Hradiště prodává akcie za 90 milionů, opozice protestuje

10. 2. 2011

Hradiště prodává akcie za 90 milionů, opozice protestuje


Za peníze, které Uherské Hradiště získá z cenných papírů, chystá opravu jezuitské koleje nebo kina Hvězda. Opozici se prodej cenných papírů nelíbí, radnice ale tvrdí, že peníze zůstanou ve městě.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ Radnice v Uherském Hradišti chce prodat část svého majetku, především cenné papíry v hodnotě 90 milionů korun. Tvrdí, že peníze jí umožní investovat do některých projektů, a že tak městu zůstanou. Město finance potřebuje, Hradiště totiž dusí dluh ve výši 132 milionů korun.


Peníze z cenných papírů podle místostarosty Evžena Uhra poslouží na zaplacení rekonstrukce kina Hvězda a jezuitské koleje, což jsou projekty, které pro letošní rok kralují investičním akcím města. Hradiště se tímto krokem trefí do období, které obchodu s cennými papíry nahrává.

Hrozí, že město bude doplácet na provoz, varuje opozice

„Situace na trhu s akciemi a cennými papíry je od finanční krize vůbec nejpříznivější. Akciové trhy u nás i v zahraničí zaznamenaly silný růst,“ řekl finanční analytik společnosti Patria Finance David Marek.
Opozice ve městě ale kontruje: koalice chce prodejem části akcií jen snížit velký schodek rozpočtu. Rozprodává prý podstatu města, kterou mělo dále zhodnocovat a pak použít na jiné věci.
„Například na předražený akvapark se bral úvěr také kvůli tomu, aby se nemusely prodávat akcie města, a najednou to jde?“ ptá se Antonín Seďa z ČSSD.
Koalice oponuje, že pokud si vminulosti uherskohradišťská radnice úvěry brala, bylo to za velmi výhodných podmínek.

„Úroková míra půjčky se pohybovala v řádu maximálně pěti procent, kdežto zhodnocování cenných papírů se pohybovalo v řádu desítek procent,“ vysvětlil Uher.
Podle něj má město v cenných papírech peníze, jež nastřádalo vminulých letech.
„Až se prodají, dáme je na některé letošní investiční akce. Tím zůstanou ve městě. Město takto zvětšilo za posledních pět roků jmění o 1,3 miliardy,“ upřesnil Uher.
Které cenné papíry město prodá, neupřesnil. „To je zatím předmětem jednání,“ odpověděl.
Že se rekonstrukce kina Hvězda a jezuitské koleje musejí dokončit, opozice chápe, obává se však o budoucnost. V jezuitské koleji má být v budoucnu mimo jiné galerie Joži Uprky a dalších umělců Slovácka. „Záměry, co například v jezuitské koleji bude, se nemusí zdařit aměsto bude v budoucnu na provoz doplácet,“ upozorňuje Seďa.
Radnice věří, že na tyto projekty získá ještě peníze z dotací. „Bude to přibližně 50 milionů korun,“ prozradil Uher.

„Moc evropských dotací nedostaneme. Víme, jak je systém státního i krajského rozpočtu napjatý,“ pochybuje Seďa.

Nejvíc hněvu opozice vyvolalo na konci loňského roku rozhodnutí zastupitelstva hospodařit se schodkovým rozpočtem. Minusový účet je ve výši 132 milionů korun. „Důvody, proč jsme návrh rozpočtu loni v prosinci nepodpořili, byly mimo jiné v tom, že úspory v rozpočtu směřují ke snížení kvality a dostupnosti veřejných služeb,“ říká Seďa.

132 milionů korun je výše dluhu, který momentálně sužuje radnici v Uherském Hradišti.

Mladá fronta DNES | 2.2.2011 | rubrika: Kraj Zlínský | strana: 4 | autor: Jan Pášma

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme