TOP 09: Snížíme odvody státu, lidé budou mít o 12 tisíc korun ročně vyšší mzdy

1. 9. 2017

Zvýšit příjmy lidem ve Zlínském kraji, kde mzdy dlouhodobě patří mezi nejnižší v republice, chtějí kandidáti TOP 09 do Poslanecké sněmovny. Deklarují, že prosadí snížení odvodů na sociální zabezpečení o 8 procent. Tím by v regionu znatelně vzrostla průměrná mzda, což by zabránilo také odchodu kvalifikovaných lidí.

„Snížíme odvody státu na sociální zabezpečení o osm procent a zbyde více peněz pro každého zaměstnance. V průměru to znamená tisíc korun měsíčně. Ročně tak budou lidé bohatší o 12 tisíc korun. Především ve Zlínském kraji to pomůže více ocenit práci místních lidí. Nepracují méně nebo hůře než jinde, přesto jsou jejich mzdy nižší," říká poslankyně a lídryně krajské kandidátní listiny TOP 09 Kristýna Zelienková.

Region bojuje s odlivem lidí za lépe placenou prací. Týká se to i absolventů zlínské Univerzity Tomáše Bati, kteří s nabytou kvalifikací odcházejí jinam, protože doma nenacházejí dostatečné ohodnocení. „Nejde jen o prostý úbytek lidí. Bez kvalifikovaných mladých lidí, zběhlých v moderních technologiích a přicházejících s novými nápady, je cesta k vyšší prosperitě těžší, ba přímo ohrožena," říká předseda TOP 09 Zlín Milan Baroň (TOP 09), který kandiduje na šestém místě. „Snížení odvodů znamená zvýšení mezd, což by pomohlo problém aspoň zmírnit," dodává Milan Baroň, sám absolvent Univerzity Tomáše Bati.

„Náš návrh navíc proti sobě nestaví zájmy lidí s vyššími a nižšími příjmy, k čemuž by vedla většina daňových úprav," zdůrazňuje lídryně kandidátky TOP 09 Kristýna Zelienková.

Snížení odvodů by pomohlo i zaměstnavatelům. Při stejných nákladech by mohli nabízet vyšší čistou mzdu a udržet či přilákat kvalifikovanější pracovníky. Výše odvodů na sociální zabezpečení a celková cena práce v ČR je v mezinárodním srovnání nadprůměrná. Zaměstnavatelé tak dosahují konkurenceschopnosti za cenu nízkých mezd zaměstnanců.

Volební program TOP 09 naleznete ZDE. Kandidátní listinu nabízí krajský web TOP 09.

 

Emil Sedlařík, krajský manažer

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme