Na opravu římsy kostela chybějí peníze, město je nedá.

10. 2. 2011

Na opravu římsy kostela chybějí peníze, město je nedá.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ Loni v květnu se zbortila římsa na kostele svatého Františka Xaverského v Uherském Hradišti, ale její oprava stále není hotová. Místní farnost by na ni potřebovala 1,5 milionu korun. To je stejná částka, kterou investovali už loni. A šance, že opravu dokončí, je hodně malá.
„Peníze sice potřebujeme, ale bohužel nám chybějí,“ konstatoval farář Jan Turko z Farního úřadu Uherské Hradiště.

O peníze údajně farnost žádala nejen Národní památkový ústav, zvažuje požádat o pomoc také město. Odtud ale žádné peníze zřejmě letos nepřitečou. „V letošním rozpočtu města s opravou římsy kostela nepočítáme,“ prohlásil místostarosta Evžen Uher.

Několikatunová masa zdiva se z římsy utrhla na začátku května loňského roku. Práce na opravách zdržely nejprve dva různé posudky statiků, potom se dlouho jednalo s památkáři, jaký způsob oprav vlastně zvolit. Nyní se kostel již několik měsíců opravuje, pokračovat v pracích by se mělo ihned, jakmile to dovolí počasí.

Podobný problém řeší rovněž v Uherském Brodě, kde shánějí skoromilion korun na rekonstrukci v místním farním kostele. Chtějí dokončit sanaci vlhkého zdiva ve farním kostele Neposkvrněného početí Panny Marie, aby se mohla pustit do rekonstrukce bočních oltářů. Vedení Brodu se ale na rozdíl od Hradiště rozhodlo na opravu kostela přispět, dá celkem 20 tisíc korun. „Původně byla tato částka z městského rozpočtu zamýšlená pro sochařské sympozium, které se ve městě koná co dva roky, ale nakonec ji dostane farnost,“ potvrdil starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. Místní římskokatolická farnost ale potřebuje peněz ještě skoro čtyřikrát tolik.

„Kraj jsme žádali o 550 tisíc korun, čtvrt milionu dostaneme od města a zbytek peněz by byl v naší režii,“ popsal děkan farnosti Josef Pelc.
Pokud se podaří peníze získat, farnost by chtěla opravit kostel do podzimu tohoto roku. „Zachovat význam historického dědictví pro budoucí generace chápeme jako velkou výzvu,“ uzavřel Pelc.

Mladá fronta DNES | 7.2.2011 | rubrika: Kraj Zlínský | strana: 1 | autor: Jan Pášma

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme