MF Dnes: Nemocnici má od krachu zachránit členka opozice, primářka Lenka Mergenthalová

29. 1. 2014

Předlužená Kroměřížská nemocnice, jež stála nad insolvenční propastí, má novou ředitelku Lenku Mergenthalovou (TOP 09). Čekají ji zásadní rozhodnutí, jak špitálu pomoci. Odhadovaná loňská ztráta skoro 60 milionů korun. Smlouva s VZP v ohrožení. Hrozba insolvenčního řízení.


O špatném fungování Kroměřížské nemocnice by se dalo napsat víc, vedení Zlínského kraje ale výše zmíněná fakta úplně stačila k tomu, aby propustilo jejího ředitele Romana Dostalíka. Ve funkci byl jen půl roku a za tu dobu nedokázal kondici nemocnice zlepšit. Dluhy ji pořád táhnou ke dnu. „Odvolaný ředitel nebyl schopen nastínit, jak by se mohla velká ztráta kompenzovat,“ vysvětlil náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ), jenž má zdravotnictví v kompetenci. Mluví o tom, že špitál nikdo pořádně neřídil. Kraj jako jeho zřizovatel získal za Dostalíkovy éry pouze tři zápisy z porad vedení. A primářský sbor se podle Nečase sešel jenom dvakrát. „Nefungovalo to dobře,“ shrnul náměstek.

Restart nemocnice, jež má za pouhý rok už třetího ředitele, se pokusí obstarat Lenka Mergenthalová. Dlouholetá primářka zdejšího oddělení ARO a opoziční krajská zastupitelka za TOP 09 a STAN upozorňuje na potíže už dlouho. „Dosavadní vedení nejednalo dostatečně rychle,“ prohlásila Mergenthalová. Podle ní vázla i komunikace ředitele s lékaři, a proto hrozil jejich odchod.

Nemocnice byla zralá na krach

Špitál navíc musí vracet zdravotní pojišťovně neuvěřitelných 36 milionů korun, které dostal loni jako zálohu na péči a lékařské výkony. Nakonec jich ale tolik neprovedl. „Máme podezření, že management využil možnosti vzít si zálohy ve výrazně vyšším objemu. Přitom musel vědět, že další rok ty peníze budeme muset vracet,“ naznačila Mergenthalová.

Odhadovaná ztráta nemocnice ze loňský rok se vyšplhala na 55 milionů korun, celková je pak kolem 130 milionů. Podle odborného vyjádření byla před koncem roku zralá na krach. „Je nezbytné, aby současné vedení společnosti podalo návrh na zahájení insolvenčního řízení,“ doporučil tehdy soudní znalec.


Na poslední chvíli zasáhl kraj a půjčkou 30 milionů špitál zachránil. Ale jen dočasně. I proto bude zastupitelstvo v březnu hlasovat o navýšení úvěru u Evropské investiční banky, díky čemuž hejtmanství mezi tři své zadlužené nemocnice rozdělí několik set milionů korun. „Ani výměna vedení nezajistí oddlužení nemocnice. Ale je avizovaná finanční podpora kraje a ta může být rozhodující,“ reagoval odvolaný Dostalík.


Finančními potížemi to však zdaleka nekončí. Nemocnice například nemá na jedenácti odděleních dostatek zdravotnického personálu a nesplňuje tak vyhlášku. Všeobecná zdravotní pojišťovna jí dala lhůtu k nápravě do konce února, jinak bude smlouva o úhradách péče v ohrožení. „Její vypovězení je krajní možností,“ připustil mluvčí VZP Oldřich Tichý.


O nápravu se má postarat právě Mergenthalová, která je paradoxně členkou opozice. Levicová koalice totiž své politické protihráče před časem vyhodila z dozorčích rad nemocnic. Teď už po nich opět sahá. Jednotná ale není. Pro Mergenthalovou nehlasoval jako jediný hejtman Stanislav Mišák z ČSSD. Komentovat to nechtěl.

Zdroj: Mladá fronta DNES | Rubrika: Kraj Zlínský | Strana: 1 | Autor: Milan Libiger | Téma: Zlínský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme