Peštuka: Rodící se koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL nabízí smysluplnou budoucnost pro naše děti

28. 10. 2020

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka 27. 10. 2020 podepsali memorandum o spolupráci TOP 09, ODS a KDU-ČSL pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 2021. Hlavním úkolem příští vlády bude podle nich vyvést Českou republiku z krize, kterou způsobila dlouholetá nekompetentnost a neschopnost vlády Andreje Babiše řešit problémy České republiky a nezvládnutí koronavirové krize. Strany jsou dle vlastních slov připravené převzít po volbách odpovědnost za další vývoj ČR. 

„Tomáš Garrigue Masaryk hovořil o tom, že má-li naše demokracie nedostatky, musíme překonávat je a nikoliv demokracii. Tomu, kdo sleduje politické dění posledních let, se mohou zdát nedostatky nepřekonatelné. My si to nemyslíme. Společným podpisem memoranda dáváme jasně najevo, že TOP 09, ODS a KDU-ČSL chtějí vyhrát volby a vytvořit zodpovědnou vládu. Vládu, která po volbách místo osobních ambicí upřednostní budoucnost celého Česka,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.


„Jsem velmi rád, že si opoziční strany konečně uvědomily, že současnou vládní koalici s podporou KSČM neporazí, když umožní Andreji Babišovi stavět jeho úspěch mj. na rozdrobenosti politické opoziční scény. Nesouhlasím s Mikulášem Minářem v tom, že současné opoziční strany nemají, co voličům nabídnout. Rodící se koalice stran je založena na jasných ideových hodnotách. Navíc ODS, TOP 09 i KDU-ČSL mají ve svém středu kompetentní odborníky schopné vzít na sebe nelehkou odpovědnost vlády a vedení jednotlivých ministerstev. Budu rád, když kromě odborné kompetence ukáží jednotliví účastníci rodící se koalice i schopnost tolerovat a respektovat odlišné názory v rámci své vlastní strany. Na celostátní úrovni bych neviděl u žádné ze tří stran v tomto ohledu problém. Na úrovni krajské to už problém být může. Věřím, že překonáme i povolební krajské hašteření v podobě nesmyslných personálních ultimátů druhým stranám. Pro každou stranu je dobré, když si uvědomí, že silný lídr nebo malá členská základna mohou být zdrojem vnitřního demokratického deficitu určité strany nebo její části (ukazatelem může být „jednotný“ názor na strategicky významnou investici, chybějící vnitrostranická diskuse, absence protikandidátů při volbách apod.). V každém případě, konečně dobrá zpráva pro všechny, kterým je z laciného kupování si nespokojených voličů špatně. Dobrá zpráva pro ty, kterým není osud ČR lhostejný. Pro ty, kdo nechtějí připravit pro naše děti suchou a vyprahlou step bez zeleně, ale třeba s kanálem Dunaj – Odra – Labe nebo s podobnými nesmyslnými „megainvesticemi“. Naše děti si zaslouží smysluplnou, k životnímu prostředí ohleduplnou a ekonomicky udržitelnou budoucnost. A tu rodící se koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dle mého názoru nabízí,“ komentuje nově rodící se koalici krajský předseda TOP 09 Zlínský kraj, Vít Peštuka.

„Krajské volby nám jednoznačně ukázaly, že spojení sil funguje. Má ale jednu důležitou podmínku, srozumitelnou komunikaci společných cílů směrem k lidem. S ODS i KDU-ČSL máme velké množství společných témat, jde nám například o rozvoj regionů a venkova, cílenou podporu podnikání i kvalitnější péči o životní prostředí. Za představiteli jednotlivých stran už také stojí rozdělaná a odvedená práce, a proto věřím, že se poctivé úsilí promítne do výsledků a zároveň, že celá kampaň bude efektivnější a finančně úspornější. To je v dnešní složité době také podstatné. Měli bychom jít příkladem,“ dodává ke spolupráci místopředsedkyně TOP 09 Zlínský kraj, Zuzana Vandame.

Autor: Martin Neřád, krajský manažer

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme