Navrátil: Babiš utrácí ze státního, v rozporu se zákonem

15. 9. 2015

Hnutí ANO chce svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny kvůli kauze firmy Agrotec, kterou vlastní ministr financí Andrej Babiš. Poslanci by ale mohli rovnou jednat i o tom, proč stejný ministr utrácí státní peníze za elektronickou evidenci tržeb (EET). A to vše v rozporu se zákonem.

Vznikla projektová studie, probíhají průzkumy veřejného mínění, připravuje se zbrusu nové logo a reklamní kampaň a brzy se nejspíš začne nakupovat i nový hardware a software. To vše pro projekt ministra financí Babiše, pro EET, který ještě neprošel sněmovnou.

Problém je právě v tom, že jsou státní peníze utráceny za něco, co nebylo schváleno. Nikdo neví, zda bude EET zavedena a v jakém rozsahu. O tom rozhoduje parlament a prezident. Nikoliv úředníci, kteří mohou státní peníze utrácet jen za to, co jim přesně umožňují zákony. Za to, co je ve veřejném zájmu.

O veřejném zájmu ale opět rozhoduje právě jen parlament a prezident. Nikoliv státní úředníci a už vůbec ne místopředseda vlády a ministr financí v jedné osobě. Utrácením státních peněz, peněz z kapes daňových poplatníků, tak úředníci a ministr, na jehož pokyn tak činí, porušují zákon. Utratili už stovky tisíc korun a podle trestního zákoníku tak státu způsobili značnou škodu.

Za tento úmyslný přečin hrozí sazba až pět let vězení. Počítá s tím ministr Babiš nebo přepočítává jen peníze, které by mohl údajně získat od nepoctivých podnikatelů? Ukazuje se tak, že EET přináší jen další státní výdaje bez jakéhokoliv užitku. A to ještě před tím, než bude spuštěna. Tedy, pokud vůbec spuštěna bude.

O tom rozhodnou demokraticky zvolené orgány, nikoliv pan ministr Babiš a jeho úředníci. I když druhá varianta by se mu asi více zamlouvala. Nemusel by se pak zabývat opozicí a tím, že mu snad někdo odporuje. Jenže stát firmu prostě řídit nelze. Ministr Babiš není ředitel ani majitel naší republiky a tak tomu snad i zůstane.

 

Vlastislav Navrátil, krajský předseda TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme