Gazdík: Nejde o daně, ale o Nečase

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

4. 9. 2012

Zdravím předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, dobrý večer.

Hezký dobrý večer.

Tak poslanec Úlehla navrhuje společné jednání klubu ODS a TOP 09. Jste ochotni o daňových změnách v koalici ještě jednat a provést nějaké korekce, které jsme tu slyšeli i ve studiu právě od pana poslance Úlehly, tedy nezvyšovat DPH o 1 %?

Já se omlouvám, ale já ten problém vidím trochu jinak. On se blíží kongres ODS a ten problém není vůbec o daních nebo o tom konkrétním balíčku zákonu. Pokud by byl o tomto konkrétním balíčku zákonu nebo o tomto zákonu, tak jistě by poslanci ODS tyto svoje výhrady uplatnili již při koaličním jednání a ta koaliční jednání se vedla už na začátku tohoto roku už někdy v průběhu března a dubna. Pak ten návrh zákona prošel vládou, prošel prvním čtením, výbory, i druhým a třetím čtením. A nikdo z poslanců nějakým zásadním způsobem nehlasovat proti, ani ten, ten zákon prostě prošel. To, že teď jaksi ODS nebo část ODS ten má k tomu zákonu výhrady, považuji za podivné a my osobně to považujeme spíše za problém uvnitř ODS než problém, skutečný problém toho daňového balíčku.

Pane poslanče, jste ochotni přistoupit na to společné jednání ODS a TOP 09 a ještě jednat o té korekci nezvyšovat DPH o 1 % směrem nahoru?

My jsme schopni, jaksi naše kluby se mezi sebou baví a jsme schopni mít i nějaké, nějaké společné jednání, nicméně teď mi nemůžeme žádným způsobem korigovat před hlasováním o vráceném zákonu ze Senátu ten balíček, ani k tomu nevidím důvod. Ten problém považujeme, že je skutečně někde jinde. Je uvnitř ODS, nikoli v tom balíčku zákonu.

Dovedete si představit, pane poslanče, nějaké změny do budoucna nebo ne? Rebelové ODS chtějí kompromis, anebo nic, takže byste šli až za hranu a nechali padnout vládu, anebo jste ochotní nějakou změnu učinit?

My ctíme závazky, které jsme učinili, poslanci TOP 09 a Starostů ctí dohody a všichni naši poslanci zvednou ruku pro tu dohodu, kterou jsme s ODS uzavřeli. Je na ODS, jestli tu dohodu dodrží také.

A TOP 09 je ochotna přistoupit na nějakou tu korekci směrem nezvyšování o 1 % DPH nahoru nebo ne?

Domnívám se a jak už jsem uvedl na začátku, že teď je trochu příliš pozdě.

Takže ano, nebo ne, pane poslanče?

Spíše ne. Minulý týden pan, pan ministr financí předložil státní rozpočet do sněmovny. Pakliže by poslanci ODS chtěli tu korekci, tak s tím přišli v prvním čtení nebo ve výborech, ne při vrácení ze Senátu.

Takže risknete pád vlády kvůli spornému zvyšování daně z přidané hodnoty?

My dodržujeme dohody, které jsme učinili. Pokud někdo chce ty dohody nedodržovat, je to jeho věcí a jeho odpovědnosti.

Za cenu, i za cenu rizika pádu vlády?

Je to jeho věcí a jeho odpovědností i za cenu rizika vlády, ale to si musí každý ujasnit tu věc sám.

Koalice tvoří tři strany, nejen jedna, takže ta odpovědnost je společná. Takže i za cenu rizika vlády?

Ale tu dohodu jsme uzavřeli spolu. Tu dohodu jsme uzavřeli spolu. Ta dohoda se rodila těžce. Ten zákon není podle našich představ. Ten zákon je koaličním kompromisem a my jsme taky museli ustoupit ze svých stanovisek. Teď, když se ten zákon vrátil ze Senátu, když je předložen rozpočet do vlády, tak se ty změny dělají velmi těžce. Ale znovu opakuji, že ten problém nevidím v tom samotném zákoně, ale v situaci uvnitř ODS, kdy ODS se snaží nebo někteří poslanci ODS se snaží oslabit premiéra Nečase a účinně jim v tom pomáhá také pan prezident, který v tom určitě hraje nějakou roli.

Děkuji vám za rozhovor, dobrou noc.

Dobrou noc.

Daniela Drtinová

ČT 24, 4. 9. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme