Zájem o TOP 09 ve Zlínském kraji klesá

22. 4. 2011

Kroměřížsko – Politická strana TOP 09 se ve Zlínském kraji potýká s poklesem zájmu. Ještě v roce 2009, kdy strana vznikla, přitom vzbuzovala mezi lidmi poměrně velký zájem.

„V době voleb a předvolebních kampaní jsme jako strana byli na vrcholu. Po ustanovení vlády a po nových reformách jsme ucítili menší pokles zájmu, ale stále se držíme na dobré úrovní. Za období od loňského října do letošního dubna řešíme v kraji na čtyřicet přihlášek ke členství,“ vysvětlil manažer a mluvčí TOP 09 Petr Jan Kryštof pro Zlínský kraj.

Ani Kroměřížsko není v tomto směru výjimkou. Podle předsedy tamní regionální organizace Emila Sedlaříka je to kvůli tomu, že poslanci připravují reformy, které bohužel nejsou populární, a pak logicky dochází k tomu, že obliba partaje mezi lidmi klesá.

„Členská základna se v tuto chvíli konsoliduje a řekl bych, že krystalizuje. Nemáme zájem na tom, aby měl každý druhý stranickou knížku. Jde nám spíše o kvalitu, než o kvantitu. Proto si nové členy pečlivě vybíráme, přičemž máme poměrně dlouhé čekací lhůty. Na Kroměřížsku je počet členů stabilní a stoupá,“ shrnul Sedlařík.

Někteří členové šli do strany s určitou představou, která se po parlamentních volbách docela rázně změnila. Nyní jsou tedy s aktuálním stavem věcí relativně spokojeni, přesto se ale samozřejmě politicky angažují i nadále.

„Situace se změnila, protože po komunálních volbách vznikla rada města se středovým programem a starostkou z pravicové strany,“ poznamenal jeden ze členů regionálního sdružení TOP 09 v Kroměříži, třicetiletý Petr Zapletal.

Velkou část místní organizace tvoří také na Kroměřížsku studenti a mladí lidé. „Je to způsobeno především tím, že je pro ně naše strana atraktivní svou novostí, upřímností a především otevřeností. U nás nezáleží ani tak na věku, ale spíše na tom, co člověk skutečně dokáže. I proto mají studenti v TOP 09 na Kroměřížsku silné zastoupení, a to i v orgánech strany. Několik posledních přihlášek bylo právě z jejich řad,“ dodal regionální předseda Sedlařík.

Podle Zapletala jsou studenti novými voliči, kteří volí nějaké alternativy. „Hledají nový směr nebo nový projekt, což jim mohly nabídnout nové strany, tedy Věci veřejné nebo právě TOP 09,“ uzavřel Zapletal.

Zdroj: Kroměřížský deník, 21. dubna 2011, str. 3 – Jakub Židlík

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme