Peštuka: I díky NATO a EU je rok 1968 jen smutnou vzpomínkou

21. 8. 2017

V roce 1968 k nám dorazila bratrská výpomoc cizích vojsk. Přišli, a ač nevítáni, zůstali déle, než kdo čekal. Zajistili naší zemi cestu do izolace, cestu k postupnému úpadku ekonomiky i kultury. Škody napáchali s pomocí našich spoluobčanů hlavně na našich srdcích v podobě malosti a závisti.

Po revoluci vojáci nakonec odešli, a zatím se k nám žádní nevrátili. Není to ale jen tím, že by k nám třeba někdo na „výpomoc" přijet nechtěl. Díky tomu, že za námi ještě pořád stojí NATO a Evropská unie, totiž zatím nikdo přijet nemůže.

V roce 1968 stál David proti Goliášovi. Nemohli jsme udělat nic. Přijely tanky, přišli vojáci a zůstali tu na dlouhá desetiletí. Dnes by se něco podobného stát nemohlo. Nejsme už jen malou zemí ve středu Evropy. Jsme součástí NATO a Evropská unie, dvou velkých mezinárodních celků, které za námi stojí.

Starý vtip se ptá: „S kým sousedí Sovětský svaz?" Poměrně mrazivá odpověď zní: „S kým se mu zrovna zachce." Jak můžeme vidět na Krymu a na Ukrajině, je tento smutný vtip stále aktuální, a platí tedy i na současné putinovské Rusko. Neříkám, že se nám zítra na hranicích objeví ruské tanky, a že vojáci začnou pochodovat ulicemi. Ruské dezinformační weby k nám ale již pronikly. Zprávy tajných služeb hovoří o pozvolném sílení ruského vlivu v České republice.

Snad budoucí nový prezident České republiky, a já pevně doufám, že to bude profesor Jiří Drahoš, nastaví jasnější kontury a směřování naší zahraniční politiky. Někteří lidé dnes volají po vystoupení z NATO a EU. To by podle mě byla osudná chyba. Bezpečnostní a v rámci EU také ekonomická, které bychom z mnoha důvodů nakonec litovali.

Nebuďme pro velké „sousedy" zase jen malou zemí plnou ustrašených přízemních lidiček, kteří nevidí dál, než na své momentální sousto na talíři. Neřiďme se svými pocity ovládanými strachem. Nechme se vést historickou pamětí, která nám jasně ukazuje stinné, ale i silné stránky našich dějin a nás samotných. I přes mnohou smutnou zkušenost, kterou jsme udělali se sebou samými v průběhu nedávných dějin, máme hodně dobrých důvodů, proč zůstat sebevědomými a velkorysými v srdci Evropy.

Vít Peštuka, krajský předseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Vít Peštuka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme