Mladí střelci si vyzkoušeli střelné zbraně

10. 9. 2010

„Stříleli v podstatě všechny známé disciplíny. Naši zkušení instruktoři jim na základě pozorování poté doporučili, čemu by se do budoucna měli aktivně věnovat,“ uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku Kroměříž Jan Buksa.

Celý týden se střílela například disciplína „Skeet“, což je střílení brokovnicí na letící asfaltové terče. „Trap“ se střílí na terče vržené ze zákopu před střelce neznámým směrem. Došlo i na „Double trap“ či novou disciplínu „Parkur“. „K dispozici byly jak vzduchovky, tak i malorážky, kulovnice či brokovnice,“ vypočítal typy zbraní Jan Buksa a dodal, že zkušenější střelci si mohli přivést i své vlastní zbraně.

Jde již o v pořadí čtvrtý ročník, kdy se na jednom místě sešli jak úplní nováčci, kteří si chtěli vyzkoušet různé druhy zbraní a disciplín, tak i zkušenější matadoři, jimž šlo o prohloubení jejich znalostí a zkušeností. „Oni získají respekt ke zbraním i pocit zodpovědnosti. Ty děti, když zbraň drží v ruce se chovají úplně jinak a onu zodpovědnost si dobře uvědomují,“ uvedla účastnice soustředění Veronika Klímová.

Kromě samotného střílení došlo v rámci doprovodného programu i na přednášku o bezpečnosti v silničním provozu, kterou připravil koordinátor BESIPu Zdeněk Patík, anebo na táborový oheň.

Pondělní zahájení tohoto soustředění proběhlo za přítomnosti starosty města Miloše Malého. Za kroměřížskou nemocnici se zúčastnila i Lenka Mergenthalová, přednostka oddělení ARO. „Poprvé v životě jsem si vyzkoušela, co to je střílet. Zalíbilo se mi to a považuji to, co organizátoři akce dělají s dětmi, za velmi užitečnou věc,“ řekla Lenka Mergenthalová. Mladí střelci se tak podle ní věnují tomuto sportu, mají vhodnou náplň volného času a nenapadne je pak třeba potloukat se z nudy bezcílně ulicemi. Nemocnice pro děti poskytla drobné dárky jako tašky, trička, tužky a další maličkosti, které posloužily jako odměny v závěrečné střelecké soutěži. Na akci se významně podílel i Zlínský kraj. Poskytl sponzorský dar ve výši deseti tisíc korun.

Střelnice v Kotojedech slouží k tréninkům české i slovenské reprezentace, policie a armády. Bývají zde také mistrovství České republiky i Evropy. Rekreačně si zde může přijít zastřílet i veřejnost.

 

Týdeník Kroměřížska – 31. srpna 2010, str. 3

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme