci odborů odmítají. Ještě, vláda by měla ten rozpočet dokončit do konce září, aby ho stihla poslat do sněmovny. Stihnete se do té doby ještě se zaměstnavateli a zaměstnanci sejít?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ano, je svoláno mimořádné jednání tripartity na úterý večer.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A má takovéhle setkání vůbec nějaký smysl, když říkáte, že na těch podstatných věcech i z hlediska odborářů, to znamená na tom, jestli danit práci nebo spotřebu, se prostě neshodujete?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Já na to mám naprosto jednoznačný názor. Ano, takové setkávání, taková argumentace má smysl, pokud ty argumenty jsou věcné. A my jsme dostali písemné stanovisko od Českomoravské konfederace odborových svazů, které je, a teď dávám příklady, které je velmi propracované, má i tu část metodickou i tu část konkrétní a my ty argumenty prostě bereme vážně, zabýváme se jimi a buď je odargumentujeme zpátky, anebo je vezmeme v úvahu při tom dalším postupu. Podobným způsobem jsme dostali stanovisko konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Zase konkrétní argumenty, které, se kterými můžeme souhlasit jednotlivě, nemusíme s některými z nich souhlasit, ale rozhodně je bereme v úvahu, a určitě v úterý večer o nich budeme disk! utovat.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Jenom abych tomu rozuměl, co znamená, že berete nějaký argument v úvahu? Že si řeknete hmm, to je pěkná analýza a pak si uděláte to, co jste do té doby naplánovali?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ne, ne, ne, to, to samozřejmě také je možný způsob jednání.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

To bych chtěl slyšet, ano, tak.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Nicméně, nicméně není alespoň mně úplně vlastní a já si myslím, že se to ukázalo v řadě těch předloh, které, které ministerstvo práce a sociálních věcí předkládalo vládě. Je potřeba prostě ty argumenty posoudit a je potřeba z nich vyvodit důsledky, a tak jak jsem řekl, buďto se to týká drobných úprav v rozpočtu, které je možné ještě teď udělat, to je jedna věc.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Takže maličkosti přijmete.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Anebo se to týká věcí, které je potřeba zohlednit potom při naplňování rozpočtu v průběhu, v průběhu toho roku, na který je ten rozpočet schválen.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Mohl byste u toho rozpočtu vzít tedy nějaký příklad, abychom si představili o čem, o čem se bavíme, takovou jako zásadní výtku odborářů, kterou zohledníte během toho příštího roku?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Já to v tuto chvíli nemůžu říct, protože o tom budeme skutečně diskutovat v úterý večer.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Tak nějaký alespoň typově, abychom si dovedli představit, co znamená zohlednit něco v průběhu roku a jaký typ argumentu to je?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ano, jsou tam argumenty například na strukturu kapitoly, abych to říkal na svém příkladě, na struktury kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí, na to, kolik peněz a jak členěných je, je přiděleno na aktivní politiku zaměstnanosti, kolik je přiděleno na mandatorní výdaje v pasivní politice zaměstnanosti, jakým způsobem by měly mít, být tyto peníze směřovány. To jsou přesně ty rámce, o kterých já jsem připraven diskutovat, čili právě diskutovat o tom, jakým způsobem budeme řešit problematiku, to je strašně ošklivé slova, ale takzvaného kurzarbeiteru, a my o tom diskutujeme a myslím si, že dostaneme se k nějakému společnému výsledku. To jsou přesně ta témata, která společně můžeme řešit.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Já vám řeknu jeden.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Zkrácený pracovní týden je jedna z věcí, které jste kritizovali na vládní novele zákoníku práce, že vůbec neřešíte.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Já bych ale řekl jeden velký argument. Jak ministr Kalousek, tak premiér Nečas tvrdili, že výběr z DPH bude použit jenom a jenom na eliminaci teda dopadu té důchodové reformy a protože ta důchodová reforma přijde až v roce 2013, tak se předpokládalo a to tady bylo řečeno i panem ministrem Kalouskem, že ty peníze půjdou jakoby do jakési rezervy, použiju tohoto výrazu, ale oni jsou teďko v tomhle návrhu rozpočtu už rozparcelovány, takže ve své podstatě se dá říct, že těch, ten předpokládaný výběr 21 miliard, který očekává vláda z DPH v příštím roce, nebudu už použit teda na eliminaci.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Myslíte dodatečných 21 miliard.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ano, ano, těch dodatečných 21 miliard je už použit do rozpočtu, takže lidé zaplatějí dvakrát. Oni dneska zaplatí díry v rozpočtu prostřednictvím 21 miliard přes DPH a bude to znamenat podle našich makroekonomů, že v příštím roce se těchto 21 miliard bude muset dále buď seškrtat, anebo získat na příjmové straně. Takže to je jedna z věcí, která by se měla jasně vyjasnit a mělo by se jasně říct, co mysleli oba pánové tím, když říkali, že DPH se nebude používat na nic jiného než na, než na důchod.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Na druhou stranu, nevytýkáte teď vládě, že neškrtá zbytečně moc, když ví, že má příští rok nějaký polštář, se kterým může pracovat?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Já znova opakuju, to není jenom otázka škrtů. Přece tady znova by se měla nastolit záležitost příjmů a ta záležitost příjmů je dneska v takové rovině, že podle našeho názoru nebude do budoucna stačit, pokud se s těma příjmama něco neudělá a tady já vůbec nemám na mysli nepřímé daně. Tady mám na mysli skutečně i přímé daně a to by byla jiná debata. A pokud se s tímhle nic neudělá, tak se dostane Česká republika podle našeho názoru, podle názoru našich makroekonomů, kteří se bohužel moc nepletou, do situace, která bude velmi složitá. A já už si neumím představit další a další škrty, čímž nevylučuju, že audity jednotlivých resortů, které se zatím také moc neudělaly, kde jsme to po '9eadovali, se prostě zatím nekonají.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Já už úplně slyším, jak vládní strana naopak argumentuje tím, že její, nebo potažmo její makroekonomičtí experti, konkrétně teď myslím ekonomiky z agentury Standard & Poor's, kteří zlepšili výhled České republiky a řekli ano, takto, takto nasměrovaný rozpočet je dlouhodobě stabilnější a tedy dochází k jinému závěru než vaši makroekonomové.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Určitě.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Čím to je?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tak já bych si dovolil tedy o tom říci pár slov. Tak jak jsem říkal, důležité je to směřování rozpočtu ten trend. My jsme jasně řekli, že do roku 2016 vytvoříme předpoklady pro to, aby rozpočet mohl být vyrovnaný. To v současné turbulentní době, to, že dodržujeme ten trend, je naší obrovskou výhodou. Podívejte se, jak jsou na tom jiné země, jakým způsobem musejí dělat kroky, které vyplývají z toho, aby vůbec zachovali alespoň určitou míru důvěryhodnosti. V řadě zemí se snižují důchody například, v řadě zemí se snižují platy ve státní správě. Myslím si, že ty kroky, které tato vláda za 14 měsíců udělala, tak jsou velmi přesně vyvážené, to co je nutné pro to, aby dlouhodob! 83  byla Česká republika úspěšná, ale s minimální, byť to může na jednotlivce dopadat velmi těžce, ale s minimálním rizikem toho, že to budou skutečně velmi razantní dopady tak, jak jsem o tom mluvil. V některých zemích, přece vždyť to víme, snížení důchodů o 20 %, snížení platů ve státní správě o 25 %, snížení lůžek v nemocnicích o 50 % a tam my dojít nechceme.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pardon, pane ministře, teď to, teď to, teď to skoro zní, jako kdyby se v České republice nesnižovaly platy ve státní správě?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

No, však se také podívejte na statistiky. Meziroční snížení platů ve veřejné sféře o 1,5 %. 1. pololetí.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Vy jste slibovali, slibovali jste 10 %, tak tedy asi nešetříte tak.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

My jsme slibovali snížení objemu platů o 10 %, a to jsme dodrželi. A vidíte, že to šlo tou cestou, kterou všichni zpochybňovali, že se udělá, že se udělají organizační změny, že se udělají audity, to znamená, že se sníží objem té agendy a lidé nemusejí přijít příliš zkrátka. Pokud se meziročně platy ve veřejné sféře snížily o 1,5 %, tak je to samozřejmě mnohem méně než všichni černě předpovídali, jak se budou snižovat platy o 20, 30, 40 %.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

No, jestli vás teď poslouchají ty skupiny, kterých se teda skutečně těch 20, 30 % dotýká a dotýká se jich a není to malá skupina, pane ministře, tak teda bych chtěl slyšet, co by vám teda říkali.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ale já jsem neřekl, já jsem neřekl.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

O 1,5 %.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ale já jsem ani, ani slovem neřekl o tom, že se to jednotlivců nedotýká velmi těžce. Já jsem jenom řekl.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ono těch jednotlivců je hodně.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Já jsem jenom řekl, že to, na co vy jste se ptal, že rozhodně nedošlo k tomu, že by se plošně snížily platy o 10 %, tedy celková úroveň platů v nepodnikatelské sféře.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ale jenom ještě poslední poznámku k tomuhle tomu tématu. Samozřejmě u těch zemí, kde dochází k těmhle problémům, tak tam je zadlužení těchto zemí v tak obrovské výši, které se naší republiky absolutně netýká. My máme kolem 40 % HDP a tyhle země jdou všechny přes 100 % a já se nedomnívám, že bychom my se měli dostávat do těhletěch pozicí. To je první poznámka.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Takže si myslíte, že vláda šetří zbytečně moc?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

No, ne, to jsem neřekl, já chci jenom dávat fakta. Druhá věc je, že naše složená daňová kvóta je zhruba dneska kolem 33 % konsolidovaná a to je prostě číslo, které absolutně neodpovídá některým vyspělým evropským zemím, kde je o 4, 5 % vyšší a to hovoří právě o tom poměru těch přímých a nepřímých daní, takže je potřeba se skutečně zabývat s celou touhle problematikou daňovou velmi vážně a ne jenom prostě si myslet, že docílíme výsledku velmi dobrého tím, že seškrtáme, co se dá, a připravíme českou společnost do situace, kdy opravdu řada lidí už dneska je na tom velmi a velmi špatně.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Velmi krátké poznámky. Důležitý je ten trend. Pokud bychom nedodržovali ten trend, který dnes máme, tak bychom se velmi rychle mohli dostat do pozice například Portugalska, které je stejně výkonnostně, na stejně výkonnostně ekonomické úrovni, má stejný počet obyvatel, prostě ten proces je potom velmi rychlý. Druhá poznámka. Já jsem zdůrazňoval, že mluvím o makročíslech a v žádném případě jsem nemluvil o jednotlivcích. Já vím, že ty postupy pro jednotlivce jsou v řadě případů velmi obtížné, velmi těžké, ale makročísla jasně říkají, že to, co bylo provedeno od nástupu vlády, to znamená ty strukturální změny ve státní správě, ve veřejné správě, takže se povedly, protože nedošlo k tomu, že ! by se, že by se v celkovém objemu snížily průměrné platy. Došlo k tomu, že se snížil celkový objem, ale průměrné platy zůstaly v podstatě na stejné úrovni.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Přemýšlím, pane ministře, jestli, pokud budete dál pokračovat v té trochu statistické ekvilibristice, která makroekonomicky vychází určitě hrozně pěkně, jestli vás nebudeme muset pustit zadními dveřmi potom z Primy, protože ti.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ale to je přece, to je přece na zvážení občanů. A já znova zdůrazňuju, že rozumím tomu, že v jednotlivých oborech, nebo v jednotlivých konkrétních úřadech může dojít k nějakým takovým excesům, o jakých, jaké pan předseda naznačoval, nicméně musíme se také dívat na ta makročísla, protože ta makročísla například způsobila to, že letošní dluhová služba bude o 20 miliard levnější. Prostě šetříme na tom velmi významně prostředky nás všech.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

To jsou argumenty, které vás prostě nepřesvědčují.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ne, protože to se neustále motáme do kruhu, já tomu říkám kvadraturu kruhu, z které není východisko. Prostě buď se budeme bavit i o té příjmové straně.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Tím pádem můžeme ty nedělní diskuse dělat hodně dlouho.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

O příjmové straně toho rozpočtu, kde vládní garnitura říká tudy cesta pro nás, pro nás nevede, ale na druhou stranu říká, no, o tom je možné se legitimně bavit. Ale když se o tom mám legitimně bavit, tak bych chtěl také slyšet, jakej bude výhled do roku 2015, 2016, pokud nadále budeme držet tu daňovou kvótu v téhleté hladině, protože kdyby se jenom o 3, o 4 procentní body změnila daňová kvóta, navýšila se, to znamená poměr těch přímých nebo nepřímých daní, tak jsme vysmátý, protože jeden procentní bod dělá zhruba kolem 37 miliard, takže jenom abysme věděli, o jakých číslech se bavíme v makroekonomice.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A není problém celé, jestli můžu, není problém celé té kvadratury kruhu v tom, že vy říkáte, ať se zvýší daňová kvóta a současně říkáte, ve kterých daních jí nechcete zvyšovat, protože předpokládám, že byste to dorovnávali asi progresivním zdanění?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

No, samozřejmě tam je víc těch postulátů. Progresivní zdanění, daně z příjmu právnických osob, kde teda dneska každej ví, dokonce Ernst & Young spočítal, že tam je rozdíl v efektivním a v nominálním zdanění.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pardon, kdo to spočítal jenom?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ernst & Young, tuším, ta společnost. 7 %, 7 % je rozdíl mezi výběrem a mezi, mezi tím, co se vlastně nastavuje, takže tady jsou.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ale vždyť, ale vždyť to je přesně ten směr, kterým jde daňová reforma. Omezování výjimek, snižování rozdílu mezi efektivním zdaněním a daňovou sazbou.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ale my si to nemyslíme.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Já teď nechci zacházet do detailů, ale, ale to je přesně to přece, o čem, o čem mluvíme.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

My si to nemyslíme, že k tomuhle tomu dojde a tady jsou další a další věci, který se dají.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ano, je potřeba řešit příjmovou stránku rozpočtu. Já se jenom vrátím k tomu napadení, které tady zaznělo, že zvýšený výběr DPH bude rozpuštěn do provozních výdajů. Není to tak. Zvýšený výběr DPH jde jednoznačně na snižování schodku důchodového účtu. Vy dobře víte, že schodek důchodového účtu je mezi 30 a 40 miliardami ročně v současném období. A prostě ten.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ale vy taky dobře víte, jak ten schodek vzniknul.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ten schodek je potřeba prostě hradit. Pokud teď řeknete oblíbenou větu, že schodek vzniknul tím, že se snižovalo sociální pojištění.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ne, ne, ne, ono se sličovalo něco jného.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Není to pravda.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Řada základních věcí se snižovala.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Není to pravda.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Základů z výběru z daně, OSVČ, tady se nemůžeme shodnout.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Důchodové pojištění, důchodové pojištění, sazba důchodového pojištění se nesnižovala.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Sazba ne, pozor, ale to není jenom otázka sazby.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Sazba důchodového pojištění se nezjišťovala. Ten schodek důchodového účtu samozřejmě vzniká tím, že se prostě mění demografická struktura, nastoupila ekonomická krize, tím pádem se snížila zaměstnanost, snížily se příjmy toho takzvaného důchodového účtu. A to je, to je potřeba z něčeho krýt.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

A vy přece dobře víte, že jsou 3 věci, který rozhodujou o tomhle tom, o čem se teď bavíme. Počet lidí, kteří platí, sazba, která je neměnná, to s váma souhlasím, a základ daně. A ten základ daně se několikrát změnil a u některých skupin hodně. Takže to jsou věci, který potom ovlivňují to, že deficit důchodového účtu je ve výši zhruba 30, 40 miliard.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tedy potřebujeme ho.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Kde my si myslíme, že to byla hlavně vláda, která způsobila tyhlety deficity a na krizi bych dal zhruba asi kolem 10 miliard podle našich makroekonomů.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tedy potřebujeme odstraňovat daňové výjimky, abychom snížili ten rozdíl mezi, mezi procentuální a efektivní.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Změňte paušály, změňte zastropování, změňte odvody do sociálního u OSVČ a uvidíte, jak se to změní.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Co se týká paušálů, tak tam si myslím, že ten pohled je naprosto jednoznačný. V rámci předvolebního boje ty paušály v řadě případů byly nastaveny skutečně vysoko a je potřeba.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Nehorázně vysoko.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Je potřeba se na ně podívat. To je naprosto jasné, ale tam je důležitý skutečně ten postup odbourávání výjimek tak, abychom mohli zůstat s tou sazbou na dnešní úrovni, ale abychom zvýšili efektivitu daní.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Ono to skoro vypadá, že se shodujete. Ještě mi prozraďte to kouzlo, jakým poznáte, že dodatečných 21 miliard z DPH jde zrovna na pokrytí schodku důchodového systému, když je to jeden balík příjmů a jeden balík výdajů?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Podíváte se do kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Tam je šipka, která říká /souzvuk hlasů/.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ano, tam je šipka, která to říká.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Jaroslav Zavadil a Jaromír Drábek jsou hosty Partie na Primě. V další části budeme mluvit o tom, jak vláda komunikuje s veřejností. Premiér Nečas dává své vlastní vládě opakovaně špatné známky za umělecký dojem. I političtí komentáři ministrům vyčítají, že nedokážou své reformy vysvětlit veřejnosti. Ta nejen, že ministerským výkonům netleská, ale podle všeho jim ani pořádně nerozumí. Před prázdninami pak média informovala i o tom, že si chce ministr Drábek najmout PR agenturu, aby mu s propagací reforem pomohla. Už ji máte?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ne, agenturu nemáme a to, kdyby to nebyla tak vážná věc, tak je to opravdu úsměvné, protože média na jednu stranu říkají, vy to špatně vysvětlujete, a dnešní mediální svět je takovým přiznejme si to, že je založen na negativním mediálním titulku. Když se podíváte do statistik, tak negativních a neutrálních zpráv je přibližně stejně a pozitivních zpráv je o řád méně ještě.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Ten mediální svět existuje asi 200 let, to už jste se mohli naučit v tom chodit trošku.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

To je sice možné, nicméně jestli před 25 lety tady byl mediální svět, který měl ideologicky nařízený povinný novinový titulek, tak dnes je svět, který má tržně nařízený negativní novinový titulek. A já.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Zpátky k agenturám.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

A já rozhodně nechci, nechci zpochybňovat právo na svobodu vyjadřování a svobodu informací, ale to je prostě fakt, že ten mediální trh je tažen k negativnímu vyjádření. A to je také důvod, proč je potřeba trpělivě vysvětlovat asi i na jiných platformách a nejlépe tady, protože tady je to nesestříhatelné, jakým způsobem postupujeme v reformách a já si myslím, že na začátku jsem tu charakteristiku v těch třech základních systémech, kde reformy děláme, řekl. Ty reformy jsou prostě nezbytné a prezentovat je, je nejlepší v tom současném mediálním světě výsledkem a já si myslím, že po novém roce, až nastoupí mnohem lepší zaměření sociálního systému, včetně toho principu veřejné služby, to znamen_ e1 nic není zadarmo, nastoupí úpravy typu od roku 2013 jednotného inkasního místa, kde zaměstnavatelům výrazně uleví to, že.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pane ministře, já trochu lituju toho, že to není sestříhatelné, protože já jsem se vás ptal, jestli už ministerstvo práce a sociálních věcí našlo PR agenturu, kterou podle zpráv z médií v červnu hledala.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

No, vidíte a já využívám, já využívám to, co.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A vy místo toho, abyste odpověděl na tu otázku, tak znovu propagujete reformy. Tak tedy chápu, že ministr práce a sociálních věcí bude propagovat reformy při každé příležitosti, i když se ho na to ptát nikdo nebude.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tak a já využívám to, co využívají novináři. Já jim řeknu 10-ti minutový výčet toho, co děláme a oni si vymyslí jednu zprávu jako třeba například bankomaty pro důchodce, což byla úplně vymyšlená zpráva a rozletí se to mediálním světem.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A PR agentura byla vymyšlená zpráva nebo nebyla?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

PR agentura byla vymyšlená zpráva. Pan redaktor z České televize to udělal velmi kreativně. To byla zpráva, která byla založená na tom, že na ministerstvu je 800 úředníků a nejsou dostatečně schopní na to, aby udělali mediální kampaň. My jsme samozřejmě průběžně zvažovali a zvažujeme, co je vhodné dělat vlastními zaměstnanci a co je vhodné zadat odborníkům mimo ministerstvo. Žádné masivní mediální kampaně objednávat nebudeme, protože byť si myslím, že třeba důchodové reforma a sociální reforma by si zasloužila vysvětlovací kampaň, tak prostě veřejnost evidentně je více zaměřená na to, aby se nedávaly peníze na takovéto věci soukromým subjektům a já prostě ten obecný názor budu respektovat.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Já jenom k tomu. Příště si sem vezmu šachové hodiny a budeme si ťukat čas, protože samozřejmě pan ministr Drábek tím, jak se dostává do těch hovorů a do té rétoriky, tak zabírá víc času. Ale.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Vy používáte krátké úderné srozumitelné věty.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Tak, ano, já si myslím, že jo. Ono je největší schopnost politika vyjádřit myšlenku holou větou, ale to si myslím, že řada z nich neumí, ale to nenarážím na pana ministra teď. Snad ještě jenom jednu poznámku. Ono je možná dobře, že to ta vláda nevysvětlila lidem, protože kdyby to vysvětlila, tak ty reakce by byly daleko ostřejší, protože ona těžko může vysvětlit nevysvětlitelné a některé dopady, které teda jsou, se velmi těžko vysvětlujou. Tečka, to je všechno, co jsem k tomu chtěl říct.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A když to obrátím, uvažujete vy jako zástupci zaměstnancům, že byste také provedli nějakou.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ale my ji děláme, my ji děláme průběžně tu kampaň Otevřete oči a já si myslím, že díky tomuhle, protože jsme ji dělali masivně přes všechny možné média, přes internetová média, přes tisk, přes samozřejmě pořady, tak se domnívám, že ten odraz těch 80 % je součástí téhle té kampaně, protože řada lidí žije v nevědomosti.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A to byla vaše vlastní kampaň, anebo si na to někoho najímáte profesionální agentury?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Naše vlastní bez agentury, bez agentury. Já si myslím, že máme dost lidí schopných.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

To skoro vypadá, že zkrachují mediální a PR agentury tedy. Pochopil jsem to dobře, že vláda nebude chystat žádnou kampaň, kterou by přesvědčovala občany, aby se zapojili do toho nového druhého pilíře důchodového spoření a že to nechá maximálně na těch fondech, které by na tom měly profitovat?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

To je předčasná otázka. Tak, jak jsem řekl a tak, jak to říkám už několik měsíců, my to průběžně vyhodnocujeme, průběžně se tím zabýváme, zatím žádná taková zakázka vypsána není.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Zatím není vypsaná, ale je to věc, která je ve hře tedy.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Samozřejmě, vždycky je ve hře to, jakým způsobem co nejlépe informovat občany o tom, jak mají postupovat a my takové informace samozřejmě budeme poskytovat, budeme je na to využívat i profesionály, i profesionály z privátního světa, protože prostě takové věci jako například sjednocení výplatního místa, to, že se všechny sociální dávky od nového roku budou vyplácet na úřadech práce, to, že dnes je velmi silná neznalost.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

To je ale jiné téma, to je jiné téma. Já bych byl rád, kdybysme se tomuhle teď vyhli, protože k tomu bych tady mohl hodinu vypravovat, jak si to zase myslíme my a to.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Mohl byste a už by se to nevešlo do toho času, který máme na Partii.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

No, právě, proto říkám tak, abysme sem neotevírali Džina.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Mohu dopovědět na tu vaši otázku. Tak to jsou samozřejmě, co se týká podávání informací občanům, jak se mají zachovat v určitých životních situacích, tam já to považuju za velmi důležité. Jiná věc je propagace nějakého systému, to samozřejmě je věc potom ke zvážení, jakým způsobem propagovat nějaké kroky, ale informace občané musejí mít a na tom, na tom je potřeba trvat.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Já se omlouvám, já se omlouvám, pokud teď ukážu nějakou zásadní neznalost. Způsobu, jakým se připravuje státní rozpočet. Já bych předpokládal, že v době, kdy máte hotový rozpočet kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí na příští rok, což asi máte, když ho projednává vláda, že tam bude prostě kolonka, nevím, reklama, propagace nebo cokoli, kde budete vědět, kolik na to máte v příštím roce vyčleněno a jestli s takovým výdajem počítáte, anebo ne?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ano, samozřejmě. Nicméně tyto informační aktivity jsou většinu financovány z evropských peněz a tam je potom poměrně velká vůle, jakým způsobe, ty evropské peníze směřovat.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Takže počítáte s tím, že v příštím roce bude ministerstvo práce a sociálních věcí utrácet za reklamu, ať už svoje nebo evropské peníze?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Za reklamu nikoli, za informační kampaň ano. I letos i příští rok.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Vidím, že, vidím, že bez komentáře. Pojďme se tedy vrátit k té podstatě, o které mluvíme, to znamená o důchodovém spoření. Pan Zavadil už naznačoval, že k němu má celou řadu výhrad, tak je pojďme shrnout.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Já bych začal teda malou důchodovou novelou, protože to, co se provedlo, to znamená, použiju těch čísel 10, 70, 20, to znamená, že 10 % lidí zůstává, od 1. října bude nastupovat se stejným výměrem.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Čili myslíte způsob, jakým vláda reagovala na nález Ústavního soudu, že důchody nejsou spravedlivé.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ano, Ústavního soudu, 70 %, 70 % vláda prostě okrade a 20 % přidá. My tomu říkáme, že vlastně se trvale okradli penzisti. V tomhle tom případě, v malé důchodové novele. Zajímavé je, že to zkratka TOP. To jenom spíš bonmot.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Počkejte, co je to.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Trvalé okradené penzisty.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Jo, jste si dal práci to vymyslet.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Jo, no, chviličku jsem nad tím přemýšlel, ono to není tak potřeba dlouho nad tím přemýšlet. Takže to je jedna věc. To se prostě nemění a od 1. 10. to nastane a budou mít ti lidé tak, jak jsem tady naznačil. Jinak co se týče teda celkové důchodové.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Tak počkejme, nechme reagovat tedy ministra Drábka na tu, na tu interpretaci malé důchodové reformy.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ano, ano.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tak ta interpretace je samozřejmě, vyplývá z toho, že tady je představa, že jsou nějaké nekoneční peníze, které lze rozdělovat. Ústavní soud jasně řekl, jakým způsobem je třeba posunout výpočtový vzorec. Já jsem neměl jinou možnost, než respektovat nález Ústavního soudu a to jsem samozřejmě respektoval. Ten výpočtový vzorec si myslím, že je velmi vyvážený v tom, že nepostihuje nejnižší příjmovou skupinu, což.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

10 %.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Samozřejmě, že byly další alternativní návrhy, které, které to řešily jaksi od nuly až do nejvyššího. Já si myslím, že to řešení, které jsem navrhl, které nepostihne, nesníží nejnižší vyměřované důchody, takže je tím postupem, za kterým si stojím. To, že samozřejmě těch peněz není nekonečně mnoho a pokud Ústavní soud nařídí, že se ten výpočtový vzorec musí změnit, no, takže když se někomu zvýší, tak se někomu jinému musí ten výpočtový nárok do budoucna snížit. To prostě já nevím, jak v tomhle tom si někdo představuje perpetuum mobile, že se prostě natisknou další peníze, které, které prostě fakticky nejsou.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Pane ministře, jenom dvě poznámky. Vy dobře víte, že Ústavní soud určitě nechtěl, aby se šlo touhletou cestou, on jenom řekl, že je potřeba zvýhodnit ty, kteří do toho systému platí více. A pokud se týká peněz, které to stojí, tak všichni víme, vy také, že to je zhruba částka kolem 5 miliard, kdyby se teda zůstala ta zachovaná ta progrese, nebo respektive, kdyby ta.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Prostě chcete říct, že kdyby se víc přidalo těm, kteří platili víc, tak by to stálo 5 miliard a nemuselo by se šetřit na těch ostatních.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Tak, ano, ano, nemuselo by se šetřit na těch ostatních. A 5 miliard, nezlobte se na mě, v tomhle tom rozpočtu našem, a to se vracím zase zpátky k těm kauzám, které se tady objevují a já je tady nebudu jmenovat, protože všichni je dobře známe, to jsou stovky miliard, který nám utíkají do vzduchu a my se tady bavíme o eliminaci dopadu na důchodovou malou reformu ve výšce a v částce 5 miliard. Chápu, že to není perpetuum mobile, chápu, že to není perpetuum mobile.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ne, takže, takže jestli tomu správně rozumím, tak tady je návrh, když už dnes je ten důchodový účet v deficitu 30 až 40 miliard, tak mu dávat dalších 7 nebo 8 miliard deficitu.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ne, to jste špatně pochopil.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

To si myslím, že je řešení.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ne, to jste špatně pochopil.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Které já jsem nemohl navrhnout.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Ne, to jste špatně pochopil. Já znova říkám, že vláda by se měla zabývat zdroji a těch zdrojů tady několik je a já je teďko nemám čas všechny vyjmenovat, ale mohl bych, kde se těch 5 miliard určitě najde a kde teda nás stojí kauzy, jako je ProMoPro a já nevím další, Drobilova aféra a další a další a mohl bych jich tady jmenovat několik, desítky, desítky, dokonce stovky miliard a my jdeme 5 miliardami do tohoto problému.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Já chci, já chci jenom připomenout, že to, to, že se narozdíl od jiných zemí každoročně valorizují důchody, to, že důchody narozdíl od jiných zemí každoročně.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Oni je nevalorizují každoročně, ale na základě zákona, když stoupne inflace.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Tak.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Každoročně zvyšují svoji reálnou hodnotu narozdíl od velké řady evropských zemí, kde na tu valorizaci v reálné hodnotě prostě nemají, tak si myslím, že návrh, abychom dnešní deficit důchodového účtu mezi 30 a 40 miliardami ještě zvyšovali na základě nálezu Ústavního soudu, že se má změnit vzorec výpočtu, že je prostě nesprávný a já takový návrh jsem nepředložil a myslím si, že to bylo odpovědné vůči hospodaření státu, vůči všem našim občanům, protože prostě není možné donekonečna zvyšovat výdaje státního rozpočtu.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pardon, pane ministře, já jsem v té argumentaci pana Zavadila slyšel něco trochu jiného. Jedna z věcí, které vláda slibovala, byly výraznější úspory na velkých nákupech, na velkých zakázkách, zprůhlednění výběrových řízení.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Přesně o to jde.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A to je věc, ve které vláda úplně zatím nepředvádí, že by odtamtud dokázala vytáhnout peníze.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tak já si myslím, že by bylo dobré říci, že například ministerstvo práce a sociálních věcí už od začátku roku má všechna výběrová řízení na webu, všechna, včetně, včetně smluv. Myslím si, že v tomhle postupujeme velmi razantně, snížení provozních nákladů z roku na rok o více než 10 %, si myslím, že je taky naprosto jasné. To, že k tomu přispěje samozřejmě i mnohem nižší úroveň utrácení peněz na provozní náklady, to jsou čísla, která jsou naprosto jasná, zřetelná a dokazatelná.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Máte spočítáno, kolik jste tím zveřejňováním výběrových řízení ušetřili?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

To nejde spočítat. To, to je věc, kde chcete něco, co není uskutečnitelné. Ale pokud vám řeknu.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Což už ale, pardon.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ale pokud vám řeknu, že provozní výdaje jsme tímto způsobem snížili z roku na rok o víc než 10 % a do příštího roku snížíme o 20 %, tak to si myslím, že jsou skutečně hraniční čísla, za která se za prvé nemusíme stydět, a za druhé, která jsou hraniční a to vám řekne každý manažer ve všech oblastech, nejenom ve veřejné správě.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Nicméně pokud to nejde spočítat, tak všechny ty argumenty, které zaznívají zleva, zprava zadávejme jinak veřejné soutěže a ušetříme tu 70, tu 140 miliard, jsou prostě evidentně tedy čísla úplně vycucaná z prstu?

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Já si nemyslím, že jsou čísla vycucaná z prstu. Dám jeden příklad. Ekozakázka, o které se hovoří už delší dobu, byla kdysi kvantifikovaná částkou 100 miliard korun. To je ta zakázka, kterou vypisuje ministerstvo financí. Dneska se mluví o 50 miliardách, to znamená, že tam je nějaký posun. My se domníváme, že to je ještě méně, takže takhle je potřeba přistupovat ke každýmu bodu jednotlivých věcí, takže.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Tak tohle si myslím, že, že je naprosto typický příklad, jak zkreslovat informace, protože 115 miliard korun byly celkové garance státu. Nikdo nikdy nemluvil o tom, že by to měla být cena té zakázky, to byly celkové garance státu. To, že se předpokládalo, že ta zakázka by mohla být někde v rozmezí, cena té zakázky někde v rozmezí mezi 30 a 50 miliardami korun, to je pravda. To, že ta nejnižší nabídka je na úrovni, která je vyšší než 50 miliard korun, to si myslím, že povede, alespoň mě jako člena vlády k tomu, že nepodpořím, aby se taková zakázka uzavřela, ale není.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Nato si rád počkám.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Ale nikdy, nikdy nebyla taková vyřčená informace, že by ta zakázka měla stát 115 miliard korun.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pardon, to je.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

To byl celkový souhrn závazků státu.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

To je celkem klíčová informace. Takže ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek bude hlasovat proti tomu, aby byl vyřčen vítěz soutěže o ekozakázku?

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Já si samozřejmě počkám na odborné zhodnocení, odborné argumenty. V tuto chvíli říkám, že jsem rozhodnut nepodpořit uzavření takové zakázky.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Taková byla nedělní Partie s Jaromírem Drábkem a Jaroslavem Zavadilem. Pánové, děkuji, že jste přišli, na shledanou.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Na shledanou.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Děkuji za pozvání, pěkný zbytek neděle.

 

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS

Děkujeme za pozvání.

 

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

A já se na vás těším opět příští neděli v 11 hodin tady na Primě.

Prima TV, 18. 9. 2011, pořad: Partie

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme