Kalousek: Neumřeme-li, tak se rozpustíme

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

19. 8. 2013

Pane poslanče, dorazí TOP 09 na úterní hlasování o rozpuštění sněmovny v plném počtu a zvedne všech jejích 42 poslanců skutečně ruku pro?

Budeme-li všichni naživu, což samozřejmě garantovat nelze, budeme všichni na svých místech a hlasovat pro rozpuštění sněmovny.

Nebylo by lepší to odložit, než Senátem projdou důležité rozpracované zákony, jak navrhuje ODS?

V legislativním procesu bude vždy nějaký důležitý zákon, to zaprvé. Zadruhé, i kdyby se vzhledem k nedávno demonstrované jednotě klubu ODS podařilo najít ve sněmovně sto jedničku pro přehlasování případného senátního veta, nikde není napsáno, že by to nevrátil pan prezident. Rozpuštění sněmovny by takto bylo možné oddalovat do nekonečna. Oddalování tohoto řešení znamená prodlužování krize, nestability a zvyšování rizika rozpočtového provizoria. To je příliš vysoká cena za poměrně nejistou možnost dokončit legislativní proces některých zákonů. Nejsem si jist, zda to je skutečně hlavní problém ODS. Spíš se domnívám, že v její současné situaci je ten čas pro ně kriticky krátký na sestavení kandidátek.

A nebojíte se, že tady po rozpuštění sněmovny bude fakticky vládnout prezident Miloš Zeman prostřednictvím Rusnokovy vlády a levicového Senátu, jak varuje šéfka sněmovny Miroslava Němcová z ODS? Objevilo se už přece, že by senátoři mohli takzvanými zákonnými opatřeními měnit třeba i daně.

Mohu jen doufat, že k tak nesmírně vulgárnímu kroku se neodhodlá ani tato vláda. Zákonná opatření jsou instrumentem, který má být používán jen pro zcela mimořádné a neočekávané situace. Zhruba stejně jako stav legislativní nouze v případě, že existuje Poslanecká sněmovna. Dobře si vzpomínám, jak byla sociální demokracie mimořádně nedůtklivá vůči stavům legislativní nouze, dokonce uspěla s podáním u Ústavního soudu. Pevně doufám, že teď nepodlehne pokušení udělat krok neskonale vulgárnější v podobě zákonných opatření v Senátu.

Na vypsání voleb bude mít prezident od rozpuštění sněmovny 60 dnů. Co budete po tu dobu dělat? A máte naspořeno, když přijdete o poslanecký plat i náhrady?

Co budu dělat, je zřejmé. První místopředseda strany, která se uchází o důvěru voličů ve volbách, bude mít práce nad hlavu. Co se týče dvouměsíčního výpadku v příjmech, myslím si, že každý nejen konzervativní politik, ale i jenom trochu odpovědný člověk, ho musí být schopen ze svých úspor překonat.

TOP 09 už avizovala, že dá na volby 50 milionů. Jak bude vypadat kampaň?

Dnešní den není vhodný na prezentaci naší volební kampaně. Volební štáb dostal k dispozici rozpočet padesát milionů a je teď na něm, aby nám v historicky krátké době předložil varianty nejefektivnější volební kampaně. Až se rozhodneme, což bude v řádu dnů, budeme vše včas prezentovat.

Povedete stejně jako v roce 2010 kandidátku TOP 09 ve Středočeském kraji?

Kandidátky bude definitivně schvalovat výkonný výbor začátkem září. Do té doby mi nepřipadá vhodné komentovat jakoukoliv personálii.

(val)

tyden.cz, 19. 8. 2013, rubrika: Domácí