Seifert: Na zámku v Holešově vznikne muzeum

21. 4. 2017

Nové městské muzeum plánuje na holešovském zámku vybudovat tamní radnice: mělo by vzniknout v dosud zakonzervovaném třetím nadzemním podlaží památky.

„Letos bude radnice záměr připravovat, nachystat je třeba i projektovou dokumentaci na opravu patra," upřesnil starosta města Rudolf Seifert (TOP 09). Město má podle něj obrovské depozitáře různě po sklepech a místnostech. „Máme kvalitní exponáty, které by se daly vystavit. Chceme vytvořit koncepci nějaké expozice, kterou chceme naplňovat. Mělo by jít o expozici, která by lákala nejen lidi z regionu, ale také návštěvníky odjinud," dodal starosta.

Podle něj se v místnostech musí opravit podlahy, stěny, někde i stropy a další věci. „Bude to nákladná věc, která by měla probíhat několik let. Chtěl bych začít příští rok. Udělali bychom třeba místnosti pro expozici historie města. Dvě rohové místnosti jsou v celkem dobrém stavu, náklady nemusí být tak velké," konstatoval Seifert. Celkové náklady na opravu třetího nadzemního podlaží budou podle něj činit desítky milionů korun.

Podle historika a památkáře radnice Karla Bartoška může město pro expozice využít například velké sbírky zbraní a archeologických nálezů, numismatické sbírky, historické předměty a obrazy i národopisné sbírky, jejichž malá část je už vystavena v malém muzeu kovářství. Předpokládá se, že jedna expozice bude o historii města a druhá založená na sbírce zbraní, kromě vojenských i loveckých, četnických a policejních.

Zdroj: Kroměřížský dení, 21. 4. 2015, str. 4., Lukáš Pařenica

Štítky
Osobnosti: Rudolf Seifert
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme