Navrátil: Krajský úřad ve Zlíně má zavřeno

1. 10. 2015

Krajský úřad ve Zlíně má zavřeno. Na dveře sice bušit nemusíte, ale pokud budete mít nepříjemné dotazy, zabouchnou vám dveře před nosem. Třeba i devatenáctkrát. Právě za toto chování dostal úřad anticenu v přístupu k informacím. Ale až přijdou za rok krajské volby, bude koalice jistě mluvit o tom, jak je (ne)transparentní.

Na informace máte nárok, můžete je chtít, ale nic nedostanete! Přesně to se stalo občanovi, který žádal informaci o odměnách vedoucích odborů a ředitele úřadu, nejvyššího managementu kraje. Devatenáctkrát mu byla odpověď odepřena, a to v rozporu s nadřízeným orgánem. Ministerstvo vnitra toto rozhodnutí úřadu vždy zrušilo. Za porušování právního řádu tak získal Krajský úřad ve Zlíně anticenu, která poukazuje na neotevřenost a špatné poměry, které na něm panují.

Za rok tu máme krajské volby a v programech stran současné koalice se jistě dočteme, jak budou usilovat o otevřenost a transparentnost krajského úřadu. Budova číslo 21 se ale občanům neotevře jen proto, že to strany napíšou na papír. Musí pro to také něco dělat. Měly na to čtyři roky a neudělaly nic. Usilují o hlasy občanů, o jejich volební lístky. Ale jejich názory a dotazy, ty je již nezajímají.

Vlastislav Navrátil, krajský předseda TOP 09

Osobnosti: