Navrátil: EET vyvolává atmosféru strachu

28. 11. 2016

Atmosféru strachu a bonzování, tu si u nás „užijeme" od 1. prosince 2016. Začne totiž platit první fáze elektronické evidence tržeb (EET), a to především pro hospody. Všichni pošlou ministrovi financí své účtenky, aby měl přehled. Někteří mu je posílat nebudou, protože rovnou zavřou.

Ti odvážnější, kteří si EET pořídí (k tomu internetové připojení a další nutná zařízení) a budou dále podnikat, se budou každý den bát, jestli jim vůbec jejich účtenka na ministerstvo dorazí a jestli to k něčemu bude. Zda ji zvládne zaevidovat a jestli je vůbec platná.

Podle České obchodní inspekce je totiž účtenka EET nedostačující, protože neobsahuje všechny potřebné informace. Když ji budou podnikatelé vystavovat, tak riskují, že za to budou pokutováni. Měli by tedy vystavovat rovnou dvě. A vlastně proč ne, zákazník si přeci rád počká.

Svědomití lidé navíc mohou očekávat odměnu, pokud svého výčepního „prásknou". Jak se říká – pořádek musí být – ale ne za cenu, že budeme vyvolávat atmosféru strachy a všichni na sebe budeme vzájemně donášet ministrovi financí. Už tak si zjistí dost informací ze všech dokumentů, které mu posíláme. A není jich málo.

Toto je tedy popis toho, jak to bude vypadat od 1. prosince 2016. Připadá mi, že je to spíš popis jiného roku. Šestka v něm také bude, ale bude to spíše rok 1960 - atmosféra strachu, bonzování a všeobjímající kontrola, to je skoro jako za minulého režimu. Po volbách v roce 2017 EET zrušíme.

Vlastislav Navrátil, TOP 09

Osobnosti: