Lodí po Baťově kanálu až do Olomouce? Kroměříž je proti

6. 3. 2020

Jižní Morava – Plout hausbótem či jinou lodí z Hodonína po Baťově kanálu až do Přerova nebo Olomouce. Tento záměr zatím zůstává jen snem, odmítli ho na posledním zasedání zastupitelé Kroměříže.
V obavách o tamní zdroje pitné vody neschválili memorandum pro prodloužení kanálu do Olomouckého kraje. „Nemáme záruky, že se nesáhne do koryta řeky Moravy tak, aby se neohrozila prameniště. Jakmile trochu obnovíme lužní lesy a budeme umět zadržovat vodu v krajině, tak se o tomto záměru můžeme bavit,“ vzkázal kroměřížský starosta Vít Peštuka. Dodal přitom, že Baťův kanál považuje za přínosný projekt.
Vodní cesta už v současné době umožňuje plavbu na víc než padesáti kilometrech v Jihomoravském a Zlínském kraji „Prodloužení do Olomouckého kraje, třeba do Přerova či Olomouce, je nad rámec současného Baťova kanálu. Stálo by to hodně peněz a vyžádalo si složitá technická řešení,“ upozornil ředitel Baťova kanálu Vojtěch Bártek.
Vláda zatím v národním investičním plánu počítá s prodloužením Baťova kanálu jen o zhruba dvacet kilometrů. Na sever do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Jak už Deník Rovnost informoval, do roku 2030 tam počítá s investicemi za téměř dvě miliardy korun. „Větší část z této sumy půjde právě do prodloužení, budou se totiž budovat dva velké přístavy, a to v Kroměříži a Hodoníně a dvě nové plavební komory, Bělov a Rohatec,“ přiblížil šéf republikového Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.
Hodonín má být podle něj koncovým přístavem kanálu na jihu. Komfort má nabídnout zhruba osmdesáti lodím.
I tam byly ale v minulosti s umístěním problémy. „Původní varianta v ulici Legionářů narazila na odpor části obyvatel, ale vznikla i petice v její prospěch. Ale byla tady menší kapacita, teď jsme se tak přiklonili k lokalitě na lukách,“ přiblížil hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek.
V reakci na neschválené memorandum na severní rozšíření kanálu dodal, že chápe, že ochrana pitné vody má přednost. „Je to pro nás živé téma, vzhledem k ohrožení pramenišť těžbou štěrkopísku u Moravského Písku,“ porovnal Ambrozek.

autor: Deník

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme