Kalousek: Naše stojednička bude na místě a pevná

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

6. 8. 2013

Je po nedělním vyjádření vašeho předsedy Karla Schwarzenberga jednoznačně dané, že pokud Rusnokova vláda ve středu získá důvěru, bude TOP 09 hlasovat pro rozpuštění sněmovny?

Náš pan předseda nemluví do větru. Kdyby se Poslanecká sněmovna něčeho takového dopustila, tak to nejlepší, co se s ní dá udělat, je okamžitě ji zrušit. Ale je to pouze hypotetická kombinace, protože Rusnokova vláda nemůže důvěru získat, to je zřejmé.

Čili bývalá koalice má pořád k dispozici 101 hlasů?

Naše stojednička bude na místě a bude hlasovat proti vládě. Pokud opozice argument s rozpuštěním sněmovny používá, tak jen proto, že se stydí naplno říct, že si přeje podpořit neototalitní vládu, nikoliv předčasné volby.

Vašich 101 hlasů ale nic nevyřeší. Co chcete udělat s tím, že vláda jmenovaná Milošem Zemanem bude u moci až do řádných voleb v květnu 2014?

Když tam bude v demisi až do konce volebního období, tak pan prezident ponese plnou odpovědnost za prodlužování politické krize a zejména za rozpočtové provizorium. Jedno i druhé samozřejmě výrazně poškodí Českou republiku a toho si musí být pan prezident vědom.

(kp)

Hradecký deník, 6. 8. 2013, rubrika: Česká republika, str. 12

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme