Peštuka: Co dá méně vyniknout prezidentu Zemanovi?

3. 5. 2017

Co dá méně vyniknout prezidentu Zemanovi? Odvolání ministra financí nebo demise celé vlády? Zkusme domyslet obě možnosti do důsledků. Scénář v případě odvolání ministra financí naznačil sám prezident. Byl připraven pozvat si pana premiéra a zeptat se ho, zda má cenu odvolávat jakéhokoli ministra půl roku před volbami. Což považoval za velmi absurdní a velmi neobvyklé. Stejně tak by pozval i šéfa ANO a zeptal se ho, zda se chce stát mučedníkem. Když vyšel předseda vlády z tohoto názoru prezidenta, příliš mnoho dalších variant k řešení celé situace kolem ministra financí neměl, pokud chtěl situaci skutečně personálně řešit.

Být v jedné vládě s někým, kdo má pochybných a vládu poškozujících kauz kolem svého majetku a podnikání více než dost, by nechtěl asi nikdo, kdo si zakládá na cti a dobré pověsti a chce uspět v příštích volbách. Proto se předseda vlády rozhodl pro variantu radikálnější, demisi celé vlády. Na jedné straně tím sice dává možnost vyniknout prezidentu Zemanovi, ale ani tomu nehraje vzniklá situace do karet tak, jako by mu hrála (aniž by si ji přál) možnost reagovat na odvolání ministra financí. Prezident se bude muset v každém případě podílet na hledání řešení vzniklé situace, a tím se namočit do celé kauzy minimálně tak, že pověří vládu, jejíž demisi přijal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády. Což může být klidně až do říjnových voleb.

Takže klasická situace, kdy lze říct, že zdání klame. Zdá se, a média nakloněná ministrovi financí nepochybně přiživují názor, že to byl od předsedy vlády krok zbabělý a neodpovědný. Podle mého názoru nelze tento krok nazvat ani zbabělý ani kdovíjak hrdinský. Jednalo se o krok vycházející z reálných možností, které měl k řešení celé situace. Úplně nejhorší a nejzbabělejší varianta by byla nedělat nic. O tom, že to byl krok taktický a vycházející z reálného zvážení možností i s přihlédnutím k názoru prezidenta na variantu, která se nabízela jako první, svědčí i to, že cestou na hrad Bohuslav Sobotka nebude spěchat.

Možná to bude znít od pravicového politika divně, ale přeji ČSSD, aby ji tato kauza příliš mnoho nepoznamenala na volebních preferencích ani v nadcházejících volbách. Říkám to proto, že kritizovat v této chvíli předsedu vlády znamená podle mého názoru nahrávat ministrovi financí a jeho příznivcům. Nesdílím nadšení ODS pro předčasné volby. A přeji všem těm, kterým není Česká republika lhostejná a přitom stále věří straně, kterou představuje současný ministr financí, aby prozřeli, nebo aby mu přinejmenším nevěřili ve všem, co tvrdí. A protože v politice všechno souvisí se vším, uzavírám tento příspěvek odpovědí na otázku položenou v názvu mé krátké, ale doufám, že konzistentní úvahy: druhá možnost řešení situace, kterou zvolil Bohuslav Sobotka, je z pohledu volby budoucího prezidenta, kterým by neměl být Zeman, ale akademik Drahoš, určitě lepší.

Vít Peštuka, krajský předseda

Štítky
Osobnosti: Vít Peštuka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme