Zelienková: Máslo! Ale za jakou cenu?

25. 9. 2017

Nadávali mi. Jiní mne chválili, ještě další žádali, ať zařídím, aby máslo zlevnilo. Ta diskuse, která se strhla po mém příspěvku na fb o vysoké ceně másla u nás v Uherském Ostrohu, byla opravdu bouřlivá a dodnes vlastně trvá. Pravdou je, že při hledání důvodů vysoké ceny másla narazíte na tisíce názorů, argumentací, výmluv, údajů a polopravd. Pokusila jsem se rozšifrovat alespoň některé z nich.

Kam se poděly krávy?

Ještě před několika lety bylo ve stájích, občas i na pastvinách v ČR něco přes 1 300 000 krav. A dnes? Kravek u nás máme o milión méně.

Ne, zvířata nevyhynula sama. Čeští zemědělci stáda vybili, protože výkupní ceny mléka byly už tak nízké, že nepokryly náklady na provoz mléčných farem. Kráva holt potřebuje péči, pravidelnou stravu, i sem tam veterináře. Elektřinu, vodu, prostě spoustu věcí, za které je třeba platit.

Když jsem se na fb pustila do másla (mimochodem najednou teď řeší máslo půl poslanecké sněmovny), napsal mi ministr zemědělství Marian Jurečka celkem solidní a podrobný rozbor důvodů, proč nemám pravdu, proč je výborný ministr a jeho působení v resortu s 60 korunami za kostku másla vůbec nesouvisí. Přímo asi ne. To má pravdu. „Za mého působení je raketový nárůst malých minimlékáren u farmářů. Jestli sis vybrala útočit na moji osobu a práci na MZe, tak pak ber k argumentaci čísla a fakta. Zeptej se třeba asociace malých zpracovatelů mléka, jak s MZe za mého působení spolupracují, včetně zjednodušení legislativy..."

Kdepak, nevybrala jsem si kolegu Jurečku, abych ho veřejně kritizovala. Má jen tu smůlu, že jako vysoký státní úředník nese zodpovědnost za to, co se v zemědělství u nás děje. A tak je zcela legitimní, dokonce v případě mém povinné, neboť jsem poslankyní, tázat se ho, co proti šedesátikorunovému máslu udělal.

Dražší mléko

Experti na ministerstvu zemědělství museli přece vidět, kam se situace valí, když farmáři vybíjeli svá stáda. V té době se jim mléko vůbec nevyplatilo produkovat, protože ho od nich vykupovali po 7 korunách za litr. Už tehdy bylo jasné, že tohle musí vést k nedostatku a následnému zvýšení cen. Přesto Marián Jurečka neudělal nic. V mnoha jiných evropských zemích by za takové situace stát své zemědělce podpořil, třeba i dotacemi.

Po poklesu cen v letech 2014 a 2015 se v roce 2016 natolik snížil objem vykupovaného mléka, že musely ceny nakonec jít nahoru - ze 7 poskočilo mléko na 10 korun za litr. Jenže to mělo samozřejmě dopad i na ceny mléčných výrobků – rychle se šplhaly nahoru. A jsme u našeho milého másla.

Proč ale zdražilo mnohem výrazněji, než třeba jogurty? Vždyť jsou také z mléka.

Tady má pan ministr Jurečka pravdu: za cenu může částečně i móda. Trend. Přestali jsme se tak hystericky bát cholesterolu. Již několik let se lidé vracejí po éře nízkotučných rostlinných náhražek másla k požívání – co si budeme nalhávat - chutnějších a tučnějších mlékárenských produktů. Mléka, sýrů, tvarohů, jogurtů, másla.

Všechny tyhle výrobky potřebují mléčný tuk. A toho je teď kvůli moderním trendům málo. Čeho je málo, to zdražuje. Navíc. V mléčném tuku se promítá jak dražší mléko, tak dražší mléčný tuk. Výsledek? Superdrahé máslo.

Budou vánoce

Ještě něco má ale na cenu našeho oblíbeného másla vliv. Panika. Mezi lidem se šíří zvěsti, že teď je sice drahé, ale bude ještě dražší. Zvláště před vánoci. A tak si hospodyňky dělají zásoby, dle rad některých mých přátel na fb jezdí do Polska, vymetají supermarkety a čekají na akci. To znamená, že másla je stále méně a méně a výrobci i obchodníci ho mohou zdražovat a zdražovat, protože všichni se za ním do Polska určitě nevydáme.

Jenže, jak mi vysvětlil můj dobrý známý veterinář Pavel Kaňka, a jak jsem to tušila i já, současné ceny másla nejsou jen o výkupních cenách pro zemědělce. Jsou i o řetězcích. Ano, o těch řetězcích, super a hyper marketech, kterých máme na hlavu nejvíc v Evropě. O cestách, které výrobek musí urazit, než se dostane od farmáře na pult obchodu. Někdy to je fakt kus světa. A pak se zjistí, že farmář a supermarket sídlí pár kilometrů od sebe. Zkrátka, nedivme se, že si řetězce diktují, když jsme na nich tak závislí.

A v tomhle má pan ministr Jurečka taky pravdu: nabídka a poptávka stanovuje cenu, nikoli ministerstvo zemědělství nebo dokonce EU, jak se mnozí na fb obávají. Naštěstí už nežijeme v socialismu, ale v době svobodného trhu. Ani ten se ale bez dobrého hospodáře – správce – neobejde. A tím je stát. Kdepak, nechci ani pomyslet na nějakou regulaci másla, či něco podobného. Je jasné, že ceny másla jsou výsledkem řady nešťastných okolností a náhod, ale i neschopností. Jsem si jistá, že když začne přituhovat, je třeba vymyslet, jak to udělat, abychom nezmrzli. Ministerstvo zaspalo a svým nicneděláním způsobilo, že si ceny se spotřebiteli dělají, co chtějí. Výsledkem je, že máme dnes nejdražší máslo v české historii.

Kristýna Zelienková, poslankyně Parlamentu České republiky

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme