Reakce na vyjádření ministra Leoše Hegera

10. 9. 2010

Profesní mzda umožňuje odpovídajícím způsobem zohlednit individuální kvality daného pracovníka. Umožňuje  zohlednit  úroveň jeho odbornosti, nepostradatelnosti pro dané zařízení a  jeho přínos pro fungování zdravotnického zařízení jako celku. Určitě by bylo logické, aby tento systém odměňování začal fungovat ve všech zdravotnických zařízeních, aby výborné zdravotníky i ve státem řízených nemocnicích bylo možné náležitě ocenit.

Trvající snaha o rovnostářství  garantované tarify podle odpracovaných let  nahrává  těm, kteří se „vezou“ a nejsou motivováni  a ochotni na sobě trvale pracovat. Demotivuje aktivní a schopné, kteří následně odcházejí do zahraničí  či vůbec ve zdravotnictví nezačnou pracovat. Při kolektivním  vyjednávání o výši profesních mezd, jejích složek se otevírá obrovský prostor pro odborové organizace, zde skutečně mohou uplatnit své hlavní poslání. V kontextu s individuální ekonomickou situací konkrétního zdravotnického zařízení hájit a obhájit zájmy zaměstnanců. Umění komunikovat, obhájit, najít kompromis je složitější, než pohrozit stávkou. Možná i to je obrazem dnešní doby. Jednoduchá a snadná cesta však nemusí vždy vést do vytouženého cíle.

Lenka Mergenthalová, kandidátka do Senátu PČR za volební obvod 76. Kroměříž

 

 

Heger: „Změna tarifů platy lékařů neovlivní“

Praha - Platy ve zdravotnictví může příští rok ovlivnit podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) očekávaný propad zdravotnických rozpočtů. Navrhované změny tarifních tabulek nejsou hlavním problémem, uvolnil by se prostor pro jiné složky mezd, řekl včera Heger novinářům. S návrhem na snížení základních platů o desetinu zásadně nesouhlasí zdravotnické odbory.

Analýzy ukazují, že výše platů ve zdravotnictví je závislá na hospodaření nemocnic a platbách pojišťoven. Tabulky nehrají prakticky žádnou roli, podotkl ministr.

Platy ve zdravotnictví podle něho nevycházejí z tabulek už řadu let. „Platová úroveň ve zdravotnických zařízeních není dána jen tarify, ale i odměnami a osobním ohodnocením,“ zdůraznil Heger. U lékařů tvoří jiné složky platu než tarif asi polovinu mzdy, dodal.

Omezení nebo odstranění růstu základního platu podle let praxe by prý pomohla mladým lékařům. Mohli by být lépe oceněni.

 

E15, 25.8.2010, str. 02, Události; ČTK

Lenka Mergenthalová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme