TOP 09: Svoboda není samozřejmost, vyžaduje stálou péči

4. 10. 2017

Demokracie a svoboda jsou jedny z hlavních témat TOP 09 pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny, které mohou přinést i osudový zvrat. Že to není pouhá fráze, ukazuje trvající konflikt na Ukrajině. Nebylo proto náhodou, že výstavu fotografií Ivy Zímové z Ukrajiny zahájila v Uherském Hradišti diskuse o svobodě s lídryní TOP 09 ve Zlínském kraji Kristýnou Zelienkovou a čestným předsedou strany Karlem Schwarzenbergem.

„Konflikt na Ukrajině se u nás často skloňuje, ale mnoho lidí o něm příliš neví. Je to skutečná válka, která se odehrává v místech, kam od nás autem dojedete za jediný den. Ukrajinci bojují za svobodu a jsem ráda, že je v tom můžeme podpořit aspoň touto výstavou fotografií,“ říká poslankyně a lídryně krajské kandidátní listiny TOP 09 Kristýna Zelienková, která se tématem Ukrajiny dlouhodobě zabývá v českém parlamentu i v Radě Evropy.

Výstava fotografií česko-kanadské fotografky Ivy Zímové s názvem „Jak těžké je být svobodný“ je od úterního podvečera instalována v kavárně Jiné café v Uherském Hradišti. Představuje lidské příběhy, tváře a osudy lidí v drsných kulisách stále trvajícího konfliktu na Ukrajině, jen pár set kilometrů od hranic Evropské unie.

K diskusi o ceně svobody nad fotografiemi z Ukrajiny autorka přizvala i bývalého ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. „V roce 2014 jsem byl na slavném Majdanu. Mladí lidé tehdy netušili, že bude válka. Chtěli se připojit k Evropské unii, protože trpěli pod prezidentem, který byl největším korupčníkem. Chtěli se korupce zbavit a doufali, že zákonodárství a pravidla Evropské unie pomohou jejich vnitřní reformě,“ řekl o kořenech konfliktu na Ukrajině čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Rusko tehdejší dění označilo za puč. Nebyl to však puč, ale lidové povstání mladých lidí. Rusko, které se nechtělo zbavit svého vlivu, pak obsadilo Donbas. Putin si chce podmanit Ukrajinu, aby se stal hegemonem Evropy 21. století a zajistil Rusku postavení světové velmoci. Naší povinností je Ukrajincům pomáhat,“ uvedl před více než stovkou posluchačů Karel Schwarzenberg.

„Svoboda není samozřejmost, to na Ukrajině už poznali. Prokremelské dezinformační weby píšou ledacos, ale fotografie řeknou více, než tisíc slov. Lidé musejí vědět, co se děje v zahraničí a zároveň se musejí více starat o to, co se děje u nás doma,“ doplňuje lídryně kandidátky TOP 09 Kristýna Zelienková.

V uherskohradišťské kavárně Jiné Café na Masarykově náměstí lze fotografie Ivy Zímové vidět až do voleb. Zde se lidé mohou ve volební kavárně potkat s Kristýnou Zelienkovou a debatovat o svobodě i nad dalšími tématy. Například 15. října nad sociálními věcmi a hospicovou péčí s Barborou Antonovou a 17. října s europoslancem Jiřím Pospíšilem na téma „jsem Evropan“.

Podrobnosti o připravovaných akcích naleznete v kalendáři TOP 09.

Emil Sedlařík, krajský manažer

Volby: