Kalousek: Lepší hrůzný konec než hrůza bez konce

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

28. 6. 2011

Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake tvrdí, že ministerstvo financí porušuje původní koaliční smlouvu, pokud jde o rozpočet resortu školství a Státního fondu dopravní infrastruktury. Jste na resorty VV zlý?

Paní místopředsedkyně vůbec netuší, o čem mluví. Ona má v ruce materiál, který rozhodně není návrhem limitů do vlády. Je to podklad pro jednání ekonomických ministrů, v němž já na tabulce dokládám důsledky některých rozhodnutí, se kterými mám problém. Jako například kdyby se navýšila dotace do fondu dopravní infrastruktury proti letošnímu roku o 14 miliard korun a kdyby se vyhovělo všem sociálním populismům Věcí veřejných, jaké by to mělo dopady do jednotlivých kapitol. Návrh státního rozpočtu jsem ještě nepředložil. Vláda o něm nejednala a je docela charakteristické, že byť jsem ho ještě nepředložil a vláda o něm nejednala, tak to včera Věci veřejné pojmenovaly jako zásadní problém.

Takže nyní se o státním rozpočtu podle vás nemá smysl bavit?

O rozpočtu samozřejmě má smysl se bavit standardním ústavním mechanismem. To znamená, že ho nejprve projedná vláda, potom Sněmovna a kdykoli by na této cestě vznikl jakýkoli rozpor, tak jej může řešit K9. Ale vzhledem k tomu, že vláda ještě nejednala a jednat ani nemohla, protože já jsem ani nic nepředložil, tak povyk Věcí veřejných na téma rozpočet je jenom falešný argument, na který si bohužel začínáme zvykat. Protože oni důvody svého ultimáta k 30. červnu mění den ze dne. Nevzpomínám si, že když vyvolali smírčí řízení a dali ultimátum k 30. červnu, že by to bylo kvůli rozpočtu.

Počítáte už s variantou, kdy VV nebudou ve vládě?

To je jejich rozhodnutí. Pro nás koaliční smlouva platí, platí i programové prohlášení vlády. Jestli Věci veřejné koaliční smlouvu vypovědí, tak ať to udělají. Nás to sice bude mrzet, ale řekneme si, že lepší hrůzný konec než hrůza bez konce.

Co se zdaněním hazardu? Místopředsedkyně VV Klasnová považuje za závazný termín leden 2012. Zaručíte to?

Ať si paní Klasnová přečte tu formulaci. Tam je napsáno, že pokud parlament schválí daň z příjmu do konce roku, tak zavedeme loterijní daň od 1. 1. 2012. V tom je ten problém. Ne že by někdo nechtěl, ale dají se čekat obstrukce, vrácení Senátem. Loterijní daň není samostatná, je součástí zákona o dani z příjmu, kolem kterého bude velká diskuse, a tu diskusi zdržují také Věci veřejné zvláštními požadavky. Sněmovna ji v prvním čtení bude projednávat v září. Teoreticky je možné, že ji parlament schválí do konce roku a pak je možné loterijní daň zavést k 1. lednu 2012. Já se k tomu prostě jen odmítám zavázat, protože jsem přesvědčen, že to parlament bude protahovat a že se to schválí někdy v lednu nebo v únoru. To není ideový spor, s tím nikdo z nás nemá problém, to je prostě otázka legislativních lhůt.

Lukáš Bek

Právo, 28. 6. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme