Kalousek: Byl bych hlupák, kdybych Šnajdrovi místo nedal

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

18. 6. 2013

Už jste dostal od policie předvolání k výslechu?

Ano, mám předvolání. Do konce týdne výslech proběhne.

Bývalému poslanci Marku Šnajdrovi jste nabídl pozici v dozorčí radě ČEPRA vy sám. Proč?

To mu nemohl nabídnout nikdo jiný.  Říkal jsem to i v rozhovoru pro deník Právo. Stačí si přečíst stanovy společnosti. Nikdo jiný nabídku nemůže učinit, než stoprocentní akcionář společnosti.

Co říkáte na výklad policie, že nabízená pozice v dozorčí radě je úplatek?

To je naprosto absurdní. Já přesně vím, kdy jsem panu Šnajdrovi tu nabídku učinil. Přesně vím, kdy byl jmenován. Nikdy jsem s ním nemluvil dřív, než se vzdal mandátu. Já splnil svojí povinnost doplnit dozorčí radu. S nikým jsem neuzavíral žádné kšefty. Dosadil jsem tam kvalifikovaného člověka, který čtyři roky předsedal dozorčí radě VZP, což je společnost s řádově větším obratem než ČEPRO, s vysokoškolským vzděláním ekonomického směru (Šnajdr pět let studoval VŠE  a dosáhl titulu Bc. - pozn. redaktora), on měl plnou kvalifikaci, byl volný na pracovním trhu a byl bych hlupák, kdybych po něm nesáhl, když jsem potřeboval doplnit dozorčí radu.

Takže odmítáte, že by funkci získal za to, že se vzdal mandátu poslance a umožnil tak prohlasovat ve sněmovně novelu o DPH.

Tomu se vysloveně směju. Já říkám, že jsem s nikým žádné dohody neudělal. Přesně vím, kdy jsem ho požádal a byl jsem rád, že to vzal. Potřeboval jsem dozorčí radu někým doplnit. Když někdo říká, že se někdo nechal uplatit - třicetitisícovou odměnou? Za to se vzdal sedmdesátitisícové odměny poslance? Tomu se musím smát podruhé. Když v otevřených zdrojích tuším státní zástupce Komár říká, že když někdo vykonává práci, za kterou dostává milion ročně, je stejné, jako když dostává milion na ruku, tak by mě zajímalo, kde takoví lidé studovali. Ten milion ročně nedostávají ti lidé za to, že se narodili, nebo že získali mandát, ten milion ročně berou za tu práci, kterou odvádějí. Ptám se, kde je ten úplatek. Ta odměna je za práci, která byla odvedena. Čím se živí pan státní zástupce? Rosou a zpěvem ptactva? A to, co bere, je úplatek? Bože, my máme státní zástupce!

Státní zastupitelství nastínilo, jak vypadalo zákulisí za dohodami s bývalými rebely. Vy jste o něm věděl?

Nevěděl. Já jsem připraven doložit skutkový děj, kdy jsem nabídl panu Šnajdrovi, aby zasedl v dozorčí radě. Bylo to dávno po tom, co se vzdal mandátu. Bylo to krátce po tom, co jsem se dozvěděl, že rezignuje předseda dozorčí rady Beneš. Musel jsem to doplnit a je to doložitelné. Já s nikým nevyjednával, o ničem jsem nevěděl. Ale upřímně - i kdybych věděl, tak mi to nevadí.

Co říkáte na to, že by policie mohla požádat sněmovnu i o vaše vydání k trestnímu stíhání?

To bych si přímo užil. Toho se neobávám.

Jak se postavíte k případné žádosti policie o vydání ke stíhání premiéra Petra Nečase?

Nejdřív bych si musel přečíst to zdůvodnění. Kdyby bylo skutečně takové, jak je prezentováno v novinách, že je podezírán z personální vnitrostranické dohody a ta má být kriminalizována, tak budu první, kdo bude zásadně hlasovat proti vydání. Právní stát není justiční stát. Právní stát je charakteristický rozdělením moci mezi jednotlivé pilíře moci. Pokud by justice chtěla kriminalizovat politické dohody, tak je povinnost parlamentu říci ne, zasahujete do moci, která vám nepřísluší.

-kab-

tyden.cz, 18. 6. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme