Heger: Vývozce léků "postrašíme"

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

MF DNES včera popsala, že z Česka mizí tři stovky léků, které jsou levné, vývozci je prodají draze do ciziny a českým pacientům pak chybějí. Co na to říká ministr Leoš Heger (TOP 09)?

22. 2. 2013

Vnímáte to jako problém?

Zase tak velký problém to není. Zkušenost je, že co dva měsíce se vyrojí nějaká větší či menší aférka s nedostatkovým lékem. Těch 300 léků se sice vyváží a je z toho jistě skvělý byznys, ale trh ani pacient to zase tak moc neregistruje.

Proč vláda odmítla zákon, jenž by umožnil regulovat vývoz?

Shazovali nám to (LIDEM, pozn. red.) s tím, že je to konkurence malých českých firem, které se tím reexportem živí a jejichž daně zůstávají u nás, které by zákon zlikvidoval, oproti čtyřem zahraničním distributorům, kteří platí daně jinde. A silná byla i lobby proti ze strany dealerů. Chápu, pokud dělá reexport podle odhadů 20 procent, je to deset miliard, a to je dobrý byznys.

Co rozhodlo, že se státní regulace v zákoně neocitla?

Hlavní argument byl, že to zakázat stejně nemůžeme, protože to odporuje evropským směrnicím o volném pohybu zboží.

Na Slovensku však takový zákon prošel...

Všichni naši právníci říkají, že tam z toho budou mít akorát výtku od Evropské unie, že je to proti regulím.

Co si tedy slibujete od zákona, který přinese jenom zjištění, kudy léky z Česka mizí?

Léková problematika je strašně zmatená. Údaje o spotřebě léků máme ze dvou zdrojů: od distributorů a z lékáren, a liší se. Takže i to procento reexportu jsou jen odhady. Slibujeme si tedy získání přesných čísel a zviditelnění toho, kudy léky odcházejí ze země. Také se bude vědět dopředu, kde hrozí riziko, že lék bude u nás chybět, a na to by se dalo reagovat.

 „Dalo by se“ znamená, že lékový úřad by jednal s vývozci, ať to nedělají a nevyvážejí?

Samozřejmě, že na ně nebudeme mít dál legislativní nástroj, jak jim v tom bránit. Zcela určitě, ale když se bude vědět, že nějaká firma je velmi aktivní ve vývozu, tak se na ni soustředí pozornost, dá se zmedializovat, chodit tam na kontroly... Bude se s nimi lépe jednat a dospějeme třeba k nějaké dohodě.

Vypadá to, že to spíš bude jen takové bububu na vývozce léků.

Tak nějak.

Ale je to stát, kdo má zajistit zásobování trhu s léky...

Ano, já jsem si to taky přečetl v zákoně. Problém je, že nevymyslíte nástroj, jak to udělat, ten byznys prostě nemůžete omezit.

A co byste poradil pacientovi, jemuž jeho lék chybí?

Dá se přejít na jiný. Řešení je na straně medicíny. Když pacienta léčí praktik, tak by jej měl poslat k dobrému specialistovi, aby jej přeladil na jiný lék. Vždycky to má nějaké řešení.

Lenka Petrášová

Mladá fronta DNES, 22. 2. 2013, rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme