Zpochybnění meziříčských voleb do zastupitelstva města

1. 11. 2010

V poslední den, kdy bylo možné třemi způsoby zpochybnit výsledky komunálních voleb konajících se ve dnech 15. a 16. října 2010, tohoto práva využil lídr kandidátní listiny TOP 09 Vlastislav Navrátil.
„Máme podezření, že v jednom z okrsků došlo k chybě při sčítání hlasů. Jeden z našich kandidátů obdržel v součtu okrsku nepřiměřeně málo hlasů. V případě, že by naše stížnost byla oprávněná a v tomto okrsku bylo po přepočtu zjištěno skutečně více hlasů, výsledek by se tak promítl do celkového součtu. To by znamenalo, že bychom měli více hlasů než NEZÁVISLÍ, kteří porazili naši stranu o jeden jediný hlas. Volba jejich kandidáta č. 3 by tak byla neplatná a do zastupitelstva města by byl zvolen náš kandidát č. 3,“ vysvětlil svůj záměr Vlastislav Navrátil (TOP 09).

Dnes v dopoledních hodinách ověřoval současný starosta města Jiří Částečka, jak mu to nařizuje zákon, zda soud návrh přijal. Získal souhlasné stanovisko, skutečnost již byla zaznamenána také na internetových stránkách www.justice.cz. „V současné chvíli tak má Krajský soud v Ostravě 20 dní na rozhodnutí,“ sdělil Jiří Částečka.

V případě, že soud stížnost neuzná za oprávněnou, výsledky voleb se nezmění. V případě, že ji však za oprávněnou uzná, nařídí přepočítání hlasů v daném volebním okrsku. Pokud zjistí, že počet hlasů se neliší, vydá záporné stanovisko. Jestliže však bude zjištěno, že součet hlasů je skutečně vyšší, než okrsek uvedl, výsledky voleb se změní a to tak, že na pátém místě nebudou NEZÁVISLÍ, nýbrž TOP 09. Tím si zajistí celkem tři mandáty v zastupitelstvu, nikoli dva, jak je tomu v této chvíli.

„Nechtěli jsme komplikovat situaci v povolebním vyjednávání podáním stížnosti ke krajskému soudu, ale je to jediná možnost, jak si nechat přepočítat hlasy v některém z okrsků,“ uzavřel lídr meziříčské TOP 09.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme