„Kontrolní mechanismy jsou, ale stát je neuplatňuje!“

17. 3. 2010

Ve dnech 17. a 18. března 2010 navštívil Zlínský kraj místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek, čestný prezident Hospodářské  komory ČR a předseda Národního výboru Mezinárodní obchodní  komory v ČR. Účelem cesty byly přednáška a diskuse se zástupci obcí, podnikatelské sféry a se studenty. Středeční debaty na Velehradě, která se konala pod záštitou Hospodářské a obchodní komory Uherského Hradiště, se zúčastnilo na čtyřicet diskutujících. Ve čtvrtek dopoledne se Jaromír Drábek setkal se stovkou vášnivě diskutujících posluchačů UTB. Tématem obou událostí byla současná hospodářská situace ČR a východiska z její krize.

Drábek popsal, v čem vidí největší potíže stavu a vývoje veřejných financí. „Základním problémem je nefunkčnost kontrolních mechanismů. Jak to, že jednatel zkrachovalé s.r.o. zakládá nové firmy? Inu, už jste viděli, že by místní ŽÚ odebral někomu živnostenský list? Kontrolní mechanismy jsou, ale stát je neuplatňuj,“ reagoval v diskusi ekonom.

Další zátěží státních rozpočtů je podle místopředsedy TOP 09 skutečnost, že přes 40%  obyvatel pobírá nějaký sociální příspěvek. „Na to jednoduše nemáme. A navíc mnoho lidí systém zneužívá. Pobíráním podpory v nezaměstnanosti a souběžnou prací na černo jsou poctiví lidé okrádáni dvojnásob. To nesmíme tolerovat.“ Otázka zaměstnanosti zajímala zvláště budoucí absolventy. Nyní jsou zákonem paradoxně znevýhodněni, protože zaměstnavatelé musí přijmout absolventa výhradně na dobu neurčitou. Proto raději sáhnou po zkušenějších uchazečích a absolventi tak uvíznou na ÚP. Je tedy třeba odstranit sice dobře míněné, ale ve výsledku diskriminační ustanovení zákona.

„Co se týče východisek z krize obecně, je klíčové nezvyšovat daně. Neplatí zde teoretická úvaha:  zvýšení daní bohatým = více příjmů do státní pokladny, protože vysoko příjmové skupiny začnou v tu chvíli odvádět své zisky do zahraničí, místo aby oživovaly růst domácí ekonomiky,“ glosoval Jaromír Drábek některé populistické návrhy „A to nemluvím o bilbboardech slibujících snížení zadlužování na polovinu. Tváří se, že mají na mysli skutečný dluh, ale přitom chtějí jen snižovat tempo zadlužování ze současných 2000Kč na osobu a měsíc na 1000Kč. Takový výsledek je za tři roky nepřijatelný,“ zakončil lídr ústecké kandidátky.

Petr Jan Kryštof

Volební  manažer 
TOP 09 Zlínský kraj

776107855 

Ve Uherském Hradišti dne 22. března 2010 
 
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme