Heger: Nemocnice proti prodeji pojistíme zákonem

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

29. 3. 2012

Kdybychom o plánu na převod nemocnic na Prahu předem diskutovali, nikdy by se nenarodil, myslí si ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Čekal jste, že bude na dohodu o převodu nemocnic tak ostrá reakce i od koaličních poslanců?

Nemyslel jsem si, že to bude tak razantní. Ale nevidím to jako drama. Kdyby se ta věc neprezentovala jako celek a vedly se o ní nejdříve debaty, nikdy by se asi nenarodila.

Všechny jste ale překvapili...

Není to nic šokujícího. Ve všech krajích tento děj, který navrhujeme, proběhl v roce 2002, kdy se zřizovalo krajské zdravotnictví a převáděl se státní majetek na kraje. V Praze to nebylo dokončeno a je to jeden z problémů tamního zdravotnictví.

Jste si převodem tedy jistý?

Ano, v rukou státu stejně zůstane největší část specializované péče, protože ta je převážně ve fakultních nemocnicích. Není úlohou státu, aby řídil běžnou síť nemocnic a celého zdravotnictví, ale aby si nechal vliv jen na to nejpodstatnější s celorepublikovou působností.

Poslanci se obávají, že chystáte privatizaci Homolky a Podolí...

Abych předešel podezřením, že v tom jsou nějaká privatizační čertova kopýtka, jsem připraven dát do zákona i zábrany a závazky, že se to po dobu několika let nesmí privatizovat. Když probíhala porevoluční privatizace majetku, dostali lidé, kteří zprivatizovali zdravotnická zařízení, také desetileté břemeno.

Lidové noviny, 29. 3. 2012, Rubrika: Domov, str. 4

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme