Vandame: Potřebujeme nastartovat ekonomiku a uvolnit ruce malým a středním podnikům.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR proběhnou 8. a 9. října. Zuzana Vandame (TOP 09) kandiduje na 5. místě společné kandidátní listiny koalice SPOLU ve Zlínském kraji. Lídrem koalice ve Zlínském kraji je poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

13. 9. 2021

Od roku 2018 působíte jako radní ve městě Uherské Hradiště, proč jste se rozhodla kandidovat v letošních volbách do Poslanecké sněmovny?

Primárně mi vadí, jakým směrem se ubírá naše země. Myslím si, že pokud chceme změnu, musíme si to odpracovat. Česká republika má velký potenciál ve svých občanech, ti ale už několik let nemají pozitivní politické vzory, kterým by šlo o sjednocování země a posilování pospolitosti. Mým cílem je zejména konzistentní zlepšování životní úrovně. Vidím Česko jako moderní zemi s vysokou mírou digitalizace a velkým množstvím inovativních produktů, kterými můžeme směle konkurovat zahraničí. A to je vize, na které chci v Poslanecké sněmovně pracovat – vytváření lepších a přívětivějších podmínek pro ty, kteří se snaží, chtějí pracovat nebo podnikat.

V Uherském Hradišti působíte jako neuvolněná radní, jaké je Vaše civilní zaměstnání?

Kromě toho, že v Uherském Hradišti působím jako radní také podnikám v soukromém sektoru. Pomáhám vytvářet obsah a marketingové strategie pro autentické lokální značky. Zároveň s mým manželem rozvíjíme společnost na inženýrské služby a vývoj v oblasti letectví a bezpilotních prostředků. Velmi si užívám tuto práci pro místní značky, snažím se pomáhat podnikatelům rozvíjet jejich jedinečnost.

Jaké problémy jsou podle Vás v České republice nedůležitější a jak je chcete řešit?

Hlavním problémem je sociálně a ekonomicky oslabená země v důsledku vládou nezvládnuté pandemie. Potřebujeme nastartovat ekonomiku a uvolnit ruce malým a středním podnikům. Důležité je snížit množství kontrol, zjednodušit procesy a vybudovat aktivní podporu podnikání založenou na důvěře a celoživotním vzdělávání. Jde o přesný opak toho, co tu předvádí nynější vláda.

Jste jedinou ženou v první pětce kandidátky SPOLU ve Zlínském kraji. Myslíte si, že česká politika trpí nedostatkem žen?

Bylo by dobré mít v politice více žen, mám za to, že ženský element může přispět ke zjemnění politické kultury. Politika je především služba pro lidi, a to je ženám vlastní. Nejsem ovšem zastánkyní povinných kvót, které by určovaly, kolik procent žen musí být na kandidátce. Důležité je spíše přesvědčení, vytrvalost a kompetence. Jsem ráda, že v politice spolupracuji s řadou skvělých žen – političek. V radě města Uherské Hradiště tvoří ženy třetinu osazenstva. Politickou stranu, které jsem členkou, vede Markéta Pekarová Adamová a v krajském předsednictvu TOP 09 jsme dvě ženy a tři muži. Myslím si, že jde o generační problém a současná společnost již chápe, že je potřeba vybírat kompetentní osobnosti se zápalem pro věc bez ohledu na pohlaví.

Na závěr čtenářům prozraďte, jaká místa máte ve Zlínském kraji ráda, a která byste doporučila navštívit?

Miluji přírodu, takže musím doporučit Bílé Karpaty, například Žítkovou. Pocházím ze Slovácka, které je známé svým společenským duchem a děním, takže tímto bych také všechny pozvala, aby vyzkoušeli atmosféru Uherského Hradiště nasátou vůní vína a rozmanitých slavností.

Martin Neřád, Zuzana Vandame

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme