Heger: Pro pacienty je lepší, aby jejich údaje zůstaly u lékaře

10. 3. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

David BOREK, moderátor

Kompletní údaje o lékařích, sestrách i všech pacientech. Jejich sběr dnes posvětila sněmovna. Podle ministra zdravotnictví to zprůhlední systém. Někteří poslanci ale právě kvůli citlivým osobním datům naopak chystají ústavní stížnost. Pane místopředsedo Hegere, úplně tomu nerozumím. V dnešním zpravodajství jsem zaznamenal dva protichůdné nebo mně neladící výroky. Od vás doporučení, že je lepší pracovat s anonymizovanými daty z nemocnic a pojišťoven, než se spoléhat na nějakou obrovskou studnici, jak jste řekl, informací, které jsou choulostivé. Koaliční poslanec Vyzula řekl, že informace se budou uvolňovat, tak nikdy nebudou vázány na rodné číslo a vždycky budou anonymizovány. Jak to tedy bude?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

Uvolňování informací, které jsou anonymizované, se děje už dneska. Ústav pro zdravotnickou informatiku a statistiku vydává ročenku, kde je spousta dat a mnoho dalších publikací. To jsou samozřejmě klasická statistická data z jeho statistického ústavu. Ta jsou anonymní. Nejvýše rozdělená po různých okresech, krajích nebo nemocničních.

David BOREK, moderátor

A v čem je rozdíl oproti tomu, co teď bude zavedeno?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

Rozdíl je v tom, že ÚZIS ta data zpracovával úplně jiným systémem, než jak se navrhuje. To je začátek problému, o kterém jste mluvil. Ještě, než je to anonymizováno, tak dostane ústav veškerá ostrá data od pacientů a bude je mít v databázi.

David BOREK, moderátor

Takže, abychom si to ujasnili, ten problém není v tom, že by to uniklo na veřejnost oficiálně, ale neoficiálně z toho úřadu, je to tak? Nebo, že si to někdo na úřadu může prohlížet?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

Problém, že by unikla data nebo je někdo prodal tak, jak se o tom mluvilo před pár lety, když se dělal registr elektronických receptů, který byl potom zrušen, asi nehrozí. Data, která jsou dneska na pojišťovnách, mají pojišťovny na základě zmocnění ze zákona. Přes 20 let to tady dělají. Najednou ta data dostane někdo druhý a ten s nimi bude pracovat místo těch pojišťoven.

David BOREK, moderátor

Teď mi řekněte, co je lepší. Když má každý doktor ve svém šuplíku, to je tradice, stovky karet s velice osobními údaji o svých pacientech anebo když ty údaje má teď nově někdo na centrální úrovni, který je, ale předpokládám, vázán zákonem a má nějaký oficiální statut. Co je lepší, co je horší?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

To je otázka, na kterou se nedá odpovědět. Pro pacienta je samozřejmě lepší, když jsou ta data u lékaře. Je pro něj výhodné, když jede na operaci někam 100 kilometrů a ta jeho zdravotní dokumentace by šla s ním.

David BOREK, moderátor

Tak dobře, ale co když po večerech zvědavá zdravotní sestra si projíždí karty ...

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

To je vždycky riziko s každými daty. Problém jedné osoby, která se může do chorobopisu podívat je, že když je to sestra u lékaře, tak na to má nárok, protože s tou dokumentací musí pracovat. Když tam ale přijde někdo, kdo tam nepatří a koukne do toho, tak je to špatné. Ale je to jeden chorobopis. Něco jiného je potom, když máte 10 milionů pacientů v kartotéce a v těch si můžete zdánlivě dělat, co byste chtěl.

David BOREK, moderátor

A tam bude každý z nás v tomto studiu?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

Určitě. Myslím, že všichni, jak jsme tady ve studiu, tam nakonec budeme. Pokud se to zrealizuje.

David BOREK, moderátor

To je hlavní výtka soukromí, ochrana soukromí?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

To je hlavní výtka. Ono to má dvě stránky. Ze dvou zcela zásadních, řekl bych, nejvyšších ústavních principů, má pacient nárok na co nejlepší péči a nárok na ochranu jeho dat. Na druhé straně je potřeba státu, aby s tím zdravotnictvím mohl něco dělat, kultivovat jej, stanovovat kvalitu péče. To ten pacient taky potřebuje, ale pokud možno tak, aby ta data nikdo nezneužil.

David BOREK, moderátor

V reportáži jsem slyšel náznak možnosti, že se mimo jiné poslanec Hovorka z KDU-ČSL obrátí na Ústavní soud. Jemu se ten návrh také nelíbil. To TOP 09 třeba podpoří taky?

Leoš HEGER, místopředseda strany, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/

To je takové hraniční podle toho, s čím by se tam obracel. Samozřejmě je to na úrovni principů, které jsou ve sporu. Ústavní soud to musí posoudit. On by to tam dával asi z nějakých technických důvodů a důvodu ochrany dat. Možná to tam dá, ale my se k tomu přihlásíme podle toho, jak to bude formulováno.

zdroj: ČT 24, 9. 3. 2016, Události, komentáře

Osobnosti: