Pokud chceme přitáhnout investory, musíme vše promýšlet

6. 3. 2012

Zadíváme-li se na srovnání stavu obsazenosti průmyslových zón v Holešově a v Lukově, pak shledáme, že nás něco musí zarazit. Skóre je jednoznačně příznivé pro Lukov v poměru 5 : 1. Je to zajímavé srovnání, trochu na první pohled překvapivé, vrtá nám hlavou, proč malá zóna velikosti přibližně 7 hektarů v obsazenosti poráží 360 hektarovou za 1,6 mld.?

Co jsme si slibovali od Holešova, co nás vedlo k tak velké investici, jaká očekávání Zlínský kraj měl? Odpověď dostaneme, když si zalistujeme v Strategii rozvoje Zlínského kraje 2009 – 2020. Píše se zde, že v Holešově vznikne koncentrovaná zóna s přítomností silného strategického partnera. Silná společnost s jasnou strategií, osvědčeným know-how, kapitálově a finančně dostatečně silná – špičkový zástupce ve svém oboru. Jako měřitelný indikátor úspěšnosti je stanoven ukazatel HDP Zlínského kraje, který by měl být do poloviny druhé dekády vlivem efektivního využití zóny vyšší přibližně o 0,6 - 0,8% - než v případě, že by zóna neexistovala. Krásná vize, která se ale bohužel zatím nenaplnila a je otázkou a reálným rizikem, zdali v dohledné době vůbec.

Nechci být soudcem, prvotní záměr a myšlenka Holešova je jistě dobrá, ale problém je v tom velkém a silném partnerovi. Ten prostě není... Myslím, že nápad na výstavbu přišel trochu pozdě, to když se montovny začaly stěhovat na východ... A příklad Lukova jen potvrzuje, že lépe než jedna velká zóna je mít řadu menších a po celém území kraje. Také se tomu říká diverzifikace rizik.

A tak co teď s tím? Ukazuje se, že získat velkého a bohatého není tak snadné, když i CzechInvest si neví rady... Raději se tedy zaměřme na menší, ale realističtější projekty, které nám v konečném důsledku mohou přinést stejný užitek.

Bude to chtít asi ještě moc a moc práce, než se Holešov zaplní, Krajské zastupitelstvo by mělo ustanovit krizový management, který by situaci řešil z tohoto pohledu, protože každý den, kdy se nic neděje - tráva v Holešově roste, pak se kosí - stojí nás všechny hromadu peněz...

Opomíjenou příčinou neobsazenosti Holešovské zóny a také hospodářského zaostávání našeho kraje - měřeno HDP na hlavu - je také špatná dopravní dostupnost. Snazší a rychlejší doprava by pomohla nejen Holešovu, ale celému kraji. A to stojí za to, aby to byla do dalších let naše priorita.

 

Mgr. Evžen Uher

předseda TOP 09 ve Zlínském kraji

6. 3. 2012, Zlín

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme