Kalousek: Babiš a Faltýnek by měli odstoupit

11. 9. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Letmo jsme se dotkli policejní stránky celé aféry, kvůli které už se scházela i Bezpečností rada státu. Teď se pojďme vrátit zpět na rovinu politickou, společně s Miroslavem Kalouskem, předsedou poslaneckého klubu TOP 09. Pane předsedo, Vy podpoříte žádost ANO o svolání mimořádné schůze a potažmo i bod B, sestavení vyšetřovací komise?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Podpoříme program mimořádné schůze. Vaší televizi jsem říkal, že to vidím od hnutí ANO jako poměrné chytrý úprk vpřed. Muselo jim být jasné, že opozice by mimořádnou schůzi na toto téma vyžadovala. Představte si situaci před třemi roky v roce 2011. Kdyby police obžalovala nějakou firmu Karla Schwarzenberga, že kradla veřejné zakázky v době, kdy té firmě šéfoval Miroslav Kalousek. To by se Poslanecké sněmovna vůbec nemusela scházet. To by nás všechna média, Nadační fond proti korupci a Transparency International roztrhali za několik hodin. To se dnes neděje, protože není svobodná mediální scéna. Tak je potřeba, aby se tím zabývala alespoň Poslanecká sněmovna.

Moderátor

Chtěl bych říct, že ČT se tímto tématem zabývala ve všech zpravodajských relacích. Nicméně, co Vy budete chtít slyšet na mimořádné schůzi? Zatím nemáme úplně jasno, co by chtěli poslanci za hnutí ANO a co by chtěla TOP 09.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu  /TOP 09/

Především chceme slyšet pana premiéra, jak se vypořádá s tím, že Policie ČR obžalovává firmu Agrotec za to, že pro pana Babiše manipulovala veřejné zakázky v době, kdy té firmě šéfoval pan Faltýnek. To je přece naprosto neuvěřitelný skandál. Když si porovnáte situace, ve které byl ministr Drobil, který musel odstoupit. Řada jiných ministrů musela za mnohem menší podezření okamžitě odstoupit. Situace, kdy pan ministr Babiš i pan Faltýnek zůstávají ve svých funkcích, byť policie je navrhuje obžalovat za to, že se obohacovali na úkor České pošty, je prostě neskutečný skandál. A je naprosto vyloučeno, aby se tím Poslanecká sněmovna nezabývala.

Moderátor

Vy máte za to, že skutečně policie chce obžalovat pana Babiše a pana Faltýnka?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu  /TOP 09/

Ne, firmu Agrotec. Pokud firma Agrotec páchala nepravosti, tak to dělala ve prospěch jejího vlastníka, což je pan Babiš a té firmě šéfoval pan Faltýnek. Pokud někdo posílá své lidi, aby pro něj kradli, je to samé, jako kdyby kradl on sám.  Nebo máte pocit, že je to jinak?

Moderátor

Nicméně, stále ještě nikdo nedokázal, že o tom třeba pan Faltýnek skutečně věděl. Mluvím o tom, že jeho zaměstnanci udělali administrativní chybu maximálně, což nijak zatím nedokazuje, že on v tom byl angažován.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Pan Faltýnek té firmě šéfoval. A pokud ta firma manipulovala s veřejnými zakázkami, o čemž rozhodne soud, tak to bylo ve prospěch obohacení pana Babiše. Už jenom toto podezření, už jenom ta skutečnost, že policie chce firmu Agrotec obžalovat, by měla oba dva pány přimět k tomu, aby přijali politickou odpovědnost. Já se znovu odkazuji na případy, které tady byly v minulosti za takzvané velké protikorupční revoluce, kdy Vlasta Parkanová odstoupila jenom v okamžiku, kdy byla obviněna, i když je zřejmé, že nikdy nebude odsouzena. Ministr Drobil odstoupil okamžitě, kdy bylo vzneseno podezření, že manipuloval s něčím v Lesích ČR. Také se nic neprokázalo, ale politická kultura nedovoluje, aby lidé při takovém podezření, které vznesla Policie ČR, zastávali ve svých funkcích. A ještě měli tu drzost chtít vyšetřovací komisi, která by pravděpodobně měla vyšetřit, kde vzala policie tu drzost je obvinit.

Moderátor

Tak to každopádně si budete moci vyříkat na plénu mimořádné schůze. Pojďme, prosím, ještě zodpovědět tu otázku, kterou tady vznesl ministr vnitra. Opoziční šéf oné vyšetřovací komise, to je skutečně požadavek, na který Vy přistoupíte?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

My vůbec nevíme, jestli přistoupíme na tu vyšetřovací komisi, protože vyšetřovací komise ve veřejném zájmu by měla vyšetřovat tehdy, když máme pocit, že orgány státní moci selhávají.  Tady ten pocit nemáme, protože policie si přeje obžalovat firmu Agrotec, pana Babiše a pana Faltýnka. Pokud hnutí ANO chce vyšetřovací komisi, aby vyšetřila, co si to Policie ČR dovolila, tak takovou vyšetřovací komisi asi chtít nebudeme. Nicméně na plénu Poslanecké sněmovny o tom zcela jistě budeme chtít mluvit.

Moderátor

Možná ještě prosím, pane předsedo, poslední věc. Vy problémy s Českou poštou vnímáte pouze viděné skrze prizma společnosti Agrotec a nebo máte za to, že stále kupříkladu hospodaří špatně jako státní firma. Jaký je Váš názor na aktuální situaci v České poště?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

U každé firmy vždy můžete říct, že by mohla hospodařit ještě lépe, ať už u soukromé nebo státní. Nevidím teď problém, který se jmenuje Česká pošta. Já vidím problém, že do portfolia ministra financí patří soukromá firma Agrotec, která má být obžalována z toho, že manipulovala veřejnými zakázkami v době, kdy té firmě šéfoval první místopředseda ANO.  To je prostě korporátní způsob řízení státu a zdá se, že je úplně jasné, proč pan Babiš chce řídit úplně všechno jako svojí firmu. Nepatřím k těm, kteří mu to chtějí platit, a o tom se musíme bavit na plénu Poslanecké sněmovny.

Moderátor

A bavit se o tom bude samozřejmě i soud v souvislosti právě s kauzou České pošty a firmy Agrotec. Pane Kalousku, děkujeme. Hezký den.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já děkuji za pozvání. Na shledanou.

Zdroj: ČT24, 11. 9. 2015

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme