Czernin: V Senátu chci dělat odpovědnou politiku

11. 10. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty ČT24 s Tomášem Czerninem, kandidátem do Senátu v obvodu Jičín)

Moderátor

Co by byla Vaše programová priorita, pokud byste se dostal do Senátu? S čím se chcete do Senátu probojovat?

Tomáš Czernin, kandidát do Senátu /TOP 09/

Napřed bych rád poděkoval voličům za to, že se dostavili k volbám. Domnívám se, že u nás na Jičínsku a na Nymbursku jsou voliči odpovědní, a proto přišli v poměrně hojném počtu. Věřím, že přijdou i tento pátek a sobotu. Moje programové priority jsou, myslím, celkem jasné. Živí mě hospodaření s krajinou, takže bych byl rád, abychom si naši krajinu chránili. S tím souvisí i některé otázky a problémy, například vymýcení nepůvodních druhů a omezování držení zbraní.

Moderátor

Dokážete víc konkretizovat Vaše zaměření na obnovu venkova, životního prostředí a podobně? Co by bylo to první, co byste v Senátu udělal?

Tomáš Czernin, kandidát do Senátu /TOP 09/

Musím říct, že ačkoliv ten domeček, kde Senát sídlí, postavil jeden z mých předků, tak se tam vlastně nevyznám. Napřed bych se určitě naučil, kudy vede cesta do jednacího sálu. Potom bych se vrhnul právě na zákony, které tam jsou z Poslanecké sněmovny ke zpracování. Následně bych se věnoval mým prioritám.

Moderátor

Víte už v tuto chvíli o nějaké normě, která je třeba v závěrečném schvalování ve Sněmovně nebo která už leží v Senátu, kterou byste chtěl upravit, pozměnit, případně vetovat?

Tomáš Czernin, kandidát do Senátu /TOP 09/

Jak jsem říkal. Nelíbí se mi připravované vyhlášky na omezování nepůvodních druhů, protože to považuju za celkem nesmyslné.

Moderátor

Rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu i na kraje a obce. Byl byste pro?Jde o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu tak, aby mohl kontrolovat hospodaření krajů a obcí.

Tomáš Czernin, kandidát do Senátu /TOP 09/

Myslím, že kraje i obce by měly hospodařit transparentně, takže by neměl být problém, kdyby bylykontrolováni i Nejvyšším kontrolním úřadem.

Moderátor

Podpořil byste osvojení dítěte partnerem nebo partnerkou v rámci registrovaného páru?

Tomáš Czernin, kandidát do Senátu /TOP 09/

Jsem konzervativec a musím říct, že se mi nelíbí, aby měly osoby stejného pohlaví možnost adoptovat děti například z dětských domovů. Domnívám, že jakkoliv mám k takovým lidem úctu, tak se nejedná o rodinu v pravém slova smyslu. Posláním rodiny je totiž právě plodit děti a těch dětí v dětských domovech, které jsou k adopci, není příliš mnoho. Spíše bych chtěl změnit nezájem o děti ze strany jejich biologických rodičů. Jestliže otec nebo matka pošlou jednou za rok pohlednici do dětského domova, tak se nedomnívám, že to je dostatečné. Jiná situace je, když jeden z páru už má svoje dítě a přijde o partnera. Bylo by dobré, aby dítě mělo určitou vazbu i na partnera svého rodiče.

Moderátor

Jaká je Vaše částka na volební kampaň?

Tomáš Czernin, kandidát do Senátu /TOP 09/

Moje částka je 600 tisíc korun. Veškeré finanční prostředky a výdaje jsou dohledatelné na transparentním účtu TOP 09.

Moderátor

Proč by měli voliči volit ve druhém kole právě Vás?

Tomáš Czernin, kandidát do Senátu /TOP 09/

Jsem připraven dělat pro naše voliče odpovědnou politiku. Myslím, o tom svědčíto, co mě živí dosud. Co si vezmu z pole, jsem zvyklý do něj zase dávat zpátky. Ze stromu, který vysadím, bude mít užitek až můj vnuk nebo pravnuk. Myslím si, že i politika se má dělat v delším horizontu, než je jedno volební období nebo jedno desetiletí. Domnívám se, že to je také důvod, proč mě podpořili moji soupeři z prvního kola, kteří jsou reprezentanty demokratických stran. Domnívám se, že jsem kandidátem všech demokraticky smýšlejících voličů.

zdroj: ČT24, 11. 10. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme