Langšádlová: V projevu chyběla vize do budoucnosti

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

8. 3. 2013

Martin KŘÍŽEK, moderátor

První z celkem tří cílů, které Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu zdůraznil, bylo uklidnění a stabilizace české politické scény.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky

Jsem si plně vědom toho, že bez podpory veřejnosti je pro jakéhokoliv jednotlivce tento úkol nedosažitelný. Ale řídím se zásadou, že lépe než proklínat tmu je zapálit alespoň jednu svíčku. Nabízím prezidentský úřad jako neutrální pole pro dialog všech parlamentních stran, ale i dalších významných společenských organizací, ať už jsou to odbory, zaměstnavatelské svazy a další instituce. Jako prezident, který není přímo, ani nepřímo spojen s žádnou parlamentní stranou, nabízím, budou-li si to zúčastněné strany přát, roli prostředníka a roli moderátora, ale v žádném případě nikoli roli soudce, protože tato role prezidentu republiky evidentně nepřísluší.

Martin KŘÍŽEK

Řekl nový prezident Miloš Zeman. Naším dalším hostem je Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09. Dobrý den.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Hezké odpoledne.

Martin KŘÍŽEK

A místopředseda KSČM Jiří Dolejš. I vám dobrý den.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/

Hezké odpoledne.

Martin KŘÍŽEK

Paní Langšádlová, jak se vaše strana postaví k oné nabídnuté ruce prezidenta Zemana?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak každý, každý, kdo chce podpořit stabilitu v této zemi, prohloubení dialogu mezi jednotlivými subjekty, tak určitě je vítán, a pokud to opravdu pan prezident naplní svými rozvážnými kroky, tak určitě je to jenom dobře.

Martin KŘÍŽEK

Ptám se i proto, že Miloš Zeman ve druhém kole porazil právě vašeho kandidáta. Takže příkopy jsou definitivně zakopány.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Samozřejmě, že ten volební boj neprobíhal čestně, ale v tuto chvíli máme zvoleného prezidenta a ten dnešní okamžik, ať mohu být sebevíce v rozpacích nad projevem pana prezidenta, byl významným okamžikem v dějinách naší země, protože opravdu je to pátý demokraticky zvolený prezident a já jako konzervativní politik mám respekt k úřadu prezidenta.

Martin KŘÍŽEK

Pane Dolejši, Miloš Zeman nabídl prezidentský úřad jako neutrální pole pro dialog stran a organizací. Využije komunistická strana tuhle nabídku?

Jiří DOLEJŠ

Tak my jsme samozřejmě připraveni k jakémukoliv rozumnému, rozumnému dialogu. Faktem je, že politická stabilita, přesněji řečeno, ústavní stabilita je žádoucí, ale také je pravdou, že změna, která může přijít s volbami, tak je asi tou změnou, která je očekávaná, a koneckonců kritický postoj prezidenta k současné vládě je také docela známý. Takže jde o to, jak zvládnout těch několik měsíců, něco přes rok, do voleb a říci si, co se dá udělat ještě v tomto období. Prezident zmiňoval například majetková přiznání, což je věc, kterou KSČM podala. Má dokonce v běhu návrh zákona tohoto typu. Určitě by to bylo téma, o kterém bysme byli ochotni a připraveni se bavit.

Martin KŘÍŽEK

Paní Langšádlová, dokáže podle vás Miloš Zeman opět stmelit českou společnost?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak já si jenom přeju, aby byl tím prvkem, který bude stmelovat. Zatím, zatím je to pouze v rovině, že v to věřím a doufám, ale opravdu některá slova ve mně rozpaky budí.

Martin KŘÍŽEK

Vy jste to naznačila, co vám v inauguračním projevu chybělo?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak mně samozřejmě velice chybělo to, že se pan prezident vůbec nevyjádřil k zahraniční politice, protože to je významná role prezidenta republiky, že se nevyjádřil k našemu vztahu k Evropské unii, protože to bylo také jedním z témat předvolební kampaně. Mně tam chyběly vize a mně tam chyběly třeba i zmíněné hodnoty, které by měly stmelovat naši společnost a vychází z naší historie a tradice.

Martin KŘÍŽEK

Pane Dolejši, ještě vaše reakce. Prosím stručně. Také vám vadí, že se prezident Zeman vyhnul takříkajíc zahraniční politice?

Jiří DOLEJŠ

Tak nepochybně vnímá, že zahraniční politika je téma velmi rozporuplné, ale já kvituji, že on je, pokud jde o vztah k Evropské unii, realističtější než jeho předchůdce Václav Klaus. A pokud jde o ty hodnoty, já jsem postřehl v jeho projevu především ocenění obyčejných lidí práce, ty tzv. černé práce. To si myslím, že pokud bude pan prezident na tyto lidi myslet, že to bude jenom dobře.

Martin KŘÍŽEK

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Naším hostem byla také místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Děkuji vám a na slyšenou.

Děkujeme. Na slyšenou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 8. 3. 2013