Laudát: Pro Babiše sliby nic neznamenají

12. 10. 2015

(editovaný rozhovor s poslancem TOP 09 Františkem Laudátem)

Moderátorka

Ve vysílání ČT 24 se teď budeme věnovat možnému sporu ve vládní koalici. Ten se týká mimo jiné EET, jejího zavádění a taky údajnému slibu ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO, že za funkčnost právě EET bude ručit svou hlavou. Já po telefonu zdravím Františka Laudáta, místopředsedu poslaneckého klubu TOP 09. Dobrý den.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Dobré odpoledne všem.

Moderátorka

Jak už zaznělo, Pavel Bělobrádek včera připomněl tento údajný slib ministra financí Andreje Babiše, že za funkčnost EET bude ručit vlastní hlavou. Jak Vy hodnotíte výroky, které si teď adresují zástupci koaličních stran?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ve sněmovně je cítit, že ve vládní koalici roste napětí. Dříve jsem ho vnímal mezi ČSSD a hnutím ANO, teď se k tomu přidal tedy i předseda Bělobrádek. Všichni se totiž dostávají do problémů s Andrejem Babišem, který odmítá ctít základní pravidla svobodného jednání ve sněmovně. Jejich poslanci se dosud, a já jsem na to opakovaně upozorňoval a oni to brali jako narážky, či dokonce urážky, nebyli schopni naučit běžné náležitosti. Teď nemluvím o hlasování, ale o dodržování dohod, programu a podobně. Takže to, co říkal předseda Bělobrádek, až na některé dílčí nepřesnosti, odpovídá realitě.

Moderátorka

Andrej Babiš ale odmítá, že by jeho hnutí nějakým způsobem omezovalo opozici. Naopak zdůrazňuje, že zavedli takzvané opoziční okénko na každé schůzi sněmovny. To není podle Vás argument, který je potřeba brát v potaz?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Vzpomínám si, že opoziční okno bylo snad dvakrát. Musel bych se podívat přesně do statistiky. Je to spíše formalita, není to pevně zařazené. Teď jsem dostal výzvu, abychom navrhli, že by se třeba konkrétně jeden den a přesný čas vymezil na to, aby každá strana mohla projednat alespoň jeden svůj návrh. Že by to byl pevný termín, který je projednávatelný. Nikoliv fiktivně něco dávat, když každý ví, že se na opoziční návrhy v programu nedostane. Jednání se vlečou, velice často nechtěně vzhledem ke kvalitám některých poslanců hnutí ANO, kteří sami dlouhými řečmi obstruují vládní body.

Moderátorka

To samé ale říkají právě zástupci hnutí ANO. To znamená, že i opozice si vlastně sama vyobstruovala ten prostor, který jí koalice poskytla.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Myslím, že na schůzi minulý týden jsme obdrželi seznam programu, který nic neznamená, protože z něj už na začátku vládní koalice udělá změnami trhací kalendář. Měl 222 bodů a opoziční návrh se vždy krčí na konci. Takže je jasné, že se na něj nedostane.

Moderátorka

Nedá se říct, že deklarovaným postojem zablokovat EET opravdu za každou cenu, opozice vlastně nahrává tendencím vlastním, respektive tendencím omezit svoje fungování?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Dokud nepřišel Babiš, tak s tímto problém nebyl. Opozice v minulém období blokovala například vypořádání s církvemi, blokovala některé další návrhy. Je to jenom o pracovitosti, výdrži a také nějakém jednání. Ale v tomto případě jsme si to vzali jako jeden ze symbolů. Tato vládní koalice chce natlačit lidi pod úplnou kontrolu vlamováním se do soukromí. To si myslím, že za obstrukci bezesporu stojí.

Moderátorka

Hlavní snahou vlády, zejména tedy hnutí ANO, je EET schválit. Měl by podle Vás, tak jak to údajně slíbil, Andrej Babiš jako ministr financí rezignovat, pokud se EET nepodaří rozjet, pokud nebude fungovat?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Měl by rezignovat. Spíš se neměl nikdy na tento post dostat. Nicméně, pokud to slíbil, tak sliby se mají plnit a rezignovat by měl. Lidem sliboval ve volební kampani obrovskou řadu dalších věcí. Že najde úspory, že se všude krade, 600 miliard ročně na zakázkách. Dneska sestavuje v době růstu deficitní rozpočet. To znamená, že pro něj nějaké sliby vůbec nic neznamenají. Vždy si pak najde výmluvu nebo už to ani nekomentuje. Má pod kontrolou řadu médií, takže pro něj nic nového.

Moderátorka

Říká František Laudát, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09. Já Vám děkuji za rozhovor a přeji hezký den.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Zdroj: ct24.cz, 12. 10. 2015

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme