Závora ukončí parkování zadarmo

Poslední šance, jak zaparkovat v centru Zlína auto zadarmo, brzy zmizí. I na Čepkově budou řidiči platit.

28. 4. 2011

Sedmička | 28.4.2011 | rubrika: Zpravodajství | strana: 5 | autor: Jan Filgas

Parkování zdarma před obchodním centrem na Čepkově končí. Lidé přijdou o jistotu, že na něm nechají auta stát zadarmo po celou svoji pracovní dobu. Od června za to zaplatí nemalé peníze.

Řediteli centra Marku Zábojníkovi se podařilo dovést do úspěšného konce dvouleté snažení o zpoplatnění parkoviště. U obchodu se totiž den co den opakuje paradoxní situace. Velká plocha s auty pro šest stovek aut je obvykle zaplněná už brzy ráno, v obchodech je však prázdno. Desítky lidí na parkoviště přijíždí dávno před začátkem otevírací doby.

Spokojení zákazníci "Trvá to od začátku, kdy jsme centrum otevřeli. Obchodníci i zákazníci si na to stěžovali. Místa obsadí ráno lidé, kteří chodí do blízkých firem a výrobních hal do práce," vysvětluje Zábojník.
Jeho snažení dlouho naráželo na odpor bývalých radních Zlína, kteří se závorou nesouhlasili. "Je to veřejně přístupné parkoviště. Souhlas s placením parkovného nedáme," řekl vloni vedoucí odboru dopravy zlínské radnice Pavel Dohnal. Noví radní už tak radikálně proti ale nebyli a dělníci mohli u vjezdu k Čepkovu namontovat parkovací bránu. "Parkoviště je pro nakupující, nikoliv pro zaměstnance okolních firem," vysvětlila radní Eva Štauderová.

"Je to dobře" Obchodníci i lidé, kteří jezdí na Čepkov nakupovat, změnu vítají. "Několikrát jsme s manželkou museli jezdit kolem parkoviště třeba i čtvrt hodiny, než se nějaké místo uvolnilo. Je to v pořádku. Za dvě hodiny, které budou zdarma, nakoupit určitě stihneme. Pro nás se tedy nic nemění, zpoplatnění se dotkne skutečně pouze těch, kteří na parkovišti nechávali auta celý den a řešili si své záležitosti ve města nebo byli v práci," poznamenal podnikatel Jaroslav Šafařík.

Kolik přesně budou lidé za parkování platit, zatím jisté není. "O přesném tarifu jednáme," řekl Zábojník, který předpokládá, že by lidé neměli za případné celodenní parkování zaplatit více než tři sta korun.
Nedostatek parkovacích ploch v centru Zlína je jeden z největších problémů města. Kapacita je absolutně nedostačující, řidiči nemají kde parkovat ani v areálu Svitu. "Toto je určitě jedna z priorit, kterou nějak řešit musíme," poznamenal primátor Miroslav Adámek s tím, že si dobře uvědomuje neúnosnost současného stavu.
"Ovšem budeme rovněž apelovat na řidiče, pokud je to jen trochu možné, aby nechávali auta na záchytných parkovištích na okraji města. V návrhu nového územního plánu jsou tři místa, kde by mohla vzniknout záchytná parkoviště a dalších šest, v nichž by mohla být podzemní parkoviště," poznamenal Adámek.

Regionální mutace| Sedmička – Zlín

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme