Kalousek: Vicepremiér opisuje od poslanců TOP 09

9. 12. 2016

(přepis projevu předsedy TOP 09 MIroslava Kalouska na plénu Poslanecké sněmovny)

Některé informace, které by měly transparentně zaznít, pokud možno ihned, a měla by je slyšet nejenom Poslanecká sněmovna, ale především pan předseda vlády.

Včera jsme obdrželi návrh poslance Pavla Bělobrádka, kterým je novelizován zákon o podpoře výzkumu. Proti samotnému obsahu této novely nelze nic říci, s tím samozřejmě souhlasíme. Za naprosto pobuřující však pokládáme způsob, kterým tato novela vznikla. Před měsícem, tedy 10. listopadu skupina poslanců - František Vácha, pan profesor Zlatuška a další z příslušného výboru - podala návrh novely zákona o podpoře výzkumu, kterým odstraňují chybu původní vládní novely. Prostě vylepšují ne úplně zcela dokonalou práci pana místopředsedy Bělobrádka. Ten zákon skupina poslanců podala naprosto legitimně v řádném procesu a Legislativní rada vlády k tomu zaujala stanovisko, kde předloze vytkla malý detail snadno odstranitelný ve druhém čtení, leč pan předseda Bělobrádek jako odborný garant navrhl vládě a prosadil ve vládě negativní stanovisko k tomuto návrhu zákona. Načež ten poslanecký text vzal, upravil ho o tu jednu větu, kterou mu legislativa vytkla, opatřil důvodovou zprávu v podstatě totožnou tak, jak ji napsal pan profesor Vácha, a předložil jako svůj vlastní návrh. Je to asi ze tří čtvrtin totožný text včetně interpunkce.

Říkám to proto, že poslanecký návrh pana poslance Bělobrádka bude vláda projednávat pravděpodobně ještě do Vánoc a že bychom byli všichni v TOP 09 rádi, aby pan premiér věděl, že až vláda bude projednávat tento poslanecký návrh pana poslance Bělobrádka, že v podstatě bude projednávat poslanecký návrh. Ten návrh, který jeho místopředseda vlády jako odborný garant nejprve ve vládě zadupal do země, pak ho opsal a teď ho vydává za svůj.

Plagiátorství je v akademické obci poměrně citlivá záležitost a je to poměrně diskvalifikující věc. Myslím si, že stejně diskvalifikující by to mělo být i mezi námi tady v Poslanecké sněmovně. Nestalo se nic jiného, než že si kolega přisvojil a opsal práci svých kolegů. Zneužil při tom pozici místopředsedy vlády, který má tuto problematiku v odborné gesci.

Slovy paní Kelišové bych si dovolil říct: Je to hnus, velebnosti! Slušní lidé to prostě nedělají a vláda by to při projednávání tohoto návrhu vědět měla a měli bychom si na to vzpomenout i my po Novém roce, až tento návrh budeme projednávat. Panu premiérovi oba dva texty předávám.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

zdroj: psp.cz, 9. 12. 2016

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme