Otevřený dopis starostovi a radě města Kroměříže

1. 7. 2010

Vážený pane starosto Malý,

obracíme se na Vás jako na místopředsedu představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž a zároveň starostu města Kroměříže s dotazy, které se týkají uzavření Riegrova náměstí v Kroměříži, a to v hlavní turistické sezóně. Uzavření je plánováno na dobu sedmi týdnů z důvodu rekonstrukce vodovodu vedoucího právě pod Riegrovým náměstím. Na celém projektu nás velmi zaujaly především veřejně prezentované argumenty, kterými Vodovody a kanalizace Kroměříž omlouvají nesmyslnost naplánované akce.

Chápeme, že je rekonstrukce nezbytná, ale právě argument, že se nemůže uskutečnit v jiném termínu kvůli vytíženosti firmy, nemůže být snad myšlen vážně. Firma, která bude rekonstrukci provádět (SMO Otrokovice) nepoužívá žádnou zvláštní technologii, kterou by se tento krok dal zdůvodnit a termín zahájení takových akcí je vždy pouze a jen na investorovi.

Je přinejmenším zarážející, že jako starosta Kroměříže a místopředseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž, nejste schopen zabránit podobnému nesmyslu. Rekonstrukce poškozuje obyvatele i návštěvníky města. Práce sníží cestovní, resp. turistický ruch a připraví tak o tržby živnostníky podnikající nejen na Riegrově náměstí. Centrum přijde na celé léto o většinu parkovacích míst. Výpadek z příjmů za parkovné spolu s nižšími zisky a tedy daňovými výnosy firem se samozřejmě projeví také na městské pokladně.

Vážený pane starosto, proč není projekt realizován v příhodnějším období – na jaře či na podzim? Snad ne kvůli volbám… Zabývá se vůbec městská rada možnými negativními dopady podobných akcí na obyvatele? Jak může dobrý hospodář takovýmto neuváženým způsobem nakládat s důvěrou, kterou v něj vložili občané?

Za městskou organizaci TOP 09 Kroměříž

S úctou

Emil Sedlařík
Předseda výboru

Jr. Lenka Mergenthalová
Členka výboru
Týdeník Kroměřížska, ročník 9/číslo 26, 29. června 2010, str. 23
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme