Niedermayer: Informace o EU jsou u nás absolutně nepřesné

17. 4. 2014

LN Přijal jste kandidaturu za TOP 09 do eurovoleb. Proč jste rovnou nevstoupil do strany?

Od začátku jsme se s vedením TOP 09 bavili o tom, že budu kandidovat jako nestraník. Nemám z té domácí politiky úplně dobrý pocit. Míra politizace ekonomiky je u nás nesmírně velká, což mi není dvakrát sympatické. Naproti tomu v Evropském parlamentu, kde je jasné, že tam hrstka českých poslanců příliš nezmůže, je větší prostor pro kompetenci a prosadit se tam touto cestou.

LN Bude z vás Švejnar II.?

Ne. Cítím s TOP 09 silný programový průnik. Nekandiduji za sebe, ale za program. Pokud se dostanu do Evropského parlamentu, tak během, řekněme, dvou let zjistím, zda se posunu blíž politice, nebo si od ní dál budu držet odstup. Kdybych šel do domácí politiky, vstoupil bych do topky. TOP 09 je podle mě nejvíc čitelná europozitivní česká strana, a to je jeden z důvodů, proč jsem přijal nabídku. Strana tím samozřejmě ztrácí nějaké body, neboť Česko je opravdu hodně euroskeptické a volby jsou jistým referendem o Evropě. Je tu ale prostor jít v jednotlivých věcech víc do detailů, a když to bude fungovat, pravděpodobnost, že se s TOP 09 ještě víc sblížím, je vysoká.

LN Jak chcete čelit české euroskepsi, o které jste mluvil?

Přesností. Největší problém u nás je, že informace o EU jsou absolutně nepřesné. Jasné odpovědi jsou vždycky příjemné, ale často nepřesné. Na názorech euroskeptiků vždycky něco je a čelit jim lze přesností a kompetencí. Musíme se stát víc eurokompetentní a pak se veřejné mínění začne posouvat. Za poslední roky psaní do médií jsem snad vycvičený i ke srozumitelnosti informací. Ačkoli tým lidí, kteří mi v topce pomáhají, považují cokoli, co řeknu, za naprosto nesrozumitelné.

LN Přemýšlel jste o delší perspektivě, například kandidatuře na předsedu TOP 09 a vstupu do vlády?

Nepřemýšlel. Asi bych si přivodil spoustu bezesných nocí. Úplně mi stačí, že bude nějakou dobu trvat, než se zorientuju v europarlamentu. Teprve se učím, jak věci v politice fungují, a opravuji si vlastní názory. Uvědomuji si, jak je strašně důležité mít jasné, ukotvené politické strany. Když mi Andrej Babiš nabídl, abych s ním šel na finance, neustále jsem tápal v tom, co vlastně hnutí ANO bude chtít, a úplně jsem se nedopátral. Stabilní systém může fungovat na základě pevně ukotvených stran, u kterých voliči vědí, co budou dělat, ať už to jednou ocení a podruhé ztrestají; je to strašně důležité.

LN HN napsaly, že se za místo na eurokandidátce TOP 09 platí až 100 000,-. Kolik jste zaplatil vy?

Nic. Topka mi nabídla, že za mě nominační poplatek uhradí.

LN Miroslav Kalousek má nálepku spíše euroskeptika. Vy jste naopak eurooptimista. Která politika TOP 09 vůči Evropě teď bude platit?

Miroslav Kalousek je často kritický ke konkrétním rozhodnutím. Nelíbí se mu, jak vypadají jednotlivé ekonomické závěry, které jsou vždycky nevyhnutelně kompromisem 28 zemí. Já do těch věcí ale taky rýpu. Je klidně možné, že když budu v europarlamentu řešit konkrétní směrnici, budu lidi šokovat tím, jak budu do návrhu Evropské komise střílet. To, že mám pověst šíleného eurooptimisty, neznamená, že si před každou směrnicí sednu a řeknu: Ježíš, ta je skvělá!

LN Jeden konkrétní příklad: společný základ pro výpočet daní firem. Kalousek byl jako ministr proti, vy jste spíše pro. Máte v tomhle svobodu svého názoru?

Skutečně si umím představit harmonizaci společného daňového základu pro firmy, protože kdo se v nich vyzná kromě finančních ředitelů? Jejich znalost je docela drahá věc a vynásobte si to 28. Kdyby se diskuse rýsovala, byl bych pro její otevření a hodně bych se divil, kdybych v topce narazil. Před lety na fóru České koruny jsem se bavil s tehdy ministrem Kalouskem a zeptal se ho, jak se dívá na tuto otázku. Řekl, že by přivítal sjednocení daní na cigarety, alkohol a benzin. Žádný kandidát ale nenajde stoprocentní soulad s každou větou v programu a nikdo mě v tomto směru neumravňoval. Promě je důležité, že TOP 09 je explicitní v podpoře integrace, a to by nebylo možné bez souhlasu Kalouska. Ekonomickou výhodnost eura dnes už málokdo zpochybňuje, jeho odmítání stojí na silné ideologické bázi. Už na konci tohoto roku bude podlemě diskuse o euru vypadat jinak - očekávám debatu, jestli nezahájit proces vstupu do eurozóny.

LN Co tak radikálně změnilo situaci?

Prezident nebude zasahovat do debaty, eurozóna vypadá objektivně atraktivněji než před dvěma třemi lety, a zároveň zatímco za Nečasovy vlády politiku v těchto věcech formulovala centrální banka, tato vláda si banku poslechne, ale rozhodne se sama. V tom bude, myslím, podstatný posun - ČNB se z této diskuse stáhne. Navíc si stačí přečíst poslední konvergenční zprávu. V řadě kritérií jsme už perfektně připraveni na euro, v jiných se to viditelně zlepšuje. Celý závěr zprávy - zatímse na euro nepřipravovat - stál na tom, že pro nás je nežádoucí vstoupit do eurovalu, protože je to drahé, eurozóna je divná a vůbec. Ale byla to společná zpráva ministerstva financí a ČNB a ty čistě ekonomické analýzy byly pozitivní.

LN Kdysi jste řekl, že žádný guvernér ČNB nebude sabotovat euro. Platí to ioMiroslavu Singerovi, kterému končí mandát za dva roky?

Nedovedu si představit, že by to bylo u Miroslava Singera jinak. Považuju bojkot eura ze strany centrální banky za vyloučený. Už právě proto, že země se dostala do fáze, kdy přijetí eura přestává být ekonomická, ale politická otázka.

LN Číslem 2 na eurokandidátce TOP 09 je bývalý člen ODS a ministr spravedlnosti za tuto stranu Jiří Pospíšil. Chodíte spolu na akce? Jak na vás členové topky reagují?

Zatím jsme spolu nevyrazili nikam mimo Prahu, tak uvidíme. Jak ale potkávám straníky a starosty, mám zatím ty nejlepší zkušenosti - byť samozřejmě nevím, co si říkají, když opustímmístnost. S JiřímPospíšilem jsme se předtímneznali, ale od té doby jsme se sešli nad různými tématy, a vždycky jsme pak skončili u Muzea Kampa a umění a jiných věcí a hrozně mě to bavilo.

Kateřina Šafaříková

17.4.2014    Lidové noviny    str. 04    Domov