× Pojďte do toho s námi.

Vážany jsou opět obtěžovány náklaďáky

Týdeník Kroměřížska

1. 11. 2011

Ulicí Stavbařů v místní části Vážany opět projíždějí plně naložené nákladní automobily. Podle vážanského osadního výboru to znamená otřesy domů a zvýšenou prašnost. „Dlouhou dobu byl klid. Teď však opět projíždí jedno plně naložené auto za druhým, což zdejší obyvatelé těžce nesou,“ uvedl předseda výboru Emil Sedlařík.

Náklaďáky jezdí do tamního hliniště, které zavážejí, přičemž projíždějí přímo přes obydlenou oblast. „Nechceme nikomu bránit v podnikání, ale s tímto problémem se musí něco dělat,“ upozornil Sedlařík, podle nějž však místní také mají svá práva, která je třeba bránit. „Jedním z možných řešení by mohlo být snížení rychlosti na 20 a méně kilometrů v hodině v úseku silnice od křižovatky s ulicí Příčná,“ míní předseda.

„Omezení vjezdu nákladním automobilům zřejmě nebude možné, jelikož by to poškodilo tamní podnikatele a alternativní trasa by se hledala jen těžko a vedla by jen k přenesení problému do další lokality. Zákaz vjezdu automobilů nad 3,5 tuny však již funguje v okolních ulicích,“ uvažuje Emil Sedlařík.

Důležité je podle něj pracovat na dlouhodobém řešení celé situace. „Máme v plánu oslovit nezávislé dopravní experty, kteří by zhodnotili, zda je silnice způsobilá k přepravě extrémně těžkých nákladů. Podle našeho mínění je úzká a blízko domů. Navíc na ní chybí kanalizace,“ dodal.

Problém se táhne už řadu let a hned tak neskončí. Zbývá totiž zavézt ještě značný objem vytěženého prostoru.

Karel Toman

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ZLÍNSKÝ KRAJ

Šedesátá 7015 (budova 64)
760 01 Zlín