Kalousek: NKÚ by neměl být objektem handlů partají

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Vládní koalici dál rozděluje názor na obsazení postu viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek spolu se svými kolegy navrhuje, aby se funkce ujal nestranický Radim Bureš z nevládní Transparency International. ODS však tlačí jiného kandidáta.

25. 3. 2013

Vládní koalici rozděluje představa o obsazení postu zástupce šéfa NKÚ. Co je příčinou této nedohody?

No, nejde o nedohodu vládních stran. Spíš se jedná o dohodu stran opoziční smlouvy. ODS se mohla přetrhnout, aby se dohodla s ČSSD...

TOP 09 nominovala programového ředitele Transparency International Radima Bureše. Jakou má váš návrh šanci?

Záleží na tom. Pokud si většina poslanců bude myslet, že tento úřad musí být pevně v rukou politických stran, navíc stran opoziční smlouvy, potom pan doktor Bureš žádnou velkou šanci nemá. Pokud se většina přikloní k našemu názoru, že je dobré, aby ve vedení NKÚ byl jednoznačně nestranný odborník, bez vazby na jakoukoli partaj, pak se to může povést.

Myslíte, že osoba pana Bureše je zárukou...

Nejenom pan Bureš. TOP 09 se tímto způsobem snažila nominovat i další lidi. Například Petr Neuvirt, kterého naše strana prosadila do kolegia NKÚ, nebyl žádný bývalý aktivní politik, ale naopak dlouholetý šéf kontrolní sekce tohoto úřadu. Byl to blízký spolupracovník pana expředsedy Lubomíra Volejníka. V duchu stejné filozofie jsme do vedení NKÚ navrhovali inženýrku Trezziovou a inženýra Vaňka. S těmi jsme neuspěli, protože se poslanci ODS po dohodě s komunisty rozhodli raději volit sociálního demokrata Miloslava Kalu (toho na post šéfa NKÚ jmenoval v pátek prezident Miloš Zeman - pozn. red.).

I pan Kala však delší dobu pracoval pod minulým šéfem NKÚ Dohnalem. Myslíte, že nakonec nebude nestranným?

Já nejsem od toho, abych kohokoli soudil. Skutečností ovšem je, že pan Kala se dostal do NKÚ jako bývalý poslanec ČSSD v rámci partajních dohod s ODS. V rámci stejných dohod ODS, ČSSD s komunisty byl nyní zvolen do čela úřadu. A nebyl tam zvolen pro svoji nestrannost. V rámci opoziční smlouvy se on stal šéfem NKÚ a jeho zástupkyní má být podle stejné dohody bývalá poslankyně ODS Zdeňka Horníková. To je prostě fakt. Tento způsob je samozřejmě možný a funguje řadu let. Jde o to, zda je tento způsob správný a posiluje prestiž sněmovny, nebo naopak. Myslím, že by měl být zvolen někdo, kdo dává záruku, že vedení NKÚ už nebude rukojmím politických stran a jejich handlů.

(kož)

tyden.cz, 25. 3. 2013, rubrika: Politika