Velkopáteční návštěva Karela Schwarzenberga ve Zlínském kraji

2. 4. 2010

Velký pátek letos připadl na 2. dubna. A právě na tento den pozval Evžen Uher, místostarosta Uherského hradiště a kandidát číslo dvě ve volbách do PSP ČR, pana předseda do našeho kraje. Dopoledne přednášel Karel Schwarzenberg stovce posluchačů na téma české zahraniční politiky. Zdůraznil nutnost znovu nastavit jasný a čitelný kurz, neboť renomé našeho státu za poslední rok dosti utrpělo na pověsti. Přednáška se uskutečnila na Fakultě logistiky a krizového řízení UTB v Uherském Hradišti. „My jsme slíbili, že euro zavedeme. Zaplaťpánbu jsme ale neřekli kdy,“ zavtipkoval Karel Schwarzenberg v reakci na jeden z dotazů a doplnil, že pro zavedení měny není podstatný formální termín, nýbrž zdraví veřejných rozpočtů. Po živé debatě si pan předseda odpočinul s šedým tácem ve frontě na oděd ve studentské menze.

Program pokračoval setkáním s veřejností v kongresovém sále hotelu Moskva ve Zlíně. Přítomno bylol na dvě stě občanů dychtících na vlastní uši slyšet podrobnosti o programu a záměrech TOP 09. Několik dotazů zodpověděl též lídr krajské kandidátky Petr Gazdík „Redukce státní správy se týká samozřejmě především centrálních institucí a úředníků liknavých, ti pracovití se nemají čeho obávat,“ upřesnil lídr STAN své vyjádření ze středečních Otázek Václava Moravce. Po krátké autogramiádě v závěru diskuse se Karel Schwarzenberg uchýlil do kostela sv. Filipa a Jakuba na křížovou cestu. Po té položil květy k právě odhalené soše Tomáše Bati a pokračoval ve své misi do Kroměříže.

Průvodci Květnou zahradou knížeti byli předseda městské organizace TOP 09 Emil Sedlařík a Lenka Mergenthalová, kandidátka číslo šest v nadcházejích parlamentních volbách. Jarní procházka přilákala na padesát Kroměřížanů, ba i přespolních. Ing. Petr Vaněk stručně představil portfolio souboru renesančních kolonády, které by mělo být v dohledné době vydáno. Po půhodince strávené v družném rozhovoru s lidmi zakončil Karel Schwarzenberg svou návštěvu účastí na velokpátečních obřadech v chrámu sv. Mořice, který si vybral pro jeho sedmistépadesáté výročí založení.

Tiskový tým TOP 09 Zlínského kraje

Jana Hlaváčová, P. J. Kryštof