Seifert: Opravíme holešovský zámek

6. 6. 2016

Jedna z hlavních investic tamní radnice, která eminentně zajímá většinu obyvatel města: tak by se daly ve zkratce shrnout dlouhodobé opravy holešovského zámku. Obnovy se postupně dostává mimo jiné fasádě a střeše památky, pozornost bude ale věnována také donedávna utajenému mostu před vstupním portálem. 

„První fáze opravy už je možné pozorovat na severní části budovy zámku," upozornila mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová. V těchto dnech končí také oprava východní části včetně obou krajních věžiček: zámek získal nový nátěr a novou střešní krytinu.

„Lešení na východní straně směrem od zámecké zahrady bylo právě odstraněno a konečně se návštěvníkům zahrady nabízí pohled na opravenou památku. Zámek to doslova rozzářilo," pochvaluje si mluvčí radnice.

Na řadu teď přijde západní, tedy vstupní fasáda zámku. „Na přelomu loňského a letošního roku jsme zrestaurovali barokní portál s pískovcovým balkonem a dál se bude pracovat na fasádě a k této straně přiléhající střeše," dodala mluvčí. Všechny práce městských památkových zón, na které přispívá dotacemi i ministerstvo kultury, by měly být hotovy během letošního léta.

„Uvedené práce z velké části zaplatilo ze svého rozpočtu město Holešov, financování bude zřejmě rozloženo až do roku 2018. Oprava vnějšího pláště a také střech z venkovní strany, balkonu a portálu i s nasvětlením bude stát celkem pětačtyřicet milionů korun," vyčíslil holešovský starosta Rudolf Seifert.

Příští rok pak přijde na řadu jižní strana s přilehlou střechou. „Po všech opravách by měl zámek vypadat stejně jako za doby hraběte z Rottalu," vysvětluje mluvčí záměr radnice.

V nejbližší době osadí dělníci bezpečnostními svítilnami i most do zahrady, tudíž ho budou moci využívat i pro akce konané za tmy. Postupně budou také sjednoceny a doplněny reflektory kolem celé vnější fasády.

„Necháme zasypat i výkop v těle současného zděného mostu vedoucího do hlavního vstupu zámku," poznamenala mluvčí holešovské radnice. Výkop dělníci provedli kvůli sondě, která zjišťovala, jak se bude opravovat rozpadající most k hlavnímu zámeckému vstupu.

„Vedení naplánovalo rekonstrukci podle finančních možností města na nejbližší léta, která při pořízení kvalitní pevné mostovky umožní přístup a prohlídku unikátního barokního mostu, jenž je skrytý v konstrukci mostu stávajícího," uzavřela Jana Rohanová.

Navíc chce radnice nabídnout lidem pohled i do gotické místnosti zámku a pozůstatku bývalého předhradí, které je umístěno před stávajícím mostem v podzemí.

zdroj: www.kromerizsky.denik.cz, 1. 6. 2015, Daniela Zedníčková

Štítky
Osobnosti: Rudolf Seifert
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme